Semua orang mengimpikan lokasi indah untuk dilawati dan menghabiskan masa meneroka destinasi idaman terutamanya bersama seisi keluarga. Teruja dengan destinasi pelancongan di luar negara yang unik dan cantik seperti yang ditonton dalam filem, drama mahupun dokumentari mendorong ramai daripada kita menanam impian untuk ke negara tersebut.

Prague, Czech Republic antara destinasi yang seringkali dipilih untuk melancong, antaranya kerana keindahan negaranya. Ini ada perkongsian menarik daripada sumber: Mummy Kaki Jalan bersama keluarga kecilnya ketika bercuti di Prague, Czech Republic.

27 November & 28 November 2019

We’ve started the journey to Prague from Amsterdam. Naik Easyjet, one of the famous low cost airline kat Europe ni. Walaupun low cost, tapi family with small children boleh boarding dulu. Harga tiket kami dapat about RM 800 for 3 person including 69kg baggage allowance. Smooth landing. Recommended.

Upon arrival, ada 3 aunties from Indonesia tegur kami. Serumpun kan, memang diorang cam la. Diorang dah lama tinggal kat Netherlands. Dah 30 tahun. Borak-borak sekejap je sebab kami ada car shuttle yang sedang menunggu. Pick up luggages pastu jalan je ke pintu keluar, dah nampak ada org pegang kertas with husband’s name.

Nasib baik kereta besar since bag kami pon besar .Jalan kat Prague agak sibuk. Siren police merata-rata. Tapi bangunan semuanya cantik-cantik. Baru terasa berasa kat negara orang putih We’ve glad that we chose the shuttle car because the journey to the hotel is quite far.

IKLAN

Sampai kat hotel, rasa lega sebab boleh beli tiket dan tukar duit kat hotel. Good rates. Boleh baca review tentang hotel kat post ni : klik sini

Usai solat, kami get ready untuk keluar makan. Bila google, ada kedai makan nearby hotel tapi dah tutup pukul 3pm. Jam 6pm baru bukak balik. Kami dah lapar, so we’ve decided untuk makan kat Hallal Fast Food. Beli single journey ticket (24 czk) sebab takde plan nak pergi mana-mana pon harini. Naik tram nombor 9 or 5 depan hotel (station: Lipanska) and stop at Jindrisska (about 3 stop). Dari situ, jalan kaki about 5 minutes ke Hallal Fast Food.

Kami order 1 meal sahaja sebab takdela lapar sangat. Nasib baik jugak, sebab nasi sepinggan banyak sangat. Boleh share 2 orang. Harga sepinggan about 135 CZK lebih kurang RM 25 . Nampak simple tapi agak sedap. Mango Lassi (55 CZK) pon sedap. Then, kami jalan-jalan sekitar Jindrisska. Adalah 1-2 tourist attraction nearby kalau ikut GOOGLE.

Lepas tu, kami ke TESCO untuk beli barang keperluan. Jumpa orang Malaysia kat sini yang baru sampai dari Poland, which happened to be our next destination. Then, kami ke sekitar Old Town, strolling around without specific plan. Jumpa kedai souvenirs, masuk. Jumpa kedai jual Tredelnik aka Chimney Cake (Prague Food Guide), kami stop, beli yang ada filling ice cream and makan. Harga sekitar 130 CZK. Dah penat sangat, balik hotel untuk dinner and rest. Since tram station bawah hotel je, kami tido bertemankan bunyi tram yang indah.

The next day, we woke up early untuk solat subuh then breakfast. Makan ala kadar je hanya untuk alas perut. Then kami bersiap-siap untuk ke Charles Bridge. Kami beli day tiket yang valid untuk 24 hours for the price of 110 CZK per person. Children under 6 years old masih boleh naik public transport for free. Naik tram nombor 15 dari Lipanska ke station Malostranke namesti. Then jalan kaki follow the crowd about 5 minutes. Since it is not that early morning, dah ramai orang kat Bridge. Kami ambil beberapa gambar sebelum meneruskan perjalanan ke hujung Bridge. Jumpa kedai souvenirs, singgah jap beli baju sebab murah-murah.

Then kami ke Prague Castle, naik tram no 22 dan berhenti kat station Prazky hrad. Nak masuk castle ni, kena lalu security check. Barangan yang ada metal kena keluarkan letak dalam bakul lepas tu lalu body scanner. Kami singgah ke toilet nearby. Kalau takde duit CZK jangan risau, kat toilet ni siap ada ATM machine dan tempat untuk tukar syilling. Duit syiling Euro pon diterima.

Lepas ambil gambar kat sekitar Prague Castle, kami jalan-jalan nearby Katedrala sv vita, Prazsky hrad dan ambil gambar Old Town dari atas bukit. Kemudian kami naik tram dan turun ke station Pohorelec ke Petrin Hill untuk ke Petrin Lookout Tower dengan niat nak naik funicular. Puas cari jalan yang betul untuk ke station funicular tapi tak jumpa. Pelik sebab semalam dah tengok dalam google maps, ada je option untuk ke Petrin Hill guna funicular. So we’ve decided untuk jalan kaki naik bukit dan turun dengan funicular. Penat mendaki, tapi sampai je kat atas tu, the sky was so blue. Cantik. Nak turun ke bawah balik, kami follow sign untuk ke Funicular station but we were so unfortunate sebab rupanya harini tak beroperasi. My son was so upset till he’s crying his heart out. We promise to come back again tomorrow just to ride the Funicular. Semasa dalam perjalanan turun ke bawah, we’ve found a beautiful lake. Stop ambil gambar sekejap. Well, I guess it is a blessing in disguise.

Since Aydin was so upset, we’ve decided to go to Lego Exhibition Czech Repubrick. Boleh tengok bangunan skala kecil yang diperbuat dari lego. Harga tiket masuk untuk satu family is about 580 CZK ( RM 105). Ada a few activities inside yang boleh dibuat bersama. I’m so exhausted so I just rest on the bean bag. Penat la! Oh, by the way, this place is located inside HAMLEYS. So, lepas keluar dari Repubrick, anak-anak boleh sambung menge’paw’ mak bapak kat HAMLEYS haha!

Dari Hamleys, kami berjalan ke Barakat Restaurant. It is Lebanon Restaurant. The food is cheap, yummy and the decoration inside the restaurant is so cozy. Kami take away the foods since my son dah exhausted and I really need to go back to the hotel to freshen up a bit. We took the same tram dari Hlavni Nadrazi back to hotel then we called it a day!

Sambungan hari ke 3, 4 dan 5 di PRAGUE in the next next post!

Baca sambungan (PART2)