Rakyat Malaysia yang hendak melancong ke mana sahaja tidak kira dengan pesawat, memandu atau menunggang sendiri digalakkan membeli insurans sukarela bagi memastikan perlindungan menyeluruh termasuk penghospitalan.

Malang tidak berbau kan? Mengambil insurans yang memberi perlindungan meliputi penghospitalan, khususnya kos rawatan yang tinggi, pengurusan jenazah dan tuntutan oleh pihak lain termasuk kemudahan awam yang rosak akibat kemalangan sangat penting untuk kemudian hari.

Kenapa anda sanggup beli tiket kapal terbang atau menginap di hotel yang mahal, tapi 'kedekut' untuk membeli insurans ketika melancong yang ditawarkan dengan harga yang munasabah? Bukan apa, tidak la kita ingin kecelakaan terjadi, tetapi lebih baik beringat sebelum kena kan?

Tak kan la nak menyusahkan ibu ayah dikampung untuk mengadai tanah jika berlaku sesuatu kepada anda ketika bercuti di luar negara semata-mata untuk menanggung kos perubatan di hospital.

Ini ada tip perkongsian mengenai insuran ketika melancong daripada saudara Krik Alfie yang berguna untuk anda.

1) Perlu atau Penting insurance travel?
Sebelum ni pun aku fikir tak penting , sehinggalah dari pembacaan aku dan kes2 yang terjadi buat aku more alert bab ni. Since kita tak leh jangka apa bakal berlaku, jadi sangatlah perlu untuk ambil travel insurance.
Korang tengok kebelakangan ni kes sakit dan diwardkan diluar Negara dan perlukan kutipan dana untuk bawa balik Malaysiakan?Itu salah contoh. Di Korea kos perubatan sangat tinggi sehinggakan orang sana merasakan mati adalah lebih baik dari berada di hospital kerna kos yang tinggi. Kos bukan warga jauh lebih tinggi.So, fikirkan sendiri.
Belum bab kematiaan di luar negara. Kos perlu ditangggung oleh keluarga dan pihak kedutaan hanya mampu membantu dalam beberapa segi teknikal tanpa membabitkan kos kewangan (kecuali kes2 tertentu).

2) Travel insurance conventional atau takaful?
Ramai juga argue dan berbalah pendapat. Conventional dikatakan tidak patuh syariat dan takaful lebih patuh syariat islam. Untuk hal ini aku rasa bergantung pada individu, beli apa yang korang rasa terbaik untuk korang dan yang korang suka. Yang kata nak takaful sebab more islamik pun boleh teruskan tanpa perlu merendahkan level agama orang lain.
Tak setuju dengan aku? No hal. Korang tak perlu setuju untuk sesuatu yang korang tidak setuju.Okeh! Ada masa aku karang perbandingan insurance conventional dan insurance takaful dengan lebih detail bila kes study dah cukup.

3) Insurance personal dengan travel insurance kan sama?
No, tidak, bukan. Personal insurance cover lebih kepada medical dan tak semua personal cover untuk kes di luar negara . Erk, paham tak? Kalau travel insurance pula cover lebih meluas termasuk pembatalan flight, harta persendirian dan beg semasa travel, dokumen travel, personal money, flight delay, kematian dan juga perbelanjaan perubatan. Clear kan?
Apa yang dicover oleh travel insurance adalah bergantung pada package yang korang ambil. Lagi mahal lagi banyak cover yang diberikan.
Kalau insurance travel yang beli dengan AA itu lebih pada penerbangan dan kehilangan barangan semasa mengunakkan perkhdimatan mereka sahaja.

4) Apa company yang tawarkan travel insurance?
Aku cuba listkan apa yang aku tahu yer, sebab aku bukan agen insurance so kalau ada yang tertinggal dan tak der dalam list korang boleh inform.Antara company yang offer travel insurance conventinonal adalah Allianz, AIG, AXA, Berjaya Sompo, Citibank, ETIQA, HSBC, Kurnia, Maybank, Hong Leong Bank, RHB, Tokio Marine dan Uni Asia. Dan untuk takaful tavel insurance hanya dua company yang offer iaitu ETIQA dan Takaful Ikhlas.Ker ada aku tertinggal?

5) Insurance travel apa yang bagus?
Definisi bagus tu meluas. Ada bagus sebab patuh syariah , ada bagus sebab bayar sikit tapi cover banyak dan ada bagus sebab senang claim dan cepat. Korang nak kategori mana? Pada aku suka yang jenis senang claim dan cepat dapat. So apa aku selalu beli dan suggest? Sekarang paling bagus adalah bagi aku adalah ETIQA 360. Sebab incase korang warded di hospital, korang tak perlu keluarkan duit. So far, insurance lain korang kena dahulukan duit sendiri sebelum boleh claim!

6) Apa insurance cover?
Korang bacalah dan go thru la sendiri term sijil korang yer.

7) Lepas beli apa perlu buat?
Korang beli lepas tu simpan sendiri sahaja tak berapa berfungsi. Hantarkan Salinan dan inform pada keluarga dan kenalan untuk rujukan diorang. Katakan terjadi kematiaan(minta jauh) masa kita travel , jadi keluarga kita tahu dan boleh buat tuntutan untuk pihak kita. Paham kan?

8) Claim?
Korang contact agent beritahu masalah dan dia akan bagi tahu procedur untuk claim macam mana!Senang. So far, beg pecah pun cepat kalau ETIQA punya insurance.
Oh, perlu ingat TRAVEL pada masa sama HIKING kebanyakkan insurance tak cover. Hiking hanya sesetengah insurance sahaja yang cover. Dan sesetengah insurance TIDAK cover SESETENGAH Negara.Korang study sendiri.

-Travel itu awesome tapi insurance itu penting-

Sekian