Berkesempatan travel dengan kawan baik memang seronok. Lagi-lagi percutian tersebut mempunyai lokasi dan destinasi menarik untuk diterokai bersama. Lagi ‘syiok’ kawan-kawan baik pula ‘sejenis’ yang pandai ambil gambar. Memang lawa la gambar-gambar percutian mereka ini terhasil. Geram tengok gambar bunga-bunga tulip tu.

Ini itinerari percutian ke Turki selama 10 hari yang dikongsikan oleh gadis ini dilaman sosialnya. Jom baca!


Assalammualaikum and have a good day everyone, sy n sorang lg mmber baru je blk dari travel kat turkey 25/3 – 3/4 ni. Just nak share a few tips, story, tempat2 ktorg pergi and anggaran perbelanjaan ktorg waktu kat sana ?. Owh btw story kat bawah ni panjang, ?.

Tu Ortakoy Camii, If you,re going to Emirgan Park, naik ferry kat Eminonu. Kluar je dr Eminonu tram station dpn tu ada ferry station nak ke Emirgan Park, murah je. Pakai je Istanbul kart tu. X payah naik Bosphorus Trip? naik ferry ni je dah sama view mcm Bosphorus Pny trip. Trun kat Istinye Iskelesi station yg last skali. Dari station tu sila ambil teksi ke Emirgan Park?..klau nak jln kaki boleh, like 15 minutes and mendaki. Kitaorg memula jln kaki, nmpk kat maps mcm skejap 15 minit tp sbb mendaki, 2 2 lemau smp atas je lapar?.

Süleymaniye Mosque, what a beautiful mosque. Kat Istanbul je ada byk gler masjid, masjid besar mcm ni ada place utk prmpuan nak solat tpi, klau masjid biasa2 utk prmpuan x de tmpt. Sbb pompuan Turki smy g kat rmh je

ISTANBUL ➡️ CAPPADOCIA ➡️ ALACATI ➡️ BURSA ➡️ ISTANBUL

?Beli Sim card Turkcell 15GB for 30days 175Lira hotspot share dgn mmber and Beli Istanbul Card Kat Atatürk Airport kat entrance train station dia, so far total ktorg topup dlm 80 Lira. Ktorg byk jln kaki.

Jmpa tangga ni otw nak ke Süleymaniye mosque. It’s colorful ?

?Bursa Tour kitaorg ambik kat area Sultanahmet. Mintak diskaun klau dpt. Time ktorg sebab ktorg beli shari sblum so klau ikut harga asal 50 usd full 1 day tour trmasuk lunch, tapi dia bg 35 usd je. Pergi time agak2 sejam 2 sblm kdai nak ttp ? .Ni termasuk price naik atas Uludag pakai cable Car tau. Guide akan ambil pkul 8am kat hostel/hotel, and time tu ktorg smp kat hotel jam 8/9pm?. During this Tour sblum smp kat Uludag, guide akan stop kat shop SAFRANBOLU jual mcm2 brng and product, Turkish Delights dia murah compare kat Istanbul and more variety. So, sila borong sapa yg plan nak bawa Turkish Delights as souvenir. Kalau beli byk dorang akan bg 1 kotak free, like beli 4 kotak free 1 kotak, klau rasa nak beli 2 kotak je, share la dgn kwn2 byr mix 4 kotak dpt 1 free.

Makan after panjat bukit going to Emirgan Park

? Kat Istanbul ada Restaurant Malaysia, yg ada delivery service. Rasa2 penat bjalan tapi x larat nak pergi makan kat Restaurants, Whatsapp je nak menu apa and bgtau nama hotel/share location nnt dorng hantar kat hotel. So convenient. Sila jangan kecam kata travel jauh2 tapi still carik makanan Malaysia?, x semua org mcm awak!? like me and my friend ktorg x tinggal kat msia, so we do really2 missed msian food, so klau travel mmng carik Malaysian Restaurants. And also for them yg x kenyang/ x boleh in sgt dgn local food kat sana or pakcik makcik yg mmng nak mkn nasi and msian cooking. So far ktorg mkn juga local food, it just kat istanbul je ktorg melantak msian food. Nama Restaurants tu Nur Muhammad Restaurants, Whatsapp no( +90 538 897 61 40 ). Slain tu, sapa dtng by group, restaurant tu ada buat service day tour and airport shuttle service. Kena Whatsapp dorng deal harga suma sbb ktorg x sure?.

?Hotel/ Hostel yg ktorg Check in :

? Hurriyet Hotel ( Istanbul ) area Sikerci semalam ( 258 Lira ). Area Sikerci ada some money changer yg bg harga berbaloi2. Just kena pandai cari. Klau plan nak beli lampu2 Turkey yg colorful cantik2, kat area Sikerci murah compare kat Grand Bazaar, ktorg dpt hrga dlm 150L yg kecik, 250L yg medium. Kat Grand Bazaar harga dlm range 450L – 600L even dah bargain, huhuhu.

? Gerome Cave Rooms Cappadocia, highly recommended sbb sgt dekat dgn Town dia. Smp je ktorg pg tu kat Cappadocia, trus tny kat reception availability Red Tour. Hotel kata ada space, so kitaorg byr Red Tour( 30USD ), Green Tour( 200 Lira ) + Hot Air Ballon( 172USD ) utk keesokan nya. Tips, kalau korang fly dr Istanbul ke Cappadocia trun kat Nevsehir/ Keyseri better korang booked and do arrangement airport shuttle dgn pihak hotel way more cheeper dlm 50 Lira je tp klau korang ambil teksi its around 200 Lira unleast korang ramai boleh share2. The 3th day kitaorg kat Cappadocia its snowy.

Syukur dpt naik Hot Air Ballon a day before. So excited snowy trun nmpk bukit2 tu dah mcm kuih donut kena tabur gula icing je?. Owh lagi 1, kalau time Red Tour, guide akan bawa pergi kedai tembikar, tgk cara dorang produce tembikar tu suma then last skali dorng bawa pergi shop tembikar yg design dia cantik2 and attractive and the price is sooo expensive, beza byk dgn kat luar. If you don’t mind nak spend duit kat sana its up to you juga, lain org lain minat, this tips utk korang2 yg nak beli pinggan makan 1 nak bawa balik as souvenir utk diri sendiri tapi nak harga murah, sila beli kat Cappadocia Town lebih3 murah? tapi kena pandai bargain. Lagi 1 kat Green Tour, guide akan bawa pergi shop yg produce and jual batu Zultanite yg boleh tukar 7 color. My advise, klau dlm trip korang ada plan pergi Bursa, kat Bursa lg murah dr kat Cappadocia, way more cheaper seriously, harga 1 rings kat Cappadocia equivalents harga 1 set( ada rantai, anting2 sepasang dgn rings ) Zultanite kat Bursa. Tapi mcm biasa Bargain3!!. Nak beli Carpet pun kat Bursa murah giler dr kat Cappadocia.

Spicy Bazaar Istanbul

? Rue d’Azur Alacati, Cesme, Izmir
Highly recommended, owner and staff dia excellent service seriously. Dekat dgn kawasan main attraction, dekat gak ngan Saturday Alacati Market. My tips kalau nak dtng ke Alaçatı, dtng hari jumaat and stay like 2/3 night explore tmpt ni. Alaçatı sinonim dgn dorng pny windmills sbb mmng slama ktorg kat sini x pernah x berangin?. Hari sabtu pula, ada open market kat area Alaçatı and it is antara Top 10 largest market kat turkey. Tapi x yah dtng awal pagi sgt, ktorg pergi pasar tu dlm pkul 11am cam tu and ada variety’s barang2 kering and basah jual kat sana. Its nice, I bought sarung bantal as a souvenir kat sana, comel and don’t forget to bargain if you could. Search babushka Alaçatı kat google maps for the direction to the market. Market ni mcm pasar pagi kita kat Msia la. I like explore kat mana2 negara dorng punya pasar pagi, blending with the local, tgk barang2 dorng jual which is interesting and murah ( heheh ni yg penting ).

And ni Restaurants tmpt ktorg mkn. The price is acceptable.

Emirgan Park

Borak2 ngan local sellers kat sana dorng kata at 4-10 april ada flower festival kat Alaçatı which is kalau korang google view dia sgt cantik penuh dgn bunga2 and bgunan rumah2 yg colorful. So sesapa yg nak dtng ke turkey, put this at your itinerary if still ada space. Another Tips and story : Cerita dia, Kitaorg smp kat Izmir Adnan Menderes Airport dlm pkul 210pm cam tu, so kluar je dr airport we have 3 options nak ke Çeşme( atas lagi dr Alaçatı, bole tgk view tepi2 laut klau nak) / Alaçatı( bus akan smp kat Alaçatı dulu, which is the place yg ktorg nak turun ) 1st option naik Havas Bus( airport shuttle ) yg murah dlm 27 Lira nak ke Alaçatı tapiii, bus ada pkul 230pm and 430pm, yg mana ktorg missed bus pkul 230pm, so pikir2 x kan nak tunggu lama kat airport, so we try 2nd options naik train ke kemer station dlm 25 minutes then trun kemer station ambik teksi ke izmir bus station dlm +-10 minute, lepas tu dr izmir station ke Alaçatı station dlm sejam 15 minutes. So kitaorg pun pergi la kat train station luar airport naik turun escalator nak beli tiket, Tapiii machine tiket dia accept card mcm Touch n go card, nak beli kat kaunter tiket tutup la pula, try tunggu dlm 10 minit kot2 org kaunter tu g toilet ke tp x muncul2 juga, tny guard kat sana, dia suh tunggu kaunter bukak juga. Then kitaorg pergi ke 3rd option, naik teksi ?. Tanya kat pakcik teksi, rege dia 295 Lira which is not practical utk org2 backpack ni?. So last2 we decided tunggu bus jela, lg pun time tu dah pkul 3pm, and ktorg duduk kat kedai makan tepi bus tu mkan mlm sesiap smbil rehat2 and tunggu bus smp. Nanti sy selit gmbr Havas bus tu pny schedule skali.

Ok, nak d jadikan cerita, mamat 3 org ni dtng tgur my friend and says nak interview ktorg pasal taman ni, mcm how did you know pasal park ni?. And why you like this park etc, auch..sis malu ?..hahahahha..abam yg plng kiri tu pny jelingan2 boleh buat sis btukar jdk bunga tulip kuncup???..

Pokok gigantic kat dpn tu umur 610 tahun. 1 of the pit stop ktorg nak ke Uludag

? Hotel New House, Istanbul.
Hotel dekat sgt dgn train station Cemberlitas kluar dr train dpn tu je dah hotel. Dekat dengan Grand Bazaar. Jalan depan sikit smp station Sultanahmet tmpt Hagia Sophia and Blue Mosque. Kat area Sultanahmet ktorg booked trip esok nye pergi ke Bursa 1 full day and ktorg dpt price dlm 35USD.

Ok ni seyes sejuk bak hang! Cuma bole guna gopro je kt sini? x sanggp nak bkak sarung tgn smata nak snap pki phone. Tangan dah numb x rasa apa.

Cabel car naik atas Uludag Mountain. Ni dah include skali dlm day package tour ke Bursa.

? Flight direct Turkish Airline Riyadh-Istanbul : Rm 1340 seorg
? Flight Domestic IST – Nevsehir : Rm 133
? Flight Domestic Kayseri – Izmir : Rm 107
? Flight Domestic Izmir – Istanbul : Rm 92
? Hotel Total : 943 / 2 org
Hot Air Balloon : 172 usd
Green Tour : 200 Lira
Red Tour : 30 usd
Bursa Tour : 35 usd

Ni atas ferry dah boleh tgk sunset, actually ni day ktorg pergi Bursa, nak blk ke Istanbul, guide tu bwak naik ferry..best gak ada la dlm 45 minutes to 1 hour kat atas ni.

Anjing2 and kucing2 kat Turkey ni really well behave. X mnyalak kat org lain sesuka hati, kat Alacati ni anjing dia besar2 mcm anjing polis. Kalau kita bg mkanan kat dia, Dia akan jln sbelah kita je, tunggu je mcm park guard. Tp dia x buat apa just jln je. Comel je

  • Basic Total Perbelanjaan kitaorg dlm + -Rm 3500 seorg tak termasuk shopping.
  • Ktorg ada itinerary, tapi we just follow like 85% dr itinerary planning ktorg, sebab long traveling is required energy yg byk so by day 3 you will started rasa exhausted, mhu x nye klau kluar awal blk mlm? sebab tu penting nya makan don’t skip, ambil vit C every day spya x demam, sakit2 badan, x pun minum orange juice ke. Lagipun, you travel at your own pace and your own flexibility. Travel ni x sronok stress2, kita kan nak enjoy! ?

Thank baca story yg panjng ni,?

Sumber: FB Amoi Beaufort