Cameron Highland merupakan destinasi percutian tanah tinggi terkenal di negara kita. Cuacanya yang segar dan sejuk menjadi pilihan ramai pelancong domestik untuk menjejak destinasi tersebut.

Kisah Kehilangan Misteri Pada 1967. Satu Dunia Kenal Nama Cameron Highlands!

Disebalik terkenal ladang teh dan tanaman strawberi, Cameron Highlands juga punya kisah lagenda misteri yang tersendiri telah lama disimpan sehingga pernah menjadi ‘popular’ meniti dibibir ramai penduduk dunia.

Misteri kehilangan Jim Thompson telah menyebabkan Cameron Highlands menjadi tempat yang terkenal di dunia. Bukan sedikit pasukan mencari yang dikerah dan yang turun membantu untuk mencari Thompson sejurus selepas kehilangannya pada 1967 itu. Misteri kehilangan warga Amerika Syarikat itu masih kekal membelenggu tanah tinggi itu sehingga hari ini.

Kisah Kehilangan Misteri Pada 1967. Satu Dunia Kenal Nama Cameron Highlands!

Siapakah Jim Thompson? Pernah atau tidak melihat butik mewah di negara kita menjual hasil sutera dengan jenama Jim Thompson?

IKLAN

Kisah Kehilangan Misteri Pada 1967. Satu Dunia Kenal Nama Cameron Highlands!

Jim Thompson atau nama penuhnya James Harrison Wilson Thompson merupakan seorang ahli perniagaan warga Amerika Syarikat. Walaupun dia memiliki empayar kain sutera Thai di Bangkok. Dia yang turut mendapat gelaran Raja Sutera Thai membantu menggiatkan semula perniagaan tekstil dan sutera Thai lewat tahun 1950an dan 1960an membantu ekonomi penduduk. Jim Thompson menumpukan sepenuhnya untuk menggiatkan semula industri kecil menenun sutera menggunakan tangan, yang merupakan kemahiran yang diwarisi oleh wanita Thailand selama berkurun bagaimanapun ia sudah tidak lagi popular.

Kisah Kehilangan Misteri Pada 1967. Satu Dunia Kenal Nama Cameron Highlands!

IKLAN

Jim Thompson juga dikatakan gemar membantu beribu-ribu penduduk miskin Thailand keluar daripada belenggu kemiskinan. Dia dikatakan memberikan sebahagian daripada saham-sahamnya dalam Thai Silk Company kepada penduduk-penduduk miskin ini. Jim Thompson dilahirkan di Greenville, Delaware, Amerika Syarikat pada 21 Mac 1906 dan dikatakan pernah berkhidmat dengan Tentera Amerika Syarikat dalam bidang perisikan ketenteraan.

Maka tidak hairan, sehingga hari ini masih ramai pelancong yang obses mengenai misteri itu datang ke Moonlight Bungalow kini dikenali sebagai Jim Thompson Cottage (Sunlight Suite S/B Cameron Highlands) untuk melihat sendiri tempat terakhir Thompson dilaporkan dilihat sebelum dia hilang.

Kisah Kehilangan Misteri Pada 1967. Satu Dunia Kenal Nama Cameron Highlands! Kisah Kehilangan Misteri Pada 1967. Satu Dunia Kenal Nama Cameron Highlands!Kisah Kehilangan Misteri Pada 1967. Satu Dunia Kenal Nama Cameron Highlands! Kisah Kehilangan Misteri Pada 1967. Satu Dunia Kenal Nama Cameron Highlands!

IKLAN

Bilik terakhir sebelum Jim Thompson hilang ketika menginap di banglo ini adalah di bilik ketiga yang bersebelahan tangga ke ruang atas. Kali terakhir dia dilihat sebelum hilang tanpa jejak kira-kira pukul 4 petang pada 26 Mac 1967. Keadaan bilik masih tidak berubah kecuali perabot yang telah ditukar untuk dijadikan penginapan tetamu.

Jim Thompson datang ke Cameron Highlands bersama Constance Mangskau pada 24 Mac 1967 dan menginap di Moonlight Bungalow bersama-sama pemilik, Dr. Ling Tien Gi dan isteri, Helen Ling rakyat Singapura. Terdapat dua laluan yang dikatakan telah dilalui Thompson sebelum dia hilang di dalam hutan berdekatan. Ada yang kata semasa sedang treking, Thompson menuju ke Lutheran Mission Bungalow. Selepas dilihat berada di situ, Thompson tidak lagi kelihatan selepas itu.

Kisah Kehilangan Misteri Pada 1967. Satu Dunia Kenal Nama Cameron Highlands!

Berpuluh-puluh teori timbul ekoran kehilangan Thompson pada petang 26 Mac 1967. Namun, ramai penduduk Cameron Highlands lebih percaya bahawa Thompson sebenarnya menghilangkan diri dan menukar identitinya agar tidak dikenali dan kemudian pulang ke Amerika Syarikat. Jika dia mati di dalam hutan, mustahil tiada satupun cebisan mayat dijumpai sedangkan ribuan orang telah mencarinya pada masa dia dilaporkan hilang. Ada juga laporan yang mengatakan orang awam telah ternampak kelibat Thompson di Amerika Syarikat selepas dia dilaporkan hilang di Cameron Highlands. Namun tiada pengesahan dibuat sehingga kini

Foto:sunlightsuite.com | pixels.com| google image | thepatrionts

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI