Ini sambungan trip daripada sumber Mummy Kaki Jalan bersama keluarga kecilnya ketika bercuti di Prague, Czech Republic.

Baca: Itinerari ‘Trip Percutian Keluarga Kecil’ Ke Prague, Czech Republic (Part1)

29 November 2019

IKLAN

Since tram beroperasi awal pagi, so pagi-pagi lagi kami dah automatic bangun, solat subuh then turun bawah untuk breakfast. Kami makan same thing everyday haha. Harini nak ke Astronomical Clock and few other places. Macam biasa, beli day ticket 110 CZK kat hotel sebab nak pergi jalan-jalan je harini. Nak turun naik tram suka hati. Masa turun dari hotel, the weather still fine . Little did we know that it’s gonna be rain today.

  • Oh ya, since semalam drama funicular belum habis, kami WAJIB ke Petrin Hill dulu la. Naik tram depan hotel ke station Ujezd then walk about 5 minutes to the funicular station. Ride 2 stops to Petrin Hill. Jalan sekejap je atas tu then kami ambil same funicular untuk turun ke bawah. Tiket funicular ni boleh guna same day ticket. Masa naik takde orang check, tapi masa turun, diorang akan check ticket. Ramai orang ingt naik funicular ni free, so ramai jugak la yang kena fine (i’ve read).
  • Dari tram station Ujezd, kami naik tram no 9 ke station Narodni trida dan berjalan kaki about 10 minutes to Prague Astronomical Clock. Mengikut sejarah, jam kat sini dah berusia 610 tahun. The rest of it this clock’s history, boleh baca dalam Wikipedia. Ramai orang berkumpul kat sini walaupun hujan dah turun, sebab nak tengok hourly show. Sekejap je shownya, ada lagu-lagu and 12 patung keluar. Ada penceritaan daripada clock show ni yang mana korang boleh baca dalam Wikipedia.
  • Lepas tu kami jalan kaki ke Old Town. Jumpa banyak kereta kuda yang cantik tapi baunya MasyaAllah, busuk naw! Suami Siz singgah Solat Jumaat kat Prague Islamic Centre. Susah benar nak cari, nasib baik jumpa pemuda Indonesian and kami sama-sama cari sampai jumpa. Lepas solat, singgah bergambar jap kat Hlavni Nadrazi sambil beli souvenirs kat luar station. Beli tredelnik kosong saje nak try. Tapi tak sedap sangat bila sejuk sebab dah keras. Then, ke Barakat Restaurants again untuk lunch kat sana dan take away 1 meal untuk dinner.
  • Kami balik hotel, solat Asar then rest kejap sebelum naik tram ke Dancing House. Direct tram no 5 ke station Jiráskovo náměstí betul-betul akan stop depan Dancing House. Ambil gambar kejap then jalan-jalan sekitar sambil ambil je gambar bangunan yang cantik-cantik like Rudolfinum. Then kami ke Hard Rock Café untuk beli souvenirs. On the way balik, jumpa café cantik, Paul Peneria Kaprova, so we’ve decided untuk snack time sekejap, makan apple pie and minum hot chocolate dan singgah toilet.
  • Sebelum naik tram ke hotel, sempat lagi singgah TESCO, sebab rasa nak makan ice cream. Ended up beli macam-macam barang, as always. Then kami balik hotel to rest, dinner and tidur!

30 November 2019

  • Woke up this morning disambut dengan snow. Wow, fresh snow! Excited walaupun bukan pertama kali. Snow always makes me feels so overwhelmed! Lepas breakfast, kami just rest kat hotel. Sediakan snack sebab nak pergi out of city harini, ke Fashion Arena Prague Outlet.
  • Alhamdulillah harini sunny day! Sun shining brightly yet the weather is still cold, my kind of weather 🙂 . Selepas mandi dan bersiap, kami beli 24 CZK tickets, two each since we don’t have any other plan than shopping. Senang je nak pergi from this hotel, take tram no 5 to Na Homoli dalam 20 minutes (16 stops) lepas tu jalan kaki dalam 7minutes to Outlet. On the way tu akan lalu kilang tapi jangan risau sebab tu jalan yang benar.
  • Outlet ni takde la besar sangat. Tapi okaylah. Kami just beli sepasang kasut sorang pastu beli baju kids and singgah beli Bohemian Crystal sebab tu kiranya Czech punya signature souvenirs. Then lepak playground, makan snack, sambung shopping lepas tu balik.
  • Lunch masak Mac and Cheese pastu dinner makan nasi lemak Brahims. Tak de nak makan kat luar harini since we need to packing luggage sebab esok dah nak naik train to Krakow, Poland.

1 December 2019

  • Today is our very last day in Prague, kami check out around 10-ish am then stored luggages at the hotel because our train to Krakow is in the evening. So, we’ve decided to kill the time headed out to the city. Pergi shopping mall, Palladium. Pusing-pusing tanpa arah tujuan then singgah beli tartlet. AMbil gambar kejap depan Theater. Plan nak lunch kat Barakat lagi tapi terjumpa kedai Turki (Istanbul Kebab) so kami makan kat situ. Harga not bad and makanan pon sedap jugak.
  • Then, kami jalan kaki ke Barakat untuk tapau food untuk makan dalam train sebab perjalanan ke Krakow jauh, dalam 6 jam lebih. After that, kami naik tram balik hotel, ambil luggages and panggil Bolt untuk ke Prague Main Station. Fare dalam 4 euro kalau tak silap. Malas nak naik tram since barang banyak and tram kat Prague ni jarang tak crowded. Kami mereput selama 3 jam before finally board Leo Express to Krakow, Poland.

Till then, nanti kita sambung cerita kat Munich since it is our 1st city for this Eurotrip.