Oleh: Asilah Bakri

Berkesempatan bercuti ke Desaru bakal memberi pengalaman berbeza kepada pengunjungnya. Desaru mempunyai pantai terbaik di Johor. Pantai yang indah ini di barisi dengan pepohon ru sepanjang pesisiran pantai mencantikkan lagi view sekeliling lokasi ini.

Di sini, pengunjung boleh menikmati aktiviti seperti memancing, berenang, kembara denai dan aktiviti air lain yang menyeronokkan. Untuk penginapan jangan risau, terdapat pelbagai pilihan hotel, resort dan chalet yang boleh dipilih. Antaranya:

Chalet D’Punggai

Chalet yang baru sahaja beroperasi ini dikendalikan oleh Rohaizat Corporation khas buat pengunjung untuk menginap di Tanjung Punggai. Sejumlah 14 unit penginapan disediakan untuk kemudahan pengunjung. Dua jenis chalet disediakan iaitu Family Room dan juga Superior. Setiap unit lengkap dengan penghawa dingin, tv, sofa dan juga katil bersaiz queen dan juga single.

Paling menarik kawasan sekitar chalet ini berhampiran dengan kawasan pantai dan sesuai untuk individu yang gemar lakukan aktiviti air atau memancing. Kawasan yang luas di sekitar Chalet D’Punggai juga sesuai untuk aktiviti team buliding kerana lokasinya dibenarkan untuk aktiviti berkhemah dan juga beriadah.

Bayu Balau Beach Resort

Penginapan di Bayu Balau Beach Resort pastinya ditungu-tunggu setelah seharian berjalan melihat kawasan di Tanjung Balau. Kaki dah penat, badan dah letih, memang katil memanggil-manggil untuk diterkam.

Pintu gerbang yang besar sebagai pintu utama untuk pengunjung menginap ni menjadi perhatian setiap kali lalu di kawasan tanjung ni. Bilik penginapan di sini terdiri daripada pelbagai jenis pilihan lengkap dengan kemudahan sebuah televisyen, cerek elektrik, peti ais mini. Fasilitinya dilengkapi dengan sebuah kawasan kolam renang yang turut memberi peluang kepada orang luar menggunakannya dengan kadar bayaran tertentu. Mana tahu dari hanya menggunakan ‘swimming pool’ ada pengunjung yang berhajat untu menginap terus ke bilik kan?

IKLAN

Pada siang hari, jangan lepaskan peluang untuk melihat matahari terbit di persisiran pantai. Ternyata view sunrise ni sangat cantik! Satu pengalaman yang pasti sukar dilupakan sesiapa sahaja. Sunrise dengan pemandangan swimming pool dan pantai, memang view yang sempurna untuk menarik kunjungan ramai.

Berkelapangan singgah di pantai Desaru yang cantik tapi tidak tahu nak menginap dimana, boleh hubungi pihak Bayu Balau Beach Resort untuk penginapan sekeluarga!

Teratak Penawar

Terletak di Bandar Penawar, sebuah rumah kayu, persis zaman dahulu tersergam di dalam kebun penanaman buah Jade Melon. Teratak Penawar mempunyai 8 buah bilik beserta lengkap dengan ruang tamu, bilik air, dapur, tempat bbq serta anjung, pastinya satu pengalaman yang indah ditemani kehijauan pokok dikeliling.

Kebun Jade Melon Taman Fertigasi

Bersebelahan Teratak Penawar, terdapat kebun Jade Melon iaitu Taman Fertigasi. Sebanyak 15 buah rumah hijau dibina atas permintaan yang tinggi dari pembeli untuk merasai keenakan buah Jade Melon.

Buah Jade Melon ini seakan buah honeydew tetapi isinya lebih putih dan tekstur lebih lembut. Perbezaan antara tiga buah ini iaitu Honeydew, Rock Melon dan Jade Melon, tidak banyak bezanya, tapi bagi mereka yang sudah biasa makan pasti dapat merasai perbezaannya.

Setiap satu pokok Jade Melon hanya menghasilkan satu jenis buah sahaja. Setiap kali dituai, pengumpulan buah ni boleh mencecah 2 tan! buah Jade Melon ini sentiasa mendapat sambutan setiap kali menjelang musimnya. Jadi kalau ada antara korang yang nak cuba keenakan buah Jade Melon ini.

Muzium Nelayan Tanjung Balau

Muzium Nelayan terletak bersebelahan pantai Tanjung Balau dan Perkampungan Nelayan Tanjung Balau. Muzium ini mempamerkan alat-alat yang digunakan oleh para nelayan dan penceritaan tentang kaedah dan kemahiran nelayan dahulu serta pengalaman yang mereka perlukan untuk belayar. Di antaranya ialah pengetahuan dalam melihat bintang serta apa maksud yang dibawa oleh keadaan bintang tersebut. Selain itu, amalan-amalan para nelayan dahulu kala sebelum turun ke laut juga diceritakan.

Tanjung Balau, memang sudah terlahir pada asalnya merupakan sebuah perkampungan nelayan. Mereka yang tinggal di Tanjung Balau ini semuanya orang laut. Maka terhasillah muzium ini untuk dikongsi dengan pelancong tentang asal-usul perkampungan nelayan ini.

Ada info yang menarik perhatian ketika berada di muzium ini. Tahu tak dahulu nelayan akan ukir satu ukiran kayu dan diletakkan melintang di hujung perahu layar untuk menangkap ikan, ukiran ini dipanggil Bangau, diambil inspirasi dari burung bangau, kerana mereka percaya kalau adanya simbol burung bangau ini, ikan akan mudah ditangkap.

Asalnya ukiran ini dibuat untuk menyangga layar atau dijadikan sangga tali semasa menarik sauh. Setiap ukiran adalah berbeza mengikut pada negeri nelayan itu tinggal. Unik bukan?

Rock Formation

Berhampiran Muzium Nelayan terletaknya Rock Formation yang sangat dikenali para geologi serata dunia. Bagi mereka yang perlu mengkaji tentang pembentukan batu dari lava bumi, di tanjung ini lah sering menjadi pilhan pelajar-pelajar bidang geologi untuk membuat kajian. Bukan sahaja pelajar di Malaysia, bahkan pelajar asing juga datang ke sini untuk melakukan kajian.

Pembentukan batu ini merupakan yang kedua tertua di Malaysia berusia 300 juta tahun selepas rock formation di Langkawi berusia lebih 550 juta tahun. Menarik sangat sekali sekala sambil bercuti belajar tentang kesan geografi dan sejarah di tempat orang. Kalau anda berada disekitar Desaru ini singgahlah ke sini ya!

KEJORA Promosi Desaru Habis-Habisan

Setelah sekian lama menyepi, nama Desaru mula disebut-sebut tetapi masih lagi ada yang menanti apakah yang bakal ‘menyinggah’ di pantai Desaru bagi menarik perhatian rakyat Malaysia dan juga pelancong luar.

Persinggahan 3 hari 2 malam pengamal media dengan kerjasama Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (KEJORA), Travelers Writers Association Malaysia (TRAM) dan Santai Travel sedikit sebanyak membuka mata ramai tentang infrasturktur baru yang sedang dibangunkan di Desaru.

Menurut Pengurus Pelancongan KEJORA, Puan Haslinda Abu Bakar, program ini bertujuan untuk mempromosi destinasi pelancongan KEJORA semasa dan juga terkini bagi menarik kedatangan pengunjung tempatan dan juga pelancong antarabangsa.

Antara destinasi yang diperkenalkan seperti Teratak Penawar, Desaru Fruit Farm, Muzium Nelayan Tanjung Balau, Desaru Coast, The Wetlands of Kampung Belukar Durian, IKS Keropok Lekor Sedili, Kampung Sayang Resort, Sand & Sandals Hotel, Tunamaya Hotel, Amansari Hotel, Bujang Boat Firefly, Taman Buaya Teluk Sengat, Muzium Johor Lama dan Kampung Johor Lama.

Datuk Azlie Halim, selaku President TRAM, menyifatkan usaha KEJORA ini sebagai satu inisiatif yang baik dalam mempromosikan Desaru dan juga produk pelancongannya pada rakyat Malaysia. Bukan sahaja produk pelancongannya dari segi makanan sahaja, tetapi dari segi kawasan penginapan juga memainkan peranan yang penting dalam menaikkan taraf sesuatu tempat bagi menarik minat pelancong.

Klook.com