Walaupun sudah berusia lebih 100 tahun, Kelab Golf Diraja Kampung Kuantan masih digunakan dan dipelihara dengan baik dan menjadi destinasi gah bermain golf di Kuala Selangor.

Klasik! Kelab Golf Diraja Kampung Kuantan, Kelab Golf Tertua Di Selangor Berusia Lebih 100 Tahun

Dibina pada tahun 1910, tapak asal kelab golf adalah di Sekolah Rendah Kebangsaan Sultan Abdul Aziz, Kampung Kuantan, kemudian di pindahkan ke Bukit Rotan pada tahun 1930.

IKLAN

Klasik! Kelab Golf Diraja Kampung Kuantan, Kelab Golf Tertua Di Selangor Berusia Lebih 100 Tahun Klasik! Kelab Golf Diraja Kampung Kuantan, Kelab Golf Tertua Di Selangor Berusia Lebih 100 Tahun Klasik! Kelab Golf Diraja Kampung Kuantan, Kelab Golf Tertua Di Selangor Berusia Lebih 100 Tahun Klasik! Kelab Golf Diraja Kampung Kuantan, Kelab Golf Tertua Di Selangor Berusia Lebih 100 Tahun Klasik! Kelab Golf Diraja Kampung Kuantan, Kelab Golf Tertua Di Selangor Berusia Lebih 100 Tahun

Menawarkan permainan 9 lubang di hamparan seluas 55 hektar, kini kelab golf yang tertua di Selangor ini mempunyai keahlian seramai 440 orang dan terdiri daripada kerabat Diraja, pemimpin negara, ahli politik dan pemain golf profesional. Dibuka setiap hari dari jam 7 pagi hingga 6 petang, Kelab Golf Diraja Kampung Kuantan dikatakan antara lapangan bermain golf yang mencabar serta sukar, kerana faktor muka bumi tidak rata dan kelajuan angin tidak menentu.

IKLAN

Bangunan asal kelab golf ini berkonsep zaman British dan masih gah tanpa sebarang pengubahsuaian besar dilakukan. Pengunjung masih boleh melihat papan ukiran nama pemain sejak awal pertubuhannya, lampu antik serta pintu kayu yang sangat klasik, ala-ala filem koboi. Antara kemudahan lain yang ditawarkan adalah bilik VIP, kafe, dan kedai menjual peralatan golf.

IKLAN

Klasik! Kelab Golf Diraja Kampung Kuantan, Kelab Golf Tertua Di Selangor Berusia Lebih 100 Tahun Klasik! Kelab Golf Diraja Kampung Kuantan, Kelab Golf Tertua Di Selangor Berusia Lebih 100 Tahun Klasik! Kelab Golf Diraja Kampung Kuantan, Kelab Golf Tertua Di Selangor Berusia Lebih 100 Tahun  Klasik! Kelab Golf Diraja Kampung Kuantan, Kelab Golf Tertua Di Selangor Berusia Lebih 100 Tahun

image via FB Kelab Golf Diraja Kampung Kuantan | MDKS

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI