Turki memang tak dinafikan lagi sebagai destinasi percutian yang popular di kalangan rakyat Malaysia. Ini mungkin kerana faktor budaya Islam yang ada di sana membuatkan ribuan warga Malaysia selesa untuk melancong ke sana saban tahun.

Selain daripada itu, tarikan produk pelancongan di Turki tidak kurang hebatnya seperti Cappadocia dan lain-lain. Kecantikan geografi, makanan dan budaya masyarakat Turki berjaya memukau mata dan menambat hati ramai orang.

Untuk anda yang nak bercuti ke Turki atau sekadar nak melihat-lihat apa yang menarik di sana, mari saya kongsikan kepada anda satu perkongsian itinerari daripada Wan Husna Wan Hamidon yang bercuti ke Turki bersama keluarga beliau tempoh hari.

IKLAN

Itinerari ini lengkap dengan destinasi yang perlu anda lawati, makanan yang perlu anda cuba dan segala kos yang terlibat seperti pengangkutan dan penginapan.

Kalau anda nak cuci mata dahulu dengan pemandangan yang diambil oleh Husna ni pun boleh. Gambar-gambar yang diambil beliau memang awesome! Tak tahu la kalau anda tak terpikat lagi nak ke Turki selepas melihat gambar-gambar beliau ni.

Okay jangan tunggu lagi! Jom kita ‘bedah’ itinerari Konvoi Roadtrip Pusing Turki beliau ni!


KONVOI ROADTRIP PUSING TURKEY & FULL ITINERARY

Kami plan nak drive sendiri sebab our trip includes elderly, kids and infant. At the first place risau jugak sebab mostly org visit Turki under travel agent. Alhamdulillah all went well and smooth, and it is a right decision with a great experience. Turki negara yg hebat penuh dgn bangunan bersejarah yg mengagumkan dan alam semulajadi yg sangat cantik.

MEMBERS ON BOARD

7 dewasa (termasuk mak dan ayah) 4 kanak-kanak dan 1 bayi

FLIGHT TICKETS

Kami beli tiket Oman Air 3 bulan sebelum tarikh flight.
Price: Roughly RM2200 / person (return) / 30kg luggage
Transit dekat Airport Muscat (MCT) masa pergi dan balik lebih kurang 4 jam.

WIFI

Kami sewa 2 pocket wifi @roamingmanmy siap2 dekat KLIA
Price: RM180/device (Daily 4G 500Mb and then unlimited 3G)

IKLAN

NAVIGATION

Masa buat itinerary tu kami dah siap2 check guna google maps utk berapa jauh dan berapa jam perjalanan dari satu tempat ke satu tempat.
Pocket wifi yg kami sewa sgt membantu sebab tak pernah tak ada line cuma bateri kena charge la. Sebelum tidur charge full okay. Hahaha. Jadi tak ada masalah nak guna WAZE or GOOGLE MAPS while driving.

ACCOMODATION

Semua hotel dah booking via booking.com sebelum fly lagi. Harga accommodation okay depends dkt location. Istanbul boleh dapat RM300/night. Area Izmir dan Pamukkale way cheaper dari Istanbul. Cuma hotel dekat Cappadocia tu korang kena book awal sikit sebab mostly cave hotel sold out masa kami nak book tu pun around 2 bulan sebelum fly. Tak nama Cappadocia la kalau tak merasa duduk cave hotel sambil tengok Hot Air Balloon kan.

CASH

Bawak cash utk shopping, makan, minyak and entrance fee (paling byk pakai duit)

ITINERARY

11D9N (ISTANBUL-IZMIR-EPHESUS-PAMUKKALE-CAPPADOCIA-BOLU -ISTANBUL)
Day 1 – KL – IST
Day 2 – Istanbul Sultanahmet
Day 3 – Istanbul Sultanahmet
Day 4 – Istanbul – Izmir
Day 5 – Izmir – Ephesus – Pamukkale
Day 6 – Pamukkale – Cappadocia
Day 7 – Cappadocia
Day 8 – Cappadocia – Bolu
Day 9 – Bolu – Istanbul Taksim
Day 10 – Istanbul Taksim
Day 11 – IST – KUL

Since Istanbul ada dua part Europe side dgn Asian side, kami bahagikan masa utk explore both side. Depends pada plan masing2 sebab dua2 side pun dekat je boleh naik Tram or Taxi. Area Istanbul Sultanahmet ni attractions semua walking distance make sure cari hotel yang dekat dgn Sultanahmet.

Perjalanan yang paling jauh adalah dari Pamukkale – Cappadocia (7jam). Dan juga Cappadocia – Istanbul (9jam) tapi part ni kami decide utk spend 1 night dekat Bolu sebelum teruskan lagi 3 jam 30 minit ke Istanbul keesokan hari.

CAR RENTAL, MINYAK DAN TOL

Airport Transfer:
300TL Arrival / 250TL Departure

Kereta sewa:
Kami booked kereta sewa via Avis.com
Type: Fiat Eagea (2 units)
Price: Rm120/day
Insurance: Add on 300TL
Turki left-handed driver masa dlm city tu maybe awkward sikit tapi dah masuk highway nanti senang je. Driver kena above 25 years old and lesen Malaysia laku ye kat sini. Haha. Jadi tak perlu susah2 korang nak convert international licence ke apa. Make sure lesen korang still valid jela. Kami pick up kereta sewa masa Day 4 nak gerak ke Izmir sebab dkt Istanbul tak perlu kereta pun and parking susah gila, jalan sempit berbukit2 and orang dia bawak macam apaaa hahaha.

Minyak: Harganya jauh lagi mahal dari harga petrol di Malaysia jadi nikmat mana yang kamu dustakan haha harga kat sana dlm 6.50TL around Rm4.70 per litre. Full tank dah berapa pulak kan. Dengan view yang teramat cantik sepanjang roadtrip kira halal la. Hahaha.
Total kos minyak hangus roughly: RM500/car

Tol: Highway kat sana memang best sangat smooth je. Ada few tol kena bayar sepanjang trip ni tapi nak highlight tol paling mahal kami lalu berharga 130TL (Osman Gazi Kuprusu) jambatan nak seberang laut. Sistem tol dia pulak, masa amik kereta sewa tu dia akan lekat satu cip elektronik dkt cermin depan. So korang lalu je tol tu mcm biasa nanti total kos tol akan ditolak drpd deposit dgn car rental.
Total kos tol: RM280/car

Rnr: Kat sana rnr dia panggil Oksijen atau Servis Alani. Saje nak highlight RNR dia sebab best haha ada macam2 kadang2 siap ada mall lagi ha taktau la berapa lama pulak delay time kat situ. And byk jugak sepanjang highway tu for any emergency. Senang jugak utk kami catch up balik kalau tertinggal konvoi and for kids nak berlari2 sekejap hahaha.

MAKANAN

Overall makanan kat sini sedap je! Ada certain mcm tawar je.Tapi for me okay je healthy2 gitu. Olive pickle and cheese tu wajib ada. Kalau rasa macam tak complete je deria rasa tu korang boleh mintak ketchup dgn mayonnaise and dorang ni tak ada sos cili. Boleh la bawak banyak2 stock sos mcd kfc korang kat rumah tu. Hahaha. Area Sultanahmet harga makanan dia pricey sikit satu dish dlm 40TL jugak. Area selain Sultanahmet semua lagi murah and sedap! Jgn lupa try ayam golek and pizza kat sini. Nasi campur dia pun kena try lauk dia cantik colourful. Bila dah tepu sgt kami carik Burger King and Mcd ok tau tau boleh makan kat Malaysia hahaha.

List makanan yg korang kena try:

Doner kebab / Shawarma
Jagung bakarr! Tgk Istanbul Aku Datang punya pasall
Kestane – buah berangan
Simit! Beli nutella simit pastu roti lain dia jual tu pun try jugak
Pizza and Pide kat sini sedap
Apple Tea kami dapat free masa shopping dkt Grand Bazaar
Turkish Delights yg timbang2 tu serius sedap compare dgn beli yg dah siap dlm kotak
Hakki Zade Hafiz Mustafa must try Baklava
Dondurma – Aislrim Turki flavor Caramel sedap. Dekat kwsn Sultanahmet mahal 10TL dekat tempat lain boleh dapat 3TL je
Kunafe – Manisan jugak
Fresh figs and rock melon! Buah2 dia sedappp fresh
Balik Ekmek aka kebab ikan! Carik dekat area Bophorus Cruise
Kumpir – Baked Potato
Ayran Turkish Yogurt
Midye Dolma – Mussels ada isi nasi 1TL
Kedai coklat dekat Istiklal Street

SOUVENIRS

Korang boleh carik souvenirs dkt Grand Bazaar sebab dah mcm one stop centre dah kat situ semua ada. Cuma harga dia pricey sikit kalau korang compare dgn kedai2 kat luar dr area Grand Bazaar. Antara barang yg korang boleh beli, dompet Turki, sejadah, Turkish delights, tasbih, fridge magnet, tshirt, lampu Turki, jewelleries (beli barang kemas bertatahkan batu zultanite yg boleh berubah 7 warna ikut lighting terpegun ok). Jgn lupa tawar menawar! And orang dia sgt respect org tua since kami jalan dgn parents dpt banyak discount and free gift for mama katanya. Satu lagi syurga shopping baju dan sebagainya dekat Istiklal Street jgn lupa singgah LC Waikiki.

MUST VISIT

Blue Mosque (Sultanahmet Mosque)
Hippodrome (Sultanahmet Meydani)
Hagia Sophia – 72TL
Topkapi Palace – 72TL
Bacilica Cistern – 20TL (Korang boleh amik gambar pakai Ottoman Costume kat sini)
Bophorus Cruise – 60TL
Izmir – The city of Izmir (Clock Tower, Yali Mosque, Kemeralti Bazaar, Asansor Tower)
Ephesus Temple of Artemis – Library of Celcus – 72TL
Hierapolis – Pamukkale (Cotton Castle) – 60TL
Tuz Golu – Salt Lake
Cappadocia semua tempat sangat cantik – Pigeon Valley, Pasabag Chimney, Uchisar Castle, Goreme Open Air Museum (54TL) And kami tak naik hot air balloon price at 200usd/person
Dolbamahce Palace
Galata Bridge
Galata Tower – 35TL
Istiklal Street (Jgn lupa singgah Watsons 3 tingkat hahaha)
Total kos utk entrance fees: 445TL / person

OUR TURKEY ROADTRIP FULL VIDEO

https://www.facebook.com/829104089/posts/10157896245644090?sfns=mo

Siapa yg teringin nak pergi Turki boleh la plan sekarang sebab duit Lira tengah murah. Kalau nak full details itinerary boleh klik google sheet link kat bawah ni