Penggunaan dron masa kini seakan menjadi satu trend bagi pelancong terutama mereka yang mahir dalam penggunaan gajet dan fotografi dalam siri pengembaraan yang dipilih. Ia satu khabar yang baik dalam industri pelancongan dan fotografi seiring dengan perkembangan teknologi semasa.

Info & Tip Pelancongan: Penggunaan Dron Di Jepun Diperketatkan Syaratnya

Cuma, sejak akhir-akhir ini, sering kedengaran kisah yang membabitkan penyalahgunaannya sama ada membabitkan kes di dalam dan luar negara. Penggunaan dron secara meluas telah banyak mendatangkan ancaman, pengintipan dan juga mampu membunuh. Di Malaysia sendiri ada akta yang diperuntukan untuk salah laku penggunaan dron.

Undang-Undang Penggunaan Dron Di Malaysia

Info & Tip Pelancongan: Penggunaan Dron Di Jepun Diperketatkan SyaratnyaInfo & Tip Pelancongan: Penggunaan Dron Di Jepun Diperketatkan Syaratnya

 • Penggunaan dron termaktub bawah Civil Aviation Regulation 2016 (CAR 2016) atau Peraturan-Peraturan Penerbangan Awam 2016 bawah Kaedah 140 hingga 144.
 • Bagi pengendali dron yang melanggar undang-undang, hukuman bawah Peraturan 206 (3)(a) atau 206 (3)(b) CAR 2016 boleh dikenakan iaitu individu boleh didenda tidak lebih RM50,000 atau dipenjara tidak lebih 3 tahun atau kedua-duanya sekali.
 • Syarikat yang didapati bersalah pula boleh didenda tidak lebih RM100,000.
 • Bagi dron yang digunakan untuk mengambil gambar atau merakam video, ia tertakluk Akta.
 • Rahsia Rasmi 1972 bawah Pekeliling Am Bilangan 1 Tahun 2007 iaitu Pekeliling Arahan Keselamatan Terhadap Dokumen Geospatial Terperingkat.
 • Pengendali dron yang ingin menjalankan kerja mengambil gambar atau video dan kerja ukur perlulah memohon permit bagi menjalankan aktiviti.
 • Sekiranya pengendali dron melakukan kesalahan dengan mengambil gambar di kawasan larangan dan sensitif tanpa permit, pengendali boleh disabitkan mengikut Akta Rahsia Rasmi 1972 bawah Seksyen 4 iaitu larangan mengambil atau membuat apa-apa suratan, ukuran, pemeruman atau kerja ukur mengenai atau dalam sesuatu kawasan larangan yang membolehkan hukuman iaitu dipenjara tidak kurang satu tahun dan tidak melebihi 14 tahun.
 • Pengguna yang menerbangkan dron di kawasan sensitif yang digazetkan, mereka boleh didakwa bawah Seksyen 7 iaitu larangan membawa perkakasan fotografi yang membawa hukuman denda tidak melebihi RM2,000 atau dipenjara tidak lebih satu tahun atau kedua-duanya sekali.

Jepun Perketat Syarat Baru Penggunaan Dron

IKLAN

Info & Tip Pelancongan: Penggunaan Dron Di Jepun Diperketatkan Syaratnya Info & Tip Pelancongan: Penggunaan Dron Di Jepun Diperketatkan Syaratnya

Di Jepun pula, indidividu yang mengendalikan dron tidak kira warganegara atau pelancong luar, anda perlu mengikut peraturan baru yang diperkenalkan. Undang-undang pengendalian dron telah diperketatkan hingga melaksanakan hukuman penjara buat pesalah. Dewan Rakyat meluluskan undang-undang baru itu, susulan siri kemalangan membabitkan peranti terbang berkenaan meningkat.

IKLAN

Jepun juga berdepan isu berkait penerbangan dron oleh pelancong di kawasan sesak atau tumpuan pelancong asing seperti Kyoto. Ia boleh membahayakan keselamatan.

Info & Tip Pelancongan: Penggunaan Dron Di Jepun Diperketatkan Syaratnya Info & Tip Pelancongan: Penggunaan Dron Di Jepun Diperketatkan Syaratnya

IKLAN

Pada tahun 2017 di Jepun, sebuah dron bersaiz industri diterbangkan pada satu festival robot di bandar Ogaki di tengah Jepun dan sepatutnya menjatuhkan gula-gula kepada kanak-kanak kecil. Bagaimanapun, peranti yang dikendalikan oleh individu berkelayakan mencederakan enam orang selepas terjatuh ke tanah dari ketinggian 10 meter.

Antara undang-undangnya:

Info & Tip Pelancongan: Penggunaan Dron Di Jepun Diperketatkan Syaratnya

 • Tindakan menerbangkan dron seberat 200 gram dalam keadaan mabuk boleh menyaksikan pesalah didenda sehingga 300,000 yen (RM11,520).
 • Tindakan melakukan aksi berbahaya menggunakan dron seperti membuatkannya menjunam pada sudut berbahaya juga boleh menyebabkan seseorang itu didenda sehingga 500,000 yen (RM19,200).
 • Jepun meluluskan beberapa undang-undang untuk mengharamkan penerbangan dron di lokasi Sukan Olimpik Tokyo 2020 dan fasiliti Tentera Amerika Syarikat selain melarang penggunaan peranti kawalan jauh itu di Pejabat Perdana Menteri dan istana.

Sumber: Japancheapo

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI