Maldives memang tak boleh dipertikaikan lagi sebagai destinasi percutian berkelas dunia. Dengan pantainya memutih, air lautnya yang membiru, persekitarannya yang tenang, memang akan membuatkan sesiapa yang pergi ke sana seperti berada di alam fana.

Maldives ni kebiasaanya dikunjungi oleh pasangan yang baharu berkahwin, atau pasangan suami isteri atau couple yang nak lari jauh dari hiruk-pikuk kota dan inginkan masa berdua-duaan di bawah pokok kepala.. gitteww~

Tapi ada ke yang pergi travel ke Maldives ni sorang diri? Macam forever alone je? Ha jangan terkejut kalau Libur kata, ada yang pergi travel secara solo ke Maldives. Saudara kita Romi Zunaidi pernah ke sana secara solo dan ada info serta itinerari yang beliau ingin kongsikan bersama kita semua.

So lepas ni kalau ada yang nak ke sana secara solo, boleh la ambil sedikit maklumat di sini ya. Mana lah tahu tiba-tiba di sana terjumpa jodohkan? Siapa tahu rahsia Tuhan? Haha. Okay, selamat membaca dan semoga perkongsian ini bermanfaat kepada semua.


Itinerary Maldives 5 Hari/4Malam – Solo Traveller (22-26 July 2018). Total all: RM1600++

1. Seperti sedia kita maklum, Maldives terdiri dari beribu-ribu pulau dan yang berpenghuni hanya 200 lebih sahaja. Ia terbahagi kepada public island dan private island. Velana International Airport terletak atas pulau buatan yang dinamakan Hulhulale dan bersambung dengan Hulhumale Island (Public Island).

IKLAN

Kebanyakan pelancong menginap di Hulhumale Island jika flight mendarat pada waktu malam ataupun jika anda mempunyai lebih bajet boleh mengambil airport transfer by speedboat yang disediakan oleh tempat menginap anda di private/public island

Juga boleh bermalam di bandar Male dengan menaiki public ferry dengan bayaran 10MVR sahaja sebelum memulakan aktiviti pada esok hari.

2. Penginapan sepanjang saya di Maldives adalah di Alaka at Maafushi Island.Salah satu public island di Maldives. Itu rate paling rendah saya search di Maafushi memandangkan tiada hostel di sana maka bilik memang untuk 2 orang.

Carilah penginapan yang dilengkapi dengan breakfast jika hendak menjimatkan perbelanjaan

Umum mengetahui tax adalah salah satu sumber pendapatan Maldives jadi tidak hairanlah jika bilik saya untuk 3 malam dalam RM300++ dan setelah campur service charge,tax etc total dalam RM450. Kalau dari airport nak ke Maafushi Island boleh direct terus naik speedboat dengan kadar 20-25USD per pax ataupun boleh naik public ferry dari Villingili Ferry Terminal,Male. Nak ke Male ambil public ferry dari airport dengan kadar 10MVR dan apabila sampai ke jetty Male boleh ke other side Male iaitu di Villingili Ferry Terminal dengan naik taxi atau jalan kaki 2km macam saya sambil pusing bandar Male (saya tak galakkan anda follow cara saya.hehe).Di Villingili Ferry Terminal, Male anda boleh ke Maafushi Island menaiki public ferry atau speeeboat.

IKLAN

3. Sampai airport anda boleh beli sim card dengan memilih pakej yang sesuai dan menukar matawang USD ke MVR di Bank of Maldives. Simpan resit kalau ada balance nanti balik boleh tukar ke USD. Tak perlu tukar banyak memandangkan USD menjadi keutamaan di Maldives. (Bayar pakej,hotel dll).

Tukar USD siap-siap di Malaysia dan apabila sampai Maldives tukar sedikit sahaja USD ke matawang Maldives iaitu MVR (Maldivian Rufiyaa)

4. Ambik pakej private island sebab private island lagi cantik dan superb dari public island. Boleh survey macam2 pakej keliling pulau. Tak semestinya kena ambik dari tempat penginapan yang kita stay. Maafushi Island adalah salah satu public island yang popular di Maldives dan menjadi pilihan traveller dari Malaysia disebabkan anda boleh mendapat harga yang murah untuk macam2 aktiviti seperti snorkelling, private island tour etc.

5. Makanan halal senang cari sebab negara muslim so tidak ada masalah tetapi jangan expect murah sebab pelancongan adalah sumber pendapatan utama Maldives. So agak mahal sikit.

IKLAN

Kalau nak save budget boleh bawak makanan dari Malaysia

Saya tak bawak apa-apa kali ni just nak santai & plan semua makan kat sana.

6. Secara keseluruhan saya cover 4 public island (Hulhulale:pulau airport), Maafushi Island, Male (bandar), Hulhumale Island & satu private island (Adaaran Prestige Vadoo).

?Flight Ticket:
Pergi Balik RM363.10
Meal RM20.00

?Penginapan:
Alaka at Maafushi, Maafushi Island : 111 USD (3Malam) include tax 12%, service charge 10% & Green tax 3%

Day 1
KLIA2 – Velana International Airport
(6.55pm – 8.10pm). 4 jam flight.
Beli Sim Card Dhiraagu 16USD 3GB
Tukar 40USD ke 600MVR di Bank of Maldives. 1USD dapat 15MVR.
Tidur kat airport
Day 2
Ambil public ferry dari airport ke jetty Male – 10MVR
Jelajah bandar Male
Breakfast/Lunch buffet di cafe Nice & Spice, Male – 80MVR.
Coke 23MVR
Ambil speeeboat dari Vilingili Ferry Terminal,Male ke Maafushi Island – 10USD
Check in Alaka at Maafushi
Buffet Dinner at Sunrise Beach Hotel, Maafushi 10USD/155MVR
Day 3
Buffet Breakfast at Alaka
Excursion private island – adaaran prestige vadoo 105usd. Beli dekat White Shell Island Hotel, Maafushi.
9am – 6pm all-in buffet lunch,unlimited drinks,towel,entrance fees etc.
Dinner fried rice at Alaka 80MVR
Day 4
Buffet Breakfast at Alaka
9am – 2pm : Snorkelling package include lunch at sandbank,watching dolphin,turtle.. 25usd beli dekat Salt beach hotel.
ice cream 25mvr
Day 5
Buffet Breakfast at Alaka
Check out Alaka
Maafushi to Villingili Ferry Terminal, Male by public ferry 30MVR
Jalan kaki ke Jetty Male
Male to airport by public ferry 10mvr
Bosan tunggu flight lama lagi terus jalan ke Hulhumale Island.
Ambil bas dari Airport ke Hulhumale 20MVR
Pusing2 Hulhumale
Ambil bas dari Hulhumale ke Airport 20MVR
Lunch Burger King ala carte 7-9USD
Velana International Airport to KLIA2
(8.55pm – 4.30am)

Good Bye Maldives