Melaka merupakan sebuah negeri yang mempunyai keunikan sejarahnya. Sejarah Melaka bermula apabila Parameswara Putera Raja dari Palembang terlibat dalam peperangan merebut takhta kerajaan Majapahit pada akhir abad ke-14. Setelah ditumpaskan oleh Majapahit baginda telah berlari mencari perlindungan ke Temasik yang pada ketika itu dikuasai olehSiam.

Setelah diusir dari Temasik oleh penjajah dari Siam, pada tahun 1396, beliau dan pengikut-pengikutnya mengundurkan diri ke Muar dan kemudiannya ke Sungai Ujong sebelum singgah di Bertam iaitu berdekatan dengan muara sungai Melaka.

Jejaki Sejarah di Melaka, Ini Tempat Wajib Lawati Bila Bercuti Di Sana!

Apabila tibanya di Bertam, baginda telah melihat anjing buruannya ditendang oleh seekor pelanduk putih. Baginda amat kagum dengan keberanian pelanduk putih tersebut dan membuat keputusan untuk membuka negeri di situ.Baginda telah bertanyakan nama pohon tempat baginda bersandar dan pengikutnya memberitahu bahawa nama pohon tersebut adalah pohon Melaka. Maka baginda telah membuat keputusan untuk menamakan negerinya sempena nama pohon tersebut.

Tempat Bersejarah, Muzium dan Mercu Tanda di Melaka Negeri Melaka walaupun kecil di atas peta tetapi merupakan destinasi pelancongan di Malaysia yang sangat popular. Negeri Melaka lebih signifikasikan dengan destinasi bersejarah yang mempunyai seni bina yang unik. Bandaraya Melaka diiktiraf oleh UNESCO sebagai satu bandar warisan yang mempunyai banyak tempat-tempat bersejarah yang tinggi nilainya.

Hari ini mari kita lihat destinasi percutian di Melaka. Berikut merupakan destinasi-destinasi kawasan sejarah, muzium dan mercu tanda yang ada di sekitar Melaka yang boleh dilawati pada cuti sekolah bersama dengan anak-anak dan keluarga.

1. Kota Afamosa

Jejaki Sejarah di Melaka, Ini Tempat Wajib Lawati Bila Bercuti Di Sana!

Kota A Famosa telah dibina oleh Portugis sebaik sahaja berjaya menawanMelakapada tahun 1511. A Famosa terletak di Bandar Hilir, Melaka bersebelahan replika IstanaKesultanan Melaka dan Gereja St. Paul. Ia merupakan seni bina Eropah tertua yangmasihtinggal di Asia. Kota A Famosa yang disiapkan dengan mempunyai empat menara, atauketelom (bastion), dengan tembok setebal 2.4 meter hingga 4.5 meter.

Menara-menara tersebut dikenali sebagai Baluarte San Pedro, Baluerte de las Virgenes, Baluerte MadredeDios, Baluerte Santo Domingo, dan Baluerte de Santiago.

Sebaik sahaja mereka menawan Melaka, Portugis menggunakan buruh paksa untukmembina kubu sementara bagi menangkis serangan orang-orang Melayu, sementara merekamembina kubu utama yang digelar “A Famosa”, atau secara rasminya Kubu Melaka(Fortaleza de Malaca).

Kota A Famosa mengambil masa selama 5 bulan untuk dibina. Akibat suhu panas terik dan kekurangan makanan, ramai buruh paksa yang mati ketika membinakota tersebut. Bahan bagi membina kota tersebut diambil dari runtuhan masjid dan bangunanlain.

IKLAN

Pembinaan kota A Famosa atas arahan Alfonso de Albuquerque ini sebenarnya meliputi satu kubu pertahanan yang kuat iaitu mengandungi pintu gerbang utama di pelbagai arahdanterdapat 70 buah meriam di sepanjang kubunya. Yang tinggal sekarang ini hanyalahsebahagian pintu gerbangnya sahaja.

Bagi pengunjung yang melawat ke Kota A Famosa ini, mereka dapat menyematkansemangat patriotisma dalam diri kerana kubu ini dibina hasil daripada tinggalan bangunanbersejarah dan monument yang masih boleh berdiri utuh. Namun begitu, pengunjungyangmelawat Kota A Famosa ini dapat melihat dengan mata kepala sendiri tentang kemegahanKota A Famosa ini. Jelaslah bahawa, sebagai rakyat Malaysia kita perlu sentiasa menghayati sejarah daripada pejuang-pejuang pahlawan Melayu dahulu yang telah berjuang mati-matianuntuk mempertahankan tanah air tercinta.

2. Muzium Samudera

Jejaki Sejarah di Melaka, Ini Tempat Wajib Lawati Bila Bercuti Di Sana!

Muzium Samudera ditubuh berteraskan kepada replika kapal Flor de La Mar. Kapal Flor de La Mar merupakan kapal perang yang dinaiki oleh Alfonso de Albuquerque untukmenyerang Melaka pada tahun 1511. Alfonso de Albuquerque tiba di pelabuhan Melakapada1 Julai 1511. Muzium ini terletak di muara Sungai Melaka yang sangat hampir dengan tarikan lain yang ada di sekeliling seperti Stadhuys dan Menara Taming Sari.

Tujuan kedatangan beliau disebabkan oleh peristiwa memalukan yang dialami panglima perangnya Lopez de Sequeira semasa rombonagn tersebut yang datang ke Melaka pada tahun1509. Kedatangan beliau bersama kapal ini telah berjaya untuk membolehkan Portugis menakluki Melaka daripada pemerintahan Sultan Mahmud Shah.

Penubuhan muzium ini membolehkan masyarakat khususnya generasi muda dapat mengenali lebih dekat bahawa bagaimana kuasa penjajah menggunakan kapal sebagai kemudahan yang penting untuk melaksanakan misi perdagangan dan penjajahan.

IKLAN

Kegemilangan Melaka sebagai pusat perdagangan telah menarik minat para pedagangyangmembawa bersama kapal-kapal yang serba lengkap untuk membuat perdagangan. Tetapi kuasa pejajah asing yang cuba menakluki Melaka telah menyebabkan banyak kapal perangdan kapal dagang musnah. Muzium ini juga mempunayi rentetan sejarah yang cukup menarikpengkaji sejarah.

3. Masjid Selat Melaka

Jejaki Sejarah di Melaka, Ini Tempat Wajib Lawati Bila Bercuti Di Sana!

Masjid Selat juga merupakan salah satu tempat tarikan pelancong yang bertandangdi Melaka. Masjid dikenali sebagai Masjid Terapung kerana Masjid ini seolah-olah terapung apabila air pasang.

Menjadi salah satu tempat kegemaran para jurugambar tidak kira tempatan atau negara luar. Ianya dibina di Pulau Melaka dan terletak di tepi Selat Melaka yang merupakan selat tersibuk dan terpanjang di dunia. Pulau Melaka ini merupakan pulau buatan manusia.

Keindahan dan kecantikan masjid ini memang tidak boleh dinafikan. Pembinaan Masjid Selat ini menelan belanja hampir RM11 juta, dibina diatas tapak berkeluasan 1.8 hektar. Masjid ini dapat menampung kapisiti lebih kurang 2000 jemaah pada satu-satu masa.

Suasana ketenangan dan kedamaian di Masjid Selat Melaka cukup membuatkanhati para pengunjung terusik. Lebih terasa ketenangan apabila mereka bersolat di dalamnya, diselangi dan disulami hembusan bayu Selat Melaka yang pasti menenangkan jiwa.

IKLAN

Sekiranya para pengunjung ingin melihat keindahan panorama Masjid Selat Melaka, mereka perludatang pada waktu terbaik iaitu lebih kurang setengah jam sebelum masuk waktumagrib. Panorama masjid ini diceriakan dengan cahaya matahari berwarna jingga yangsangat memukau. Keindahan masjid ini turut menjadi tempat pengunjung pelancong asingyangbukan beragama islam.

4. Masjid Cina Al- Muttaqin

Jejaki Sejarah di Melaka, Ini Tempat Wajib Lawati Bila Bercuti Di Sana!

Masjid Cina Al-Muttaqin terletak di Krubong, Melaka yang berdekatan dengan StadiumHang Jebat dan bersebelahan dengan Majlis Sukan Negeri Melaka. Ianya mampu memuatkansehingga 1,500 jemaah dalam satu masa.

Pada pengunjung yang pertama kali jejak kaki di masjid ini sudah pasti merasakan bahawa diri mereka berada di Beijing, Shanghai. Pengaruhini bukan sahaja dilihat melalui reka bentuknya, bahkan hiasan sekitar kawasan masjid termasuklah kolam dengan ikan koi, landskap pokok buluh, seni kaligrafi China dan kewujudan pagoda-pagoda yang melengkapkannya.

Tujuan utama seni bina ini ialah untuk menjelaskan kepada masyarakat berbilangkaum negara ini bahawa Islam tidak pernah menghalang budaya mana-mana kaum selagi tidak bercanggah dengan ajaran Islam. Masjid yang sangat indah ini dibina atas tapak seluas 0.4 hektar dan menelan kos RM7.5 juta. Pembinaan masjid ini bermula pada Oktober 2012 dan siapkan pada Jun 2014.

Masjid yang berwarna merah garang yang tersergam indah umpama istana raja di Negara China ini, memang menjadi antara tarikan pelancong ke Negeri Melaka. Tidak dapat dinafikan bahawa, sekali pandang bangunan masjid ini umpama sebuah Tokong Buddha. Namun tetap ada ciri-ciri penting yang membezakannya.

Secara umumnya, terdapat pelbagai tempat yang menarik di negeri Melaka. Keindahan tempat-tempat yang menarik tidak dapat diungkapkan dengan kata-kata. Para pelancong perlu menikmati sendiri keindahan tersebut. Oleh itu, semoga artikel ini dapat menarik dan memberikan inspirasi serta seribu satu idea percutian untuk bercuti ke negeri bersejarah ini kelak.

Nur Syamimi Binti Anuar berkongsi tiga tempat menarik yang ada di Melaka untuk anda kunjungi. Sememangnya anda akan berasa seronok dapat mengunjungi tempat bersejarah di Melaka. Semoga anda semua mendapat percutian yang bermanfaat!.

Kredit: Artikel ini disumbangkan oleh Nur Syamimi Binti Anuar, Pelajar Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Bahasa Melayu dengan Kepujian dari Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI)

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI