Melancong tidak semestinya untuk melihat sesuatu yang cantik dan indah sahaja. Ada individu yang gemar untuk travel semata-mata untuk merungkai kisah di sebalik misteri sesuatu destinasi.

Baru-baru ini tular dilaman sosial dan menjadi sedikit perbalahan apabila sebuah rumah banglo lama yang ditinggalkan bersama dua buah kereta mewah menjadi tanda tanya dimanakah lokasi sebenarnya. Ada yang teringin untuk melihat sendiri ‘keunikan’ yang ada pada rumah terbabit tidak kurang juga yang kongsikan misteri yang ada disebalik rumah tersebut.

Confirm Rumah Banglo & Kereta Mewah Terbiar ‘Berlumut’ Terletak Di Kelantan Confirm Rumah Banglo & Kereta Mewah Terbiar ‘Berlumut’ Terletak Di Kelantan Confirm Rumah Banglo & Kereta Mewah Terbiar ‘Berlumut’ Terletak Di Kelantan

Segelintir netizen mengatakan rumah terbiar tersebut terletak di negeri Johor. Tidak kurang juga yang mengatakan rumah terbabit berada di negara Indonesia. Namun melalui status perkongsiaan di page facebook Unit Sejarah irdk ternyata lokasi sebenar rumah ini adalah di Ketereh, Kelantan.

IKLAN

Baca perkongsian ini.

Unit sejarah irdk sempat meninjau rumah terbiar misteri diKetereh Kelantan. Nampak begitu menyeramkan krn ditumbuhi semak samun. Kelihatan 2 kereta mewah porsche & bmw dihalaman rumah dalam keadaan berhabuk & kusam.

IKLAN

Di luar pagar turut kelihatan 2 buah anak lori yg sudah pun diselaputi semak samun. Penulis menganggarkan rumah ini begitu lama ditinggalkan terbiar. Untuk mengupas sejarah rumah ini, penulis telah menemubual beberapa org penduduk kampung utk mengetahui kisah sebenar.

Mengikut cerita penduduk kampung, rumah ini pernah dihuni oleh seorang ahli perniagaan bersama keluarganya. Sepanjang tinggal disini beliau sgt baik dgn penduduk kampung. Setiap kali bulan puasa beliau selalu mengagihkan buah kurma utk penduduk kampung. Sampailah suatu ketika beliau menyatakan ingin berpindah. Selepas itu tiada lg khabar berita tentang pemilik rumah ini.

IKLAN

Pernah suatu ketika dipagar rumah ini ditampal kertas menyatakan rumah ini sdg dilelong oleh sebuah pihak bank. Tetapi kertas itu sudah lama tertanggal. Dan sehingga skrg, rumah ini masih lg terbiar sepi dgn sejarahnya yg tersendiri.

1 feb 2020Unit sejarah irdk sempat meninjau rumah terbiar misteri diKetereh Kelantan. Nampak begitu menyeramkan krn…

Posted by Unit Sejarah irdk on Saturday, 1 February 2020

Utk menonton video live kunjungan kami disini boleh klik link ini

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI