Ya, kita semua sedia maklum, negara kita masih belum bebas sepenuhnya dengan wabak COVID-19. Ramai yang masih bimbang jika negara kembali menerima kedatangan pelancong luar masuk ke negara kita kerana dikhuatiri kembali melonjak kes wabak di negara tercinta kita.

Buat masa ini Malaysia masih tidak akan membuka sempadan antarabangsa kepada pelancong dan pekerja warga asing, kerana perbincangan dengan negara yang dikategorikan zon hijau, masih berjalan. Masih belum ada tarikh sebenar kebenaran pelancong luar tersebut. Menteri Kanan Kluster Keselamatan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, dalam perbincangan itu, Malaysia menekankan untuk memperolehi timbal balas, iaitu kebenaran rakyat Malaysia memasuki negara berkenaan.

Malaysia Bakal Terima Pelancong Singapura, Brunei, New Zealand, Jepun, Australia dan Korea Selatan Tidak Lama Lagi? Malaysia Bakal Terima Pelancong Singapura, Brunei, New Zealand, Jepun, Australia dan Korea Selatan Tidak Lama Lagi? Malaysia Bakal Terima Pelancong Singapura, Brunei, New Zealand, Jepun, Australia dan Korea Selatan Tidak Lama Lagi?

IKLAN

“Kita mahu timbal balas, iaitu kita buka negara kita dan mereka juga perlu buka negara mereka. Kalau mereka masih memperketat syarat untuk rakyat kita, kita juga tak akan benarkan rakyat mereka untuk datang. Perkara ini sedang dibincangkan oleh Kementerian Luar. Namun begitu ia masih bergantung kepada nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia, sebab ada negara yang dahulu zon hijau, kini menjadi merah semula, kita akan lihat keadaan semasa,” katanya.

Kementerian Kesihatan Malaysia sebelum ini telah mengenal pasti enam negara zon hijau COVID-19, bagi pembukaan semula sempadan antarabangsa negara secara bersyarat iaitu buat pengunjung daripada Singapura, Brunei, New Zealand, Jepun, Australia dan Korea Selatan.

IKLAN

Bagaimanapun empat kategori pengecualian bagi warga asing untuk masuk ke negara ini dengan menjalani prosedur operasi standard (SOP) tertentu masih kekal, iaitu bagi diplomat, ekspatriat kategori EP1, peserta Malaysia My Second Home dan pelajar yang mahu meneruskan pengajian.

IKLAN

 

Sumber: Bernama

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI