Malaysia umumnya mengetahui mengalami cuaca beriklim khatulistiwa, namun itu tidak menjadi alasan untuk anda berpeluang merasai percutian bersuhu sejuk yang mendamaikan.

Cameron Highlands, Pahang merupakan pilihan warga tempatan yang suka akan kedamaian dan suhu yang sejuk. Pengunjung tidak perlu risau tentang penginapan di sini. Terdapat banyak resort dan hotel daripada status mewah hingga bajet yang boleh dipilih mengikut kemampuan.

Kalau di Switzerland ada penginapan iglu diberi nama ‘Whitepod’, di Cameron Highland juga ada. Jom baca perkongsian Nawal Yasmin cadangan tempat penginapan terbaru yang unik serta istimewa di tanah tinggi Cameron Highland.

Cuba teka kiteorg kat mana ni?

3 hari 2 malam duduk dekat sini serious lupa diri. Memang feeling die mcm dekat oversea sebab sejukkkkkk sangat!! Ni dekat Malaysia je ok! Dekat Cameron Highland Kiteorg tak prepare baju tebal sbb rasa cameron je kann.. last time pegi x la sejuk sangat. Hahaha mmg silap langkah! Dekat tempat ni dekat dengan Mossy Forest, the highest mountain in Cameron! Mmg beku rasa duduk sana!

Nawal nak review tempat ni seikhlas hati sbb i think you guys should try something new! Budak budak ni happy sangat sampai tak nak balik! Mind you kat sana takde tv ok. So kiteorg dh prepare mcm mcm toys, art and craft activities in case dieorg boring tapi x guna pon semua. Sbb dieorg suka main kat luar tgk snail, main buaian etc

Rinduuuu!!! Cantik sangat dome ni. Dalam dome ada sediakan kettle and mug untuk buat air panas. Kalau nak masak2 boleb pegi kat pantry die
Dalam dome ni ada hammock so mmg suka la budak2 ni main bilik sangat selesa cuma sejukkkkk
Look at the view! cuba imagine bangun tdo with this view Jangan risau ada langsir kalau nak privacy
Tu kiri tu toilet die. Berdepan dengan pintu masuk dome. Parking kereta kat belakang Dome yg kiteorg duduk. Dome 1
Dekat sini ada 3 Dome sahaja. 2 dome katil Queen + Hammock. Dome yg ke 3 hujung sekali tu ada bunk bed x 2 so boleh muat 4 org. Kiteorg nak book yg tu actually tapi fully booked of course! Tempat die makin famous skrg
Ni masa last day before check out. Kiteorg lepak kat luar walaupon sejukkkk sgt sbb nnt akan rindu moment ni
Walaupon dekat luar, toilet die 2 tapak je dr pintu dome. So x la takot sgt. Setiap dome ada satu toilet. And yess ada water heater! Thank god
Masa sampai takde hammock. Maybe die lupa letak. So kiteorg request hammock hence 2nd picture baru ada gambar hammock.

Tempat ni nama die A’moss Farmstay dekat dengan Sg Palas Boh. Jalan nak masuk die mmg agak mencabar la sbb kecik sangat2! Nawal ada upload gambar jalan die. Hehe tapi first fime je rasa takot. Lepas tu dah dapat tangkap mcm mana nak jalan kat situ dh ok dah Ruban, owner A”moss ni sangat la baikk! Siap amik kiteorg and escort lagi awal2 tu. Siap buat test drive lagi

Sampai je dekat Dome ni, ya Allah terpegun tengok view die. Nampak ladang ladang sayur semua. Dengan kabus tebal nya.. mmg betul2 unforgettable experience!

Nanti Nawal akan review dekat each picture apa yang ada and tips untuk yang nak pegi san, harga per night dan nak booking mcm mana. Memang highly recommended! Ni bukan paid review ok. Ni mmg review seikhlas hati sbb happy sangat jumpa tempat ni!

Potong bahan2 dengan view mcm tu tak terasa penat pon berdiri. Hahaha walaupon tgn nk beku sbb air sejukkk
Ni gambar dr jauh pantry so korang ada basic idea apa nak buat kat sana nnt
Breakfast! Dekat pantry ni ada fridge, basic cooking utensil, oven..kalau korang nak bawak sendiri pon boleh. Cameron je kann. Bukan nak kena angkut naik flight
Time ni tgh buat steamboat. Kat luar dome steamboat je boleh. Kalau nak grill kena buat dekat pantry
Makan sup panas panas masa tengah sejuk ni mmg layannnn

Thank you Ruban for accommodating our request. Macam macam kiteorg tanya itu ini Very friendly and you and your place deserve 5 star review! A’moss Farmstay. Korang boleh book dekat Agoda, Booking.com atau Airbnb harga range RM200-RM220/night.

  • Ni la jalan nak masuk ke A”moss farmstay kereta kiteorg besar sikit so bila lalu tu mmg kiri kanan tu elok2 je. Org nak lalu pon x muat. First time tu mmg takot jugak. Tapi bila dah lalu kali ke 2 dah confident sikit. Kalau korang takot nak drive, ruban ada sediakan transport jugak. RM35-40 untuk 2ways. Boleh park kat Nova. Nnt die akan amik kat situ.

 

  • Night view Ada yang comment tanya pasal safety kalau pergi girls only. Good question sbb mmg dome die zip sahaja. Xde lock. Time kiteorg pegi nasib baik bawak S hook. So kita hook kan zip dekat lantai. Actually mmg ada tempat untuk lock tapi dieorg x sediakan maybe sbb takot tersadung. So kalau korang nak pegi, bawak pad lock siap2 ok.

  • Flameless candles yang kiteorg bawak sendiri. (Battery operates) Kena mintak permission dulu tau kalau nak bawak any decoration.