Dapat menjejakkan kaki ke salah satu negara Eropah pun dah seribu rahmat, apatah lagi kalau dapat travel ke negara-negaranya yang lain. Maklum sajalah, bukan semudah membalikkan telapak tangan untuk kita pergi melancong ke Eropah. Banyak persediaan yang perlu diambil kira sebelum hari untuk kita berlepas ke sana.

Antara persediaan yang perlu dilakukan adalah itinerari ke mana lokasi tujuan kita di sana nanti. Adakah kita nak ke kawasan bandar atau ke kawasan luar bandar? Nak melawat tempat bersejarah atau nak melawat lokasi-lokasi yang lebih moden? Itu semua termasuk dalam persediaan yang perlu kita fikirkan.

Jadinya, Libur nak kongsikan satu itinerari oleh Mohd Fauzi Zakaria yang melawat kawasan perkampungan di 6 buah negara di Eropah. Itinerari ini menggunakan jalan darat, jadi kepada anda yang suka untuk melihat kawasan tempatan di sesebuah negara dengan lebih dekat, itinerari daripada Mohd Fauzi ini sangat sesuai untuk anda.

Kawasan perkampungan di sana tak kuang cantiknya, ditambah pula dengan cuaca di sana yang mempunyai empat musim, pastinya trip menggunakan info daripada itinerari ini akan memberikan pengalaman baru buat anda. Jadi jangan tunggu lagi, jom kita selidik apa perkongsian Mohd Fauzi ini.

Itinerary 10 Hari Roadtrip ke kawasan kampung cantik di 6 negara Eropah.
(Austria, Slovenia, Croatia, Itali, Hungary, Slovakia)

Day 1:
Tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Vienna. Bergantung pada waktu ketibaan. Sebaiknya cari flight yang tiba awal pagi, boleh terus ambik kereta sewa di level -1.
Dapat kunci boleh teruskan perjalanan ke Salzburg melalui sebahagian jalan kampung yang dipanggil The Romantic Road.

Dari Vienna, ambik lebuhraya A1 sebelum exit ke jalan kampung 42, sebelum ke pekan Styers di laluan 122.

View kiri dan kanan memang cantik jika cuaca baik. Teruskan perjalanan sehingga ke Hallstat.

Di Hallstat, korang boleh naik ke Top of Hallstat dan terus ke The Salt Mine dengan bayaran 34 euro termasuk cable car.

Kalau ada banyak masa, boleh juga hiking. Ada trail. Then, dah puas ambik gambar kat atas, boleh pulak sambung bergambar di area rumah2 tepi tasik tu. View memang cantik.

Solat jamak zuhur dan asar kat area parking tu. Takde masjid dan surau kat sini. Jangan buang masa mencari dan cari alasan tak solat pulak.
Islam tu mudah.

Kedai makan pun takde yang ada tanda halal kat sini. So, on the way ke sini, kalau jumpa pasar mini Billa atau seangkatan dengannya, beli la apa2 yang patut.

Dah setel, drive semula ke Salzburg dan bermalam di sana

Malam 1 : Salzburg.

Day 2 : Awal pagi, bergerak ke St Wolfgang Lake. Kat sini ada panorama train, tapi sehari sekali je. Start pukul 1150 pagi dan turun 1245 tengah hari.
Harga tak cek pulak sebab tak naik.
Sambil2 tu boleh jalan2 sekitar tasik di St Wolfgang ni.

Dalam pukul 2, patah balik ke Salzburg. Boleh ronda2 kat oldtown Salzburg. Kat sini paling famous ialah Mozart’s House.

Then, ada few attraction macam Salzurg Castle dan lain2.

Dah habis, terus balik semula ke hostel.

Malam 2 : Salzburg.

Day 3
Check out awal pagi. Destinasi utama hari ini ialah ke Kitzsteinhorn yang terletak di Kaprun.

Ia adalah pusat sukan ski yang famous dan merupakan puncak tertinggi di Salzburg.

Untuk sampai ke atas, kena ambik cable car dengan 3 kali tukar. Tiket return berharga 44 euro.

Half day kat sini.

Jika berkesempatan, boleh cuba laluan scenic road Austria yang dikenali sebagai Grossglockner High Alpine Road yang menghubungkan Bruck di bahagian utara hingga Heiligenblut sejauh 130 km

( laluan ini cuma dibuka pada musim panas je. Cek website dulu dan ada tol dikenakan)

Dan selesai 2 perkara ini, boleh check in di pekan Kaprun.

Malam 3 : Kaprun

Day 4:
Selepas sarapan, akan bergerak menuju ke negara baru hari ini iaitu Slovenia.
Untuk hari ini ada 2 destinasi yang akan dikunjungi iaitu Vintgar Gorge yang menjadi sebahagian dari Triglav National Park.

Bayaran masuk adalah 9 euro.

Kurang 15 minit pemanduan, anda boleh ke Lake Bled iaitu satu lagi Unesco Site di Slovenia

Malam 4 : Bled

Day 5 : Hari ini, sebenarnya agak santai. Anda ada beberapa pilihan.
Yang pertama menuju ke Lake Bohinj sebelum ke ibu kota Slovenia di Ljubjana

Pilihan kedua lebih menarik iaitu memandu ke satu pekan kecil Slovenia yang menhadap Lautan Adriatik yang bernama Piran.

Selepas itu, mungkin boleh menjejakkan kaki ke sebahagian negara Itali di pekan yang bernama Triste.

Selesai bersantai di 2 kota ini, boleh menyambung semula perjalanan ke Ljubjana.

Dan boleh bersiar2 di malam hari di pekan di oldtown Ljubjana ini.

Malam 5 : Ljubjana

Day 6 :
Hari ini pemanduan agak jauh iaitu dari Ljubjana ke Plitvice National Park di negara Croatia. Perjalanan sejauh 200 km mengambil masa levih kurang 4 jam selepas beberapa stop breakfast dan toilet

Jika bertolak jam 5 pagi, dijangka tiba jam 9 pagi. Tiket berharga 100 kuna. Sebaiknya, habiskan lebih kurang 4 atau 5 jam di dalam National Park ini.

Selesai di sini, sambung perjalanan ke ibu kota Croatia di Zagreb. Perjalanan sejauh 130 km dan mengambil masa lebih kurang 2 jam.

Dalam perjalanan ke Zagreb, boleh singgah bergambar di kampung cantik bernama Rastoke.

Malam 6 : Zagreb

Day 7 :
Setengah hari di sini bersiar-siar di sekitar ibukota Zagreb. Ada banyak restoran halal di sini. Jangan lupa ke Upper Town untuk saksikan panorama bandar Zagreb

Jam 2 petang selepas solat Zuhur menyambung perjalanan ke kota Budapest di negara Hungary.

Perjalanan sejauh 345 km dan mengambil masa lebih kurang 5 jam kerana kesesakan di pintu sempadan.

Sebaik tiba, check in dan terus rehat

Malam 7 : Budapest

Day 8 : Hari ini seharian explore bandar Budapest. Kereta cuma park di hotel dan bergerak menaiki pengangkutan awam seperti Tram, bas dan metro. Day Pass berharga 4.5 euro dan sah selama 24 jam.

Jika ada bajet lebih, boleh naik cruise melihat suasana matahari terbenam di Dunabe River dengan kos 20 euro.

Malam 8 : Budapest

Day 9 : Trip sudah hampir ke garisan penamat. Hari ini memandu semula ke Vienna. Tapi dalam perjalanan singgah di kota Bratislava yang terletak di dalam negara Slovakia.

Berhenti rehat sambil melawat oldtown dan Bratilava Castle sambil makan tengah hari di sini.

Perjalanan bersambung ke kota Vienna. Selesai menghantar kereta di airport, masing2 bergerak ke ibu kota Vienna. Dari airport ke Vienna, ada 2 pilihan iaitu fast train dan slow train. Fast train dikenali sebagai CAT dengan tiket one way berharga 12 euro.

Pilihan kedua lebih jimat iaitu 24 hours tiket dari airport ke airport berharga cuma 11.60 euro. Pastikan anda naik train S7 atau mana2 Regional train yang berhenti di Wien Mitte.

Dari Wien Mitte, anda boleh ke Central Station menaiki metro.

Malam 9 : Vienna

Day 10 : Hari terakhir trip. Bersiar- siar di kota Vienna. Tak payah risau sesat sebab ada day pass. Kalau malas nak jalan kaki, duduk je dalam tram dan saksikan keindahan kota Vienna dari atas tram.

Jam 5 petang bertolak ke airport untuk flight lewat malam ke Kuala Lumpur.

Semoga membantu. Kalau rasa bermanfaat, dipersilakan copy. Tak payah minta izin. Jangan tanya berapa bajet sebab bab bajet ni subjektif.

Tapi for basic info :

Untuk penginapan, kalau hostel start dari 15 euro. Kalau hotel twin room, start dari 45 euro.

If kawasan bandar macam Zagreb dan Budapest, ambik yang jauh sikit dari bandar. Hotel murah dan kalau nak pusing2 town just guna day pass public transport atau uber.

Jimat masa sebab bandar besar jalan jamm dan parking pun mahal.

Untuk makan, letak je dalam 10 euro sehari.

Sewa kereta pulak, depends besar mana, manual atau auto.

Yang penting, jangan skip insurans full coverage. Memang nampak mahal, tapi demi ketenangan waktu travel.

Bukan ke kita diberitahu malang takde bau?

Harga minyak pula 1.2 euro seliter.
Jangan isi kat Itali. Harga 1.5 euro.

Masuk highway ada yg tol berpalang dan ada yang beli kupon macam kupon parking ikut berapa hari kita kat sana.

Ada soalan? Kasi PM tepi, tapi kalau balas lambat harap bersabar.

Once dah jawab, silalah ucap terima kasih. Kita kan rakyat Malaysia, diajar sopan dan berbudi bahasa.

Salam Ramadhan dan selamat mengembara.

Sumber: Mohd Fauzi Zakaria

Tinggalkan Komen