Bagi penduduk tempatan Sabah, negeri mereka terdapat banyak lokasi pilihan untuk bercuti saban minggu. Sekadar percutiaan sehari atau dua hari tidak cukup untuk ‘cover’ keseluruhan destinasi pelancongan menarik yang ada. Mungkin anda perlukan tempoh berbulan hingga makan tahun.

Bahkan ramai penduduk dari semenanjung juga sangat teruja untuk habiskan masa berlibur di destinasi ini. Tetapi tidak perlu sedih jika tempoh percutiaan anda singkat di sini, Tetap banyak agenda menarik boleh disusun memenuhi percutian di Sabah.

Jika anda ingin meneroka Sabah untuk tempoh percutiaan 6 hari, jadikan perkongsian daripada saudari Farzana Anzalna sebagai info dan panduan anda.

Jom baca!

Salam, hi! Nak share trip KK 6D5N, 15-20 July last month. Let’s support our local tourism industry

The Main Highlights:

IKLAN
  • naik keretapi lama Beaufort-Tenom
  • chillchill kat Kota Belud (KB)

The Info/Tips:
1. Berbaloi amek promo SNAP AA. Tix return inc 1 night stay RM219/pax. Tapi sekarang macam takde option utk 1 night
2. Starting 15/6 no swab test required untuk kemasukan ke Sabah. Phew, alhamdulillah.
3. Sampai KKIA, ada simple Q&A session & they provide Health Alert Card. Kad kena simpan 14 hari & monitor suhu badan.
4. Plan nak ke Beaufort by train tapi temporarily train 7.45am tak available. Frust! So naik van dari Terminal Bandaran KK. Boleh mintak driver van drop terus kat Stesen Keretapi Beaufort.
5. Better call & tanya stesen keretapi 1st. Macam train Beaufort-Tenom, dah call awal & dapat info yang train sampai Halogilat je. Sobs!
6. Bertolak ke Kundasang waktu malam. Risau jugak tapi alhamdulillah takde kabus, clear gila siap stargazing dari dalam kereta
7. Desa Dairy Farm still tutup tapi view kat entrance pun cukup awesome & tak mengecewakan.
8. Boleh view Aki Nabalu pukul 6-10am pastu dia tarik selimut sebab Aki sejenis yang tidur siang. Kalau ada hal, dia bangun balik pukul 5pm
9. Poring Hot Spring due to PKP bukak sampai 3pm sahaja.
10. Plan nak camping kat Nohutu, tapi staff suggest amek chalet + tent sebab musim hujan. Tapi alhamdulillah cuaca baik, air sungai pun jernih
11. Actually nak stay Nohutu 2 malam tapi tukar plan sebab Jln Sangkir & Tamu Besar dengan dengan cousin’s.
12. Tamu Besar KB still tutup, as alternative boleh pergi Pasar Besar KB.
13. Kena try durian Sabah, RM8/kg. Sedap, ‘pekat’ & tak berbau kuat. Katanya durian tembaga, omai. Buah bambangan jangan lupa.
14. Souvenir wajib KB is Ikan Liking yakni ikan talang kering. Boleh pilih nak letak cili or kosong. Dedua sedap!
15. Sawah padi Jln Sangkir selain view superb, ianya is sebuah port orang jogging/cycling.
16. Tak jumpa nasik lemak tepi² jalan tapi jumpa goreng pisang panas² pukul 9am kat KB
17. Untuk cafe hunter, boleh singgah Sushi Sandlova & Times Cafe kat KB. Sedap & Instagramable.

Jom layan gambar bawah ni dulu, kemudian check itinerari untuk 6 hari trip ke Sabah!

The Itinerary:

DAY 1
-KUL-BKI, landed 11.25pm
-head to hotel by Grab
-check in Iskandar Sinsuran Guesthouse, KK

IKLAN

DAY 2️
-head to Terminal Bas Bandaran, KK by Grab
-naik van ke Beaufort (1h40m)
-arrive Stesen Keretapi Beaufort & lunch Little Town Cafe (depan stesen)
-solat kat Klinik Pergigian Beaufort (sebelah stesen)
-tren Beaufort-Halogilat 1.30pm
-arrive back Beaufort 3.30pm
-head back to KK by van
-beli dinner sesiap kat kedai mamak + KFC
-head to Kundasang by kereta sewa
-check in Humble Hobbit Home, Kundasang

DAY 3️
-head to Desa Dairy Farm entrance
-head to Jalan Mesilou
-check out Humble Hobbit Home
-head to Poring Hot Spring
-enjoy Poring Canopy Walkway
-shopping buah & sayur kat Kundasang
-head to KB
-check in Nohutu, mandi Sg Penataran

DAY 4️
-head to Tegudon Tourism Village
-meet cousin & lunch
-head to Cabana Retreat
-head back to Nohutu, mandi sungai & check out
-check in cousin’s place

DAY 5️
-head to sawah padi Jln Sangkir
-head to Pasar Besar KB
-lunch, cafe hunting
-head back to KK
-singgah makan lokan bakar & puding kelapa
-check in Pico Loft Studio, KK
-head to Pasar Philippines for dinner & souvenir
-return kereta sewa
-back to hotel by Grab

IKLAN

DAY 6️
-head to airport by Grab
-breakfast at McD airport
-BKI-KUL, depart 9.50am

The Cost:

  • ACCOMODATIONS (3pax):
  • Iskandar Sinsuran Guesthouse RM57.65 (AA SNAP promo)
  • Humble Hobbit Home RM220 (promo til 31 Dec)
  • Nohutu Eco Tourism RM147 (1.5 days)
  • Pico Loft Studio RM101.74 (Airbnb)

FLIGHT TICKETS:

  • Mine: RM218/pax *during promo on Feb
  • Them: RM191/pax *exc 1 night stay via SNAP promo a week before fly

ENTRANCE FEE:

  • Poring Hot Spring RM3/pax
  • Poring Canopy Walkway RM3/pax
  • Tegudon Tourism Village RM3/pax
  • Cabana Retreat RM4/pax

TRANSPORTATION (3pax):

  • Grab airport-hotel RM12
  • Grab hotel-Stesen K/api Tjg Aru RM7
  • Grab Stesen K/api Tjg Aru-Terminal Bandaran RM8
  • Van KK-Beaufort RM45
  • Train Beaufort-Halogilat return RM7.20
  • Van Beaufort-KK RM45
  • Grab Pasar Philippines-hotel RM4
  • Grab hotel-airport RM9
  • Fuel RM50
  • Car rent Kereta Sewa Murah Kota Kinabalu Axia auto (3days) RM240

p/s: roughly cost dalam RM550+/pax inc flight ticket, exc food & souvenir.