Helsinki_JobboardFinder

Finland merupakan salah sebuah negara Scandinavia yang terletak bersebelahan dengan negara Sweden, Norway juga Denmark. Negara terkenal untuk melihat aurora dan pengeluar jenama telefon paling popular satu ketika dahulu iaitu Nokia mempunyai tarikkan tersendiri dan dicemburui.
Bestnya Kerja Di Finland. Hanya 4 Hari Seminggu, 6 Jam Sehari

Terbaru, Finland merancang memperkenalkan waktu bekerja empat hari seminggu dan enam jam sehari di bawah pelan baharu. Idea tersebut dicadangkan Perdana Menteri, Sanna Marin yang berhasrat untuk memperkenalkan waktu bekerja fleksibel tersebut di seluruh negara.

Perdana Menteri kedua paling muda di dunia itu mengemukakan idea tersebut kerana mahu golongan pekerja menghabiskan lebih banyak masa bersama keluarga masing-masing.
Bestnya Kerja Di Finland. Hanya 4 Hari Seminggu, 6 Jam Sehari

"Saya percaya setiap orang berhak luangkan masa dengan keluarga dan insan tersayang dalam hidup mereka untuk melakukan pelbagai aktiviti dan aspek kehidupan seperti budaya secara bersama. Ini boleh menjadi langkah seterusnya dalam kehidupan bekerja," ujarnya.

IKLAN

Ibu kepada seorang anak itu dilantik memegang jawatan Perdana Menteri pada Disember 2019 dan memimpin kerajaan pakatan haluan sederhana bersama lima parti lain yang dipimpin wanita. Sementara itu, Menteri Pendidikan, Li Andersson yang memimpin Perikatan Kiri turut bersetuju dengan idea tersebut.
Bestnya Kerja Di Finland. Hanya 4 Hari Seminggu, 6 Jam Sehari

Waktu bekerja lebih pendek pernah dilaksanakan beberapa negara termasuk Sweden yang menetapkan tempoh bekerja enam jam sehari yang berkuatkuasa sejak 2015. Keputusannya menunjukkan pekerja lebih gembira dan produktif kerana mereka dibayar gaji penuh.

IKLAN
IKLAN

Sumber: Sinar Harian

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI