Sungai Kolok yang terletak di daerah Narathiwat, Selatan Thailand antara lokasi yang sering juga menjadi tumpuan pelancong. Bersempadan dengan Malaysia iaitu Rantau Panjang, antara pintu masuk yang digunakan oleh rakyat Malaysia untuk ke Thailand.

Setelah setahun tidak ke mana-mana, kesempatan bercuti sambil bekerja ke Kelantan digunakan sebaiknya oleh Rusila Yusof dengan memasuki ke Selatan Thailand dengan kereta untuk berjalan-jalan di sana.

Trip Sehari Ke Selatan Thailand, Jalan-jalan Cari Makan Sampai Takbai. Singgah Floating Market & Kedai Serbaneka, Complete! Trip Sehari Ke Selatan Thailand, Jalan-jalan Cari Makan Sampai Takbai. Singgah Floating Market & Kedai Serbaneka, Complete!

Seawal pagi memulakan perjalanan, wanita ini menjelajah beberapa daerah di Selatan Thailand ini sehingga ke Takbai yang bersempadan dengan Pengkalan Kubur di Tumpat.

Sempat singgah ke Floating Market di Yakang, Narathiwat, perjalanan ke Thailand tak lengkap kalau tak singgah ke 7 Eleven dan juga minum kopi di Café Amazon. Turut berkongsi kos yang diperlukan untuk trip seharinya itu ke sana. Simple tapi menarik untuk anda yang ada plan nak berjalan macam Rusila.

IKLAN

Trip Sehari Ke Selatan Thailand

Alhamdulillah projek bercuti sambil bekerja berjalan lancar….. Dari Jabi bertolak jam 5.50 am… Solat di Petron Machang….

 1. Rantau Panjang
 • Isi minyak RM70 dulu sebelum masuk ke sempadan…
 1. Selesaikan urusan di Imigresen Sg Kolok
 • Insuran untuk 3 bulan RM45
 • Permit masuk kenderaan 1 bulan RM6

Trip Sehari Ke Selatan Thailand, Jalan-jalan Cari Makan Sampai Takbai. Singgah Floating Market & Kedai Serbaneka, Complete! Trip Sehari Ke Selatan Thailand, Jalan-jalan Cari Makan Sampai Takbai. Singgah Floating Market & Kedai Serbaneka, Complete! Trip Sehari Ke Selatan Thailand, Jalan-jalan Cari Makan Sampai Takbai. Singgah Floating Market & Kedai Serbaneka, Complete!

IKLAN
 1. Pusing- pusing Sg Kolok
 • Sarapan ( Nasi putih + daging goreng + kaki ayam dan nasi putih + keli paprik + tea o + nescafe) RM10
 1. Terjah ke Takbai tanpa tujuan….
 • Jambatan Pulau Panjang
 • Pantai takde nama
 • Nam Baeng Water Gate (Kubang Yu Village)
 • Pantai Balawan
 1. Ke Yakang Floating Market, Narathiwat.
 • Makan tengahari:
 • Air Tea Ais + Green Tea Ais 40Baht (RM5.30)
 • Mee Sup 2 Mangkuk 70baht (RM9.30)
 • Telur puyuh goreng 10baht (RM1.40)
 • Seewed BBQ 20baht (RM2.70)
 • Buah potong Mangga 1 pek, Jambu 1 pek, Nenas 1 potong, Anggur 1 pek 35 baht (RM4.70)

Trip Sehari Ke Selatan Thailand, Jalan-jalan Cari Makan Sampai Takbai. Singgah Floating Market & Kedai Serbaneka, Complete! Trip Sehari Ke Selatan Thailand, Jalan-jalan Cari Makan Sampai Takbai. Singgah Floating Market & Kedai Serbaneka, Complete! Trip Sehari Ke Selatan Thailand, Jalan-jalan Cari Makan Sampai Takbai. Singgah Floating Market & Kedai Serbaneka, Complete! Trip Sehari Ke Selatan Thailand, Jalan-jalan Cari Makan Sampai Takbai. Singgah Floating Market & Kedai Serbaneka, Complete!

 1. Balik ke Sg Kolok singgah Cafe Amazon
 • Iced Cappucino 65baht (RM8.60)
 1. Singgah beli Ole2 di 7e
 • Burger 7 bj, Air minuman 3, Mainan budak2 2 biji untuk Hana dan Uwais, Korean Fishcake, Chicken slice 538 baht (RM71.60)
Trip Sehari Ke Selatan Thailand, Jalan-jalan Cari Makan Sampai Takbai. Singgah Floating Market & Kedai Serbaneka, Complete!
ole-ole dari 7 Eleven Thailand

Trip Sehari Ke Selatan Thailand, Jalan-jalan Cari Makan Sampai Takbai. Singgah Floating Market & Kedai Serbaneka, Complete! Trip Sehari Ke Selatan Thailand, Jalan-jalan Cari Makan Sampai Takbai. Singgah Floating Market & Kedai Serbaneka, Complete! Trip Sehari Ke Selatan Thailand, Jalan-jalan Cari Makan Sampai Takbai. Singgah Floating Market & Kedai Serbaneka, Complete! Trip Sehari Ke Selatan Thailand, Jalan-jalan Cari Makan Sampai Takbai. Singgah Floating Market & Kedai Serbaneka, Complete! Trip Sehari Ke Selatan Thailand, Jalan-jalan Cari Makan Sampai Takbai. Singgah Floating Market & Kedai Serbaneka, Complete!

IKLAN

TOTAL = RM234.60

Alhamdulillah selepas setahun tak ke mana-mana…. Misi ke luar negara tercapai…

Kredit: Rusila Yusof

 

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI