Umrah juga satu pengembaraan. Tapi yang membezakan umrah berbanding pengembaraan lain adalah pengisian rohani di tempat yang bakal kita tuju iaitu di Mekah dan Madinah. Peluang mengerjakan ibadat ‘haji kecil’ ini tidak boleh diambil mudah kerana tujuan utama ke Tanah Suci adalah untuk beribadat.

Namun tidak semua mempunyai peluang untuk menunaikan umrah. Diharap dengan perkongsian ikhlas daripada saudara Mohd Nasrul Asyraf Ariffin di facebooknya
dapat memberi sinar dan info kepada anda yang mengimpikan menunaikan umrah dengan cara sendiri. Paling menarik, 'pakej' siap dapat berjalan di London dan Istanbul.

Umrah Ziarah DIY Realistic Budget (Kul-Lhr-Istanbul-Jeddah-Medina-Kul)
Tarikh:4 hingga 18 Oktober 2019

Predeparture:

  • Flight Kul-LHR, Medina -Kul :RM2554.08 (Oman Air)
  • Flight LHR-Jeddah :RM1046.00 (Pegasus)
  • Umrah Visa : RM775 (lepas saudi umum naik harga dan sebelum visa tourist saudi kluar)
  • Kereta Jeddah Airport-Mekkah:RM325 (agak mahal booking ngan someone dekat malaysia-option uber )

Hotel(Agoda/trivago/traveloka/hostel world-mana better price)

Hotel Mekkah:

  • Hotel Le Meridian (1mlm)-RM 331.39 (150m dari AlHaram)
  • Hotel Markad Ajyad (5mlm)-RM 617.89 (400m dari ALHaram)
  • Hotel Madinah:
  • Hotel New Ansar Palace(2mlm):RM449.54

Hostel London
Smart Hyde Park 3mlm-RM226.11

Hostel Istanbul
Nobel Hostel 1mlm-RM58.73

Heathrow Express:RM70.00
Stanstead Express:RM81.89

Jumlah pre:RM6535.63

IKLAN

London Trip
Day 1 (arrived:6.35am,05.10.19)

  • Heatrow-Paddington(Heathrow Express)-25min
  • Osyter Card n Tup: 25 pound
  • King Cross Station St Prancreas Platform 3/4 n Harry Potter Shop
  • Camden Market
  • Lunch KFC -7.29 pound
  • Check in hostel – collapse

Day 2

  • Walked from Kensington Park-Hyde Park-Hard Rock Cafe-Picadally Circus -Lecister Square
  • 2 water bottle -3 pound
  • Big Ben -Eye Of London-Webmister Abbey
  • Fish and Chip +tea: 14.35 pound
  • Tup osyter card : 5 pounds
  • Emirates stadium

Day 3

  • Stanford Bridge Chelsea Stadium Tour :24 pound
  • Fridge Magnet: 4pound
  • Nando: 13.90pound
  • The National History Museum
  • The English Muffin: 8.86pounds
  • Tup Osyter Card: 5pound

Day 4

  • Tower Bridge
  • Souvenir-30pound
  • Picaddaly Circus
  • East London Mosque
  • Liverpoll Street Station- Stanstead Airport
  • Water Bottle:3.50pound
  • Chips:3.10pound
  • Pegasus-Stanstead-Sabiha

















Jumlah London Trip:147pound x5.20 :RM764.40

Day 5
(Istanbul)-(09/10/2019)

IKLAN
  • Sabiha Gokcen Airport-Taksim square: Havabus:18lira
  • Taksi Taksim Square-Nobel Hostel(sultanahmet)-80lira
  • Dinner-115lira
  • Hagia Sofia: 105 lira (Fast Track)
  • Blue Mosque
  • Fridge Magnet:29.50lira
  • Turkish delight +fridge magnet: 590lira(5kg)
  • Taxi hostel to eminonu ferry-55lira
  • Ferry eminonu-Kadikoy:5 lira
  • Kebab Donar:8 lira
  • Can nescafe:7 lira
  • Lunch kebab-chai:25 lira
  • Bus Kadikoy-Sabiha : 14 lira
  • Eat at airport(kunafa+chai): 40.50lira
  • Drinking water:20lira
  • Pegasus Air -Sabiha Gokcen-Jeddah siap2 pakai irham niat atas flight dekat miqat..





Jumlah Istanbul Trip: 1112lira x 0.73: RM811.76

Day 6
(Arrived Jeddah Airport 1.30pagi-10/09/19)

  • Imigresen checkpoint
  • Pick by driver kete yang tempah kat Malaysia-Arrived mekkah 3.00am check in le meridian
  • 4.00am -solat subuh
  • 7.30am -completed umrah
  • 8.00am-Change Balance Money:
  • 125pound: 560 saudi riyal
  • 25 euro. :101 saudi riyal
  • 30TL. :16.20 saudi riyal

Jumlah : 677.20 + 200 (withdraw later):877.20 saudi riyal

Day 7
Reunite with family..

Day 9
Umrah Miqat Masjid Siti Aisha (Masjid Tanaim)-teksi(65riyal)

Day12
Mekah -Madinah- Sapcto VIP Bus (116 riyal-free makan ringan n wifi compare normal bas)option normal bus 70riyal check point dalam perjalanan askar or police check passport especially foraigner

IKLAN

Day12- Day14
Masjidil Nabawi n Raudah (Tenang setenang kawasan hasil usaha hijrah Rasulallah S.A.W)

Day 14 (17/10/19)

  • Uber Madinah-Airport -29 riyal (better option compare to teksi)
  • Beli air zam-zam -7.50riyal (1bottle 5 lit /pax)
  • Medina -Muscat (transit 11hours)
  • Muscat-Kul (20.30,18/10/19)

Jumlah saudi umrah trip: 877.20 x 1.11: RM964.92
(semua include makan ngan family, survenior n other tak tracking sgt duit ke mana sbb mostly habis makan )

Transit Belanja Dalam :RM60.00(around 5 omani riyal)

Secara kasar by part:

  • Leg 1 -London Trip
  • Total spent:RM2188.40
  • Leg2 -Istanbul transit
  • Total spent:RM870.49
  • Leg 3-Umrah trip

Total spent:RM6077.82

Secara kasar keseluruhan total belanja seorang all in: pre+london+ istanbul+ umrah +transit: RM9136.71

Tips & Expectation:
1)tak sangka belanja banyak tu i wish dalam 6000-7000je
2) dekat istanbul walaupun satu hari belanja banyak sbb tak study n mcm banyak kena scam
3) Boleh banyak jimat lagi kalau nak umrah diy kalau pergi dalam gandaan 2-4 sbb hotel boleh bahagi n pengangkutan.Siap boleh dpt hotel dekat kalau gi gandaan 2-4 .jimat rm1-2k kalau gi diy berbanding pakej .. sangat digalakkan kalau 1st time gi ambil freelance mutawif n ziarah luar makkah madinah kalau nak diy ..tapi lebih baik klu 1st time gi join pakej..
4) sekarang saudi untuk buat umrah ada visa tourist yang murah 4rts lebih sama mcm visa umrah sebelum naik harga baru-baru ni..tapi lagi senang tak yah hotel n flight tic nak buat visa tourist dan tempoh setahun multiple entry berbanding visa umrah 30 hari
5)pakai grab n careem je dekat mekah madinah jimat berbanding teksi
6)Add apps hantar makanan online mcm foodpanda grabfood dekat mekah ‘careem now’ 50% discounts on 1st order
7) Visa tourist perempuan boleh masuk tanpa mahram untuk umrah tapi pada pendapat saya semestinya dengan mahram atau kalau mmg takde n nak gi gak gi ngan rakan group perempuan. Jangan pergi solo kalau prempuan sbb 1st niat kita nak ibadah n kedua saudi bahaya untuk prempuan travel solo kes hilang..
8) Sesiapa berhajat nak UMRAH DIY boleh belajar & tanya sebarang kemuskilan kat forum Telegram ni (biar ada ilmu dulu baru leh gi umrah diy, kita buat ibadah sekali bukan sekadar jalan-jalan)
9) Tapi trip ni paling puas hati sbb dapat makan nasi arab puas-puas dan yang penting dapat umrah dengan mak ayah.

Sign out till next trip .(Mode : pokai)