Ramai pengguna lebuh raya merungut berikutan ketiadaan urusan tambah nilai kad Touch ‘n Go di setiap plaza tol di Lebuh Raya Utara Selatan (Plus). Ia dilakukan kerana lorong tambah nilai dikatakan penyebab kesesakan panjang di plaza tol lebuh raya.


Pembayaran tol tanpa tunai mungkin kedengaran bagus, namun ia bukanlah masa sesuai berikutan kemudahan tambah nilai yang ada di Malaysia belum lengkap dan efektif sepenuhnya. Perkhidmatan tambah nilai Touch ‘n Go dalam talian iaitu e-wallet, juga tidak dikuatkuasakan di semua susur keluar tol menyebabkan pengguna tidak boleh keluar dari lebuh raya.

Maka mahu tidak mahu ada pemandu kenderaan yang terpaksa meninggalkan kereta di plaza tol dan berjalan kaki untuk ke stesen minyak berdekatan bagi mendapatkan tambah nilai Touch ‘n Go. Ia mengundang bahaya bagi pengguna untuk melintas dan ada juga terpaksa meninggalkan anak yang masih kecil bersendirian di dalam kenderaan. Tidak kurang juga, wanita hamil atau orang kurang upaya terpaksa keluar dari kenderaan dengan kemudahan ruang yang cukup sempit semata-mata untuk pergi menambah nilai kad.

IKLAN

Yang sebetulnya, anda tidak perlu berbuat demikian jika anda dalam keadaan terdesak dan sulit kerana baki kad tidak mencukupi untuk melepasi gate tol. Diharap perkongsian daripada saudari El Ameerah ini membantu memberi sedikit info berguna kepada semua pengguna lebuh raya.

Pihak PLUS bagi beritahu, jika kita exit tol dan tiba-tiba baki tak cukup, kita perlu tekan button intercom dan tunggu runner PLUS dtg. Runner akan bantu kita untuk topup dan serahkan semula kad TnG kita.

Untuk semua pengguna jalan raya, pegawai tu pesan jangan lah membahayakan nyawa anda dengan melintas dari lorong ke lorong. Perkara ini bertentangan dengan SOP pihak PLUS.

Jika kenderaan belakang anda dah bunyikan hon sbb marah ke apa2, just stay calm sampai runner PLUS dtg. Again, jangan keluar dari kereta dan pergi ke pondok topup.

Pihak PLUS beritahu, insiden pengguna yg melintasi lorong untuk ke pondok topup adalah perkara yang tidak patut berlaku. Jika runner di tol itu mengarahkan pengguna utk datang sendiri ke pondok topup, maka dia telah melanggar SOP dan pengguna dinasihatkan buat aduan segera.

PLUS sendiri akui ada keadaan di mana pengguna memang impossible utk tinggalkan kereta. Contohnya, memang tak boleh berjalan (OKU), wanita sarat mengandung atau pun ada baby dalam kereta.

So lepas ini, especially wanita-wanita. Kalau lah berlaku insufficient balance, terus tekan button intercom dan tunggu bantuan runner. Pegawai itu pesan, jangan panick dan tolong jangan membahayakan nyawa anda.

Apapun, lebih bagus jika kita pastikan kad kita cukup baki. TAPI ada juga keadaan di mana sesetengah dari kita yg nasib tak berapa baik. Time nak exit tu lah baki tak cukup. Kita jangan lah marah-marah dan hon berkali-kali bila nampak ada pengguna yg tak cukup baki. Hari ini hari dia susah. Esok lusa entah-entah hari kita pulak.

Klook.com