Majalah kartun yang pada suatu ketika dahulu cukup terkenal dan antara sumber hiburan pelbagai lapisan masyarakat kini menjadi barangan sejarah dengan nilai sentimental tersendiri.

Imbau Nostalgia Kartun Tanah Air. Jom Ke Rumah Kartun & Komik Malaysia, Taman Tasik Perdana

Siapa sangka majalah yang berharga RM1 pada suatu ketika dahulu kini nilainya mencecah RM9,000. Itulah nilai majalah lawak tempatan, Gila-Gila edisi pertama terbitan 1 April 1978, yang kulit depannya menjadi antara 500 karya dipamerkan di Rumah Kartun dan Komik Malaysia (MCCH) di Taman Tasik Perdana, Kuala Lumpur.

Imbau Nostalgia Kartun Tanah Air. Jom Ke Rumah Kartun & Komik Malaysia, Taman Tasik Perdana Imbau Nostalgia Kartun Tanah Air. Jom Ke Rumah Kartun & Komik Malaysia, Taman Tasik Perdana

IKLAN

Rumah Kartun & Komik Malaysia mempamerkan karya daripada naskhah lama majalah humor tempatan yang terkenal pada era 1980-an seperti Ujang, Geli Hati dan Batu Api, melibatkan lebih 50 kartunis. Luar biasa apabila kebanyakan koleksi tersebut diperoleh daripada pengumpul yang merupakan peminat tegar majalah terbabit. Syarikat penerbitan dan kartunis sendiri tidak mempunyai koleksi-koleksi ini, kerana dahulu penerbitan dibuat secara manual. Jadi ketika penubuhan rumah ini pada 2017, ramai pengumpul memberi sumbangan yang besar untuk menjayakannya.

Rumah Kartun & Komik Malaysia turut mempamerkan karya kartunis terkenal seperti Datuk Mohammad Nor Mohammad Khalid atau Lat, Sulaiman Awang, Raja Hamzah dan Osman Baru. Malah pengunjung juga berpeluang melihat karya kartun yang dihasilkan pada zaman penjajahan Jepun sekitar 1940-an yang pernah tersiar dalam akhbar dan majalah seperti Malai Sinpo, The Malay Mail, Syonan Times serta Semangat Asia. Kartun sebelum ini menjadi sebahagian daripada medium penyebaran propaganda sewaktu pendudukan Jepun selama tiga tahun lapan bulan di Malaya, dan ini menunjukkan bahawa kartun bukanlah berfungsi sebagai hiburan semata-mata.

Imbau Nostalgia Kartun Tanah Air. Jom Ke Rumah Kartun & Komik Malaysia, Taman Tasik Perdana Imbau Nostalgia Kartun Tanah Air. Jom Ke Rumah Kartun & Komik Malaysia, Taman Tasik Perdana Imbau Nostalgia Kartun Tanah Air. Jom Ke Rumah Kartun & Komik Malaysia, Taman Tasik Perdana

IKLAN

Selain menjadi tempat pengumpulan karya-karya kartunis legenda, Rumah Kartun & Komik Malaysia juga berperanan sebagai platform untuk kartunis berkarya dan menyampaikan mesej secara kreatif termasuk tentang isu semasa. Di sini akan mempamerkan karya terbaharu mengikut tema berdasarkan isu semasa setiap tiga hingga empat bulan sekali. Ketika ini tema pameran kartun yang adakan berjudul ‘Kartunis vs COVID-19’. Pameran ini akan berlangsung hingga 31 Ogos 2020 yang memaparkan lebih 50 karya, bukan sahaja oleh kartunis Malaysia tetapi juga dari Indonesia dan Singapura. Ia juga disusuli dengan pameran berkaitan kemerdekaan.

Untuk melawat dan bersantai di Rumah Kartun & Komik Malaysia bayaran masuk RM5 dikenakan. Pengunjung bebas untuk menghabiskan masa seberapa lama yang mereka inginkan untuk meneliti karya kartunis tempatan kita. Selain menjadi pusat pameran, port komik seakan muzium ini juga menjadi lokasi pertemuan lebih 100 kartunis dari seluruh negara untuk berkongsi idea, sekali gus memastikan industri tersebut kekal mampan.

IKLAN

Jom berlibur di sini!

Imbau Nostalgia Kartun Tanah Air. Jom Ke Rumah Kartun & Komik Malaysia, Taman Tasik Perdana

Sumber: Bernama

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI