Maldives terletak di Lautan Hindi dan di selatan barat daya Sri Lanka dan India. Negara Republik yang mempunyai 1,190 pulau dan Islam agama rasmi Maldives dan bahasa rasmi Dhivehi tetapi rata-rata rakyatnya boleh berbahasa Inggeris. Perjalanan hanya mengambil masa 4 jam 20 minit bagi penerbangan terus dari Kuala Lumpur ke Maldives. Salah satu keunikan di Maldives adalah Sandbank iaitu timbunan pasir yang timbul di tengah laut disebabkan paras air laut yang rendah atau surut.

IKLAN

Maldives yang digelar syurga dunia oleh pelancong kerana kecantikan pantai, air laut berwarna kehijauan serta keunikan hidupan dasar lautnya. Namun ramai orang hanya memasang impian sahaja untuk menjejakkan kaki ke pulau ini kerana bimbang kos penginapan mencecah puluhan ribu ringgit untuk satu malam gara-gara cerita dan gambar-gambar penginapan yang dikatakan hanya sesuai untuk golongan berduit sahaja.

No..no..sesiapa sahaj boleh ke Maldives tau. Ini ada rujukan itinerari untuk anda ke Maldives dengan kos RM1853 untuk seorang. Percutian 4 hari pula tu..berbaloi sangat.

Itinerary Maldives 4hari -3 Malam (5-8 September 2018).Total all in :RM1853

IKLAN
  • Flight Ticket :
    Pergi Balik RM540
    Meal + Luggage RM 73
  • Penginapan :
    Salt Beach Hotel at Maafushi, Maafushi Island : 87.5 USD (3Malam) include tax 12%, service charge 10% & Green tax 3%

Day 1 (Rabu 5 Sept 2018)
KLIA2 – Velana International Airport
(6.55pm – 8.10pm). 4 jam flight.
Tukar 20 USD ke 300 MVR di Bank of Maldives.
Speedboat private transfer dr Airport to Salt Beach Hotel
150 usd ÷ 4 = 37.50 usd/pax

Day 2 (Khamis 6 Sept 2018)
Buffet Breakfast at House Of Blue (sebelah Salt Beach Hotel)
10 am – 2pm : Snorkelling package include lunch at sandbank,watching dolphin,turtle reef.. 25usd beli dekat Salt beach hotel.
Lepak tepi pantai tggu sunset sambil layan fruit juice 50 mvr
Buffet Dinner 10 usd
ice cream gellato 40 mvr

Day 3 (Jumaat 7 Sept 2018)
Buffet Breakfast at House Of Blue
Excursion private island – adaaran club raanalhi 100 usd. Lpas survey semua tempat area maafushi so far ini yg plg mnarik & murah ikut pandangan kami berempat
9am – 6pm all-in buffet lunch,unlimited drinks,towel,entrance fees etc..(kami kat sana dr pkul 10 a.m to 3 p.m ja..dh rasa puas jd kaya skejap)
Jalan2x area maafushi beli sourvenir:Mohana Shop sbb murah & bleh tawar mnawar sambil snyum. Dinner fried rice at House Of Blue at 80Mvr

Day 4 (Sabtu 8 Sept 2018)
Buffet Breakfast at House Of Blue
Lunch fried rice at House Of Blue 10mvr
Maafushi to Airport by Speedboat 25 usd
Ice cream + smoothies = 5 usd
Velana International Airport to KLIA2
(9.20 pm- 5.00 a.m)

Nota Kaki


1. Trip ke Maldies ni kami pergi berempat. Setiap kos yg dinyatakan dia atas adalah kos utk per person.
2. Sepanjang di Maldives, kami menginap di Salt Beach Hotel at Maafushi Island.Itu rate paling rendah & saya book melalui booking.com. Sangat berpuas hati dgn servis, location & staff. Tanya je apa2x soalan mereka akan sedaya upaya cuba membantu.
3. Trip kali ni xbeli sim card pun. Decide utk guna wifi hotel spenuhnya. Alhamdulilah, mmg sangat laju.
4. Wlupun sebelum ni bnyak baca negatif review drpd blog. Kami ttp Ambik private island excursion sebab private island lagi cantik dan superb dari public island. Mcm rugi plak dh sampai sana xamik pakej pg private island. Mmg superb & awesome view . Sangat2x berbaloi.  Ada bnyak pilihan utk private beach excursion, bleh pilih ikut bajet masing2x.
5. Makanan halal senang cari sebab negara muslim so tidak ada masalah di Maldives. .Kalau nak save budget boleh bawak makanan dari Malaysia.Saya tak bawak apa-apa kali ni just nak santai & plan semua makan kat sana. Breakfast masuk hr ketiga tekak dh rsa muak makan capati.
6. Secara keseluruhannya, abam bleh bg rate 9/10 utk trip kali ini. Benarla bagai dikata..Maldives punya view & pantai mmg awesome.
Total keseluruhan perbelanjaan adalah RM 1853. Tak termasuk shopping sourvenir yer.

P/s: xkisahla korang travel cra mana pun, backpack @ tarik beg waima beg bergerak sendiri pun, yg penting ikut bajet & keselesaan masing2x & kita happy ngan trip tersebut. Abam share ni bkan nak buat comparison ” trip yg plg jimat di dunia utk ke Maldives”..sekadar berkongsi utk bacaan & rujukan bsama. Tq all & gud bye Maldives ❤
will see you next year (eh, tetiba)

Syukriah + Marhabah

Sumber: FB Mohd Azuan Ariffin