Pilihan melancong ke Thailand sekarang ini bukan sahaja untuk ke destinasi yang ada pulau cantik atau membeli-belah semata-mata. Sekarang ini ramai ke Thailand untuk melihat kecantikan ladang bunga matahari, menaiki keretapi ‘lama’ atau pun ke destinasi yang cantik seperti Sentorini ala Thailand. Ia seakan menjadi ‘trend’ terkini percutian ke Thailand.

Kalau yang teringin nak jejak ke lokasi terbabit, ini itinerari dan bajet cadangan untuk anda, yang dikongsikan oleh 3 rakan baik ini.

Bangkok > Lopburi > Kanchanaburi > Hua Hin > Hatyai (8 HARI 7 MALAM -3 pax)

DAY 1 – Arrival
– Flight 7:35pm : KL – Bangkok
– Sampai 8:55pm local time. Ambil bas dari airport (A3), berhenti di Indra Square untuk ke hotel di Pratunam
– Checked-in Citin Hotel
– Jalan-jalan Pratunam Night Market area hotel. Market ni agak besar, siang dan malam peniaga berlainan. Ada jual makanan, baju, souvenir dll.

DAY 2 – Explore Lopburi
– 7am : Hua Lamphong Railway Station – Lopburi Railway Station (3 jam)
– Dari Lopburi train station, cari tuk-tuk/kereta sapu, nego harga.
– Khao Chin Lae sunflower farm, tapi bunga dah takda. Jadi driver bawa ke farm lain (tak ingat nama farm).
– Late lunch, ada makcik jual pad thai halal tepi jalan berdekatan station.
– 5:30pm :Lopburi Railway Station – Hua Lamphong Railway Station (train terakhir 6pm)
– Naik grab, jalan-jalan ke Asiatique. Mall yang cantik ada ferris wheel. Tapi barang agak mahal, lebih baik beli dekat market barang yang sama. Some restaurant dekat situ cakap makanan dorang halal dan tunjuk menu lain. Padahal menu yang ada pork dia sorok dekat belakang.

DAY 3 – Explore Bangkok
– 8am : Jalan kaki ke Pratunam Pier, naik Khlong Boat (local boat bukan tourist boat) 12 baht ke Phanfa Leelard Pier (stop terakhir). Naik tuk-tuk dari pier tersebut ke Grand Palace.
– Grand Palace besar dan sangat ramai, tambah-tambah pergi masa weekend. Kami skip Wat Pho sebab nak kejar masa takut tak sempat ke Chatuchak
– Untuk ke Wat Arun seberang sungai, jalan kaki dari Grand Palace ke Tha Tien Pier, naik feri (4 baht)
– Lunch, area luar Wat Arun ada kedai makanan halal, Hava Restaurant
– 2pm : Naik grab ke Chatuchak market (Buka 6am-6pm). Jalan-jalan Chatuchak sampai almost tutup. Pasar yang besar, pelbagai jenis jualan.
– 6pm : Naik grab ke Platinum Mall di Pratunam (tempat shopping baju murah. Tingkat atas lebih murah dari bawah)
– Jalan kaki balik ke hotel sebab dah dekat, dinner di area Pratunam.

DAY 4 – Explore Kanchanaburi
– Checked-out Citin Hotel Pratunam
– Grab ke Thonburi Railway Station. (Untuk ke Kanchanaburi perlu naik di Thonburi bukan Hua Lamphong)
– 7:50am : Thonburi Railway Station – Kanchanaburi Railway Station (3 jam)
– 11am : Tiba di Kanchanaburi, naik Songthaew ke hotel
– Checked-in Sugar Cane Guesthouse 1 (hotel atas sungai)
– Sewa motorbike (share bertiga untuk senang bergerak sebab disini tiada grab)
– 12:45pm : naik bas dari Kanchanaburi Bus Station ke Erawan Waterfall
– Erawan Waterfall ni sangat luas area dia sebab ada 7 level. Level 1-3 waterfall ada trek berbatu cantik, Level 4 dan ke atas kena trekking dalam hutan sikit. Kami naik sampai Level 5 sahaja sebab penat. Air dia sangat biru, dan banyak ikan gigit-gigit kaki.
– 5pm : Naik bas terakhir untuk balik ke Kanchanaburi
– Dinner Briyani sedap dan murah berdekatan Kanchanaburi Bus Station (night market)

IKLAN

DAY 5- Resort de Paskani
– 7am : Bergambar di Bridge at River Kwai sunrise sebab sunset semalam tak sempat pergi.
– 8:30am : Minum pagi di Meena Café. Café hipster tapi ada port bergambar berlatarbelakangkan temple dan di tengah sawah padi. Agak famous di kalangan local.
– Checked-out hotel Sugar Cane. Naik tuk-tuk ke bus station
– 11:15am : Kanchanaburi Bus Station – Hua Hin by minibus (4 jam)
– Grab ke hotel.
– Check in Resort de Paskani di Hua Hin (Hotel viral bertemakan Santorini. Sangat cantik)
– Free and easy (lepak hotel dan pantai sebelah hotel)
– Grab ke Hua Hin Night Market (dinner)

DAY 6 – Explore Hua Hin
– Breakfast di hotel. Spend time sepenuhnya di hotel sebelum check out.
– 12pm : Checkout Resort de Paskani. Tinggal luggage dekat hotel.
– Grab ke Santorini Park. Boleh naik free satu attraction. Kami decide untuk naik Ferris Wheel.
– Lunch di Kedai Makan Abang Mana halal berdekatan Swiss Sheep Farm naik grab.
– Swiss Sheep Farm. Balik hotel, lepak pantai dan ambil luggage.
– Dinner di kedai makan halal berdekatan Hua Hin Railway Station (nasi goreng pattaya sedap)
– 8:10pm : Hua Hin Railway Station – Hatyai Junction by overnight train

DAY 7 – Explore Hatyai
– 10am : Tiba di Hatyai Junction. Jalan kaki 200m ke Sandee Room hotel.
– 2pm : Grab ke Central Festival mall (makan ringan depan mall)
– Jalan kaki ke Asean Night Bazaar (makan berat)
– Grab ke Lee Garden Plaza Night Market (makan ringan)

DAY 8 – Departure
– 7:30 am : Naik train pagi Hatyai Junction – Padang Besar
– Naik shuttle ke Arked Niaga Padang besar, makan, beli barang sementara tunggu ETS (shuttle RM1.50 per way per pax. Kalau beg besar dia charge lebih. Tinggal dekat station pun boleh dia charge RM5 per bag)
– 1:45 pm : ETS Padang Besar – KL Sentral

IKLAN
Hua Hin Railway Station
Meena Cafe, Kanchanaburi2

Tempat paling best, pada aku adalah Kanchanaburi. Sebagai orang yang berjiwa nature dan adventure, tempat ni ada semua yang aku suka. Waterfall yang sangat amazing, pekan yang tenang tapi bukan terlalu kampung, makanan murah, hotel atas air murah dan cantik. Sebaiknya sewa motor di sini untuk explore. Erawan waterfall pun doable by motor tapi sebab kami naik satu motor 3 orang macam tak confident sangat nak bawak 68km per way haha.

Highlight trip Hua Hin ni adalah Resort de Paskani, yang ni paling kami enjoy sekali, dan lagi cantik untuk bergambar dari di Santorini Park. Tapi selain tu, Hua Hin ni lebih sesuai untuk keluarga, atau port untuk gegirl OOTD sebab tempat dia tenang/cantik/instagrammable tetapi tiada aktiviti menarik untuk dilakukan. Lepas tempat kedua, kami terus skip tempat lain sebab nak habiskan masa di pantai sementara tunggu train malam.

Kos

IKLAN

1) Transport

  • Flight KL – Bangkok : RM177
  • Train Bangkok – Lopburi (3rd Class) : 50 baht
  • Teksi di Lopburi : 1000 baht /3 = 330 baht
  • Train Lopburi (3rd Class free seating) – Bangkok : 28 baht
  • Tuk-tuk dari pier ke Grand Palace : 100 baht/3 = 33 baht
  • Train Bangkok – Kanchanaburi : 100 baht
  • Songthaew ke hotel Kanchanaburi : 150 baht/3 = 50 baht
  • Sewa motor di Kanchanaburi : (250 baht sehari + minyak 60 baht) /3 = 103 baht
  • Bas return Kanchanaburi – Erawan Waterfall : 100 baht
  • Tuk-tuk ke bus station : 90 baht/3 = 30 baht
  • Kanchanaburi – Hua Hin by minibus : 220 baht
  • Bas dari airport ke Pratunam : 50 baht
  • Hua Hin – Hatyai overnight train : 409 baht
  • ETS Padang Besar – KL Sentral : RM102

Total Grab : 2640 baht/3 = 880 baht
Total transport RM428/pax

2) Hotel

  • Citin Hotel, Pratunam Bangkok (3 malam) : 5943 baht/3 = 1981 baht
  • Sugarcane Guesthouse 1, Kanchanaburi (1 malam) : 717 baht/3 = 239 baht
  • Resort de Paskani, Hua Hin (1 malam) : 5000 baht/3 = 1667 baht (agak costing tapi berbaloi)
  • Sandee Room, Hatyai (1 malam) : 1050 baht/3 = 350 baht

Total hotel RM581/pax

3) Entrance Fees

  • Grand palace : 500 baht
  • Sunflower farm : 50 baht
  • Wat Arun : 50 baht
  • Erawan Waterfall : 300 baht.
  • Santorini Park : 150 baht
  • Swiss Sheep Farm : 150 baht

Total entrance RM165/pax

Sumber: FB Nurul Hidayah Azmi