Tahun 2020 bagaikan satu permulaan merangka pelbagai hal termasuk melancong, mengembara dan melakukan aktiviti menarik di destinasi dalam Malaysia.

Jika anda antara yang sering melancong sepanjang 2019 atau mungkin masih belum sempat menikmati percutian tahun lalu, tahun ini mungkin akan memberikan anda percutian lebih menyeronokkan dengan melakukan sedikit kelainan ketika bercuti walaupun ketika pandemik. Antaranya melakukan trip perkhemahan keluarga di kawasan tanah tinggi.

Bukit Fraser di Pahang, terletak di Banjaran Titiwangsa. Ia adalah kawasan pelancongan pergunungan yang menarik kerana suhunya sejuk sekiar 17 hingga 24 Celsius. Puncak tertinggi Bukit Fraser ialah 1,310 meter dari aras laut. Jangan tidak tahu, Bukit Fraser juga ada kemudahan untuk berkhemah tersedia menanti si pecinta alam.

Sumber: Badrule Hizar via FB Family Camping Malaysia

Frust punya pasal sebab susah sangat nak dapat tapak camping di Sungai Pauh, Cameron Highlands terus cuba nasib camping di Laman Gasing Bukit Fraser, janji nak rasa cuaca sejuk. Search Google, Youtube, FB untuk info pasal tempat ni tapi tak banyak yang orang review, yang ada pun tapak-tapak camping yang percuma macam dekat SmokeHouse dan kawasan-kawasan gazebo di Bukit Fraser yang dibenarkan pacak khemah.

IKLAN

So terus call Pejabat Tourism Pahang tanya untuk booked tapak. Katanya, masih ada lagi tapak yang kosong daripada 15 khemah yang boleh didirikan di sini. Jadi terus booked RM40 untuk semalam. Kita orang ambil dua tapak untuk 2 family. Tapak khemah ni sentiasa berkunci kalau takda orang sewa, bila dah bayar baru staff pejabat tourism akan datang buka kunci pintu.

Asalnya ada group 8 khemah yang booked sekali dengan kita orang tapi last minit cancel, jadinya tinggal kita orang 2 family je. Masa kita orang datang sini masih dalam musim hujan, kata staff sini hujan di Bukit Fraser ni ‘jahat’ sikit (lebat + angin agak kuat maksudnya kot). Lepas peringatan staff tu, kita orang pun ambil keputusan pasang khemah dalam ‘dewan’ gasing sebagai langkah berjaga-jaga, memang betul lah malam tu hujan lebat, at least boleh la berteduh bawah bumbung tanpa guna fly sheet.

Malam di sini waktu kita orang datang memang sejuk, suhu jatuh sampai 18 degree, sejuk dia memang tak boleh bawa bincang. Kawasan khemah sentiasa berkabus je, cakap pun keluar asap dari mulut macam kat obersea lah pulak. Makanan masak je cepat sejuk.

Selain berkhemah, boleh juga naik menara tinjau yang ada dalam kawasan tapak khemah untuk lihat alam semula jadi yang sangat cantik, tapi kena berhati-hati sikit sbb tangganya licin dan sedikit berlumut, kalau kanak-kanak nak naik better ada orang dewasa temankan.

Dekat luar pagar pintu masuk pun ada spot pemandangan bukit yang cantik, boleh juga ambil gambar sini. Waktu ni air terjun Jeriau masih tutup sebab diselanggara, frust sikit.

Kemudahan:

  • Plugpoint (dalam tandas)
  • Tandas
  • Kawasan berpagar
  • Lampu jalan
  • Lampu dewan
  • Tempat makan dan memasak
  • Gazebo
  • Paip air
Klook.com