Pulau Rawa merupakan antara pulau yang tercantik ada di Johor. Pulau Rawa sering dihebahkan dalam laman sosial atau mulut ke mulut oleh pengunjung yang pernah menjejakkan kaki ke sini ibarat Maldives kepada Johor dek kecantikan perairannya persis di negara kepulauan itu.

Tanya siapa sahaja pasti teruja melihat pasirnya yang memutih dan airnya biru menghijau bagai cermin boleh terus nampak ke dasar laut. Selain itu, aktiviti snorkeling juga amat mengujakan dengan air yang jernih. Anda pasti teruja kegirangan dapat melihat ikan-ikan kecil berwarna-warni serta batu karang yang indah.

Aktiviti yang boleh dilakukan jika bercuti ke Pulau Rawa, selain snorkeling ialah bersantai dan bersiar-siar, selam skuba, berkayak, mengelilingi pulau dan merentas hutan. Jangan lepaskan peluang untuk mendaki ke puncak bukit Pulau Rawa ini yang hanya mengambil masa pendakian kira-kira 15 minit. Dari situ anda boleh melihat keindahan matahari terbit dan pemandangan Laut Cina Selatan yang terbentang luas.

Jika mengimpikan percutian ke Pulau Rawa, anda perlu membuat tempahan lebih awal kerana faktor lokasi penginapan yang terhad. Khabarnya, Rawa seringkali menjadi pilihan ‘Mat Salih’ sampaikan tempahan sentiasa penuh. Jangan sesekali anda berangan untuk walk-in sahaja ke sini memang tiada harapanlah untuk bercuti di Pulau Rawa nan indah ini.

IKLAN

Oleh: Is’adah Eisya

Akhirnye baru ada kesempatan nk bagi review n uplod gambar-gambar..ramai yang pm tanyakan pasal Pulau Rawa ni..ye tak semua org tau pasal pulau ni so cantik sampi digelar Maldives Malaysia..pasir putih bak salju, air pantai crystal clear.

Rezeki kami dapat tau last minute, booking last minute n preparation sume last minute..bab ni memang sangat-sangat bersyukur Allah permudahkn segalanye..since private island kan so tak ada resorts ni dalam senarai agoda/booking/trivago n so on..bertolak dari Jetty Mersing, private bot laju akan datang ambik bawak ke pulau

Resorts:
Hanya ada 2 resorts dalam pulau ni iaitu Rawa Island Resort dgn Alang’s Rawa..the only way to contact them via phonecall utk Rawa Island Resort n email only for Alang’s Rawa. Kami stay dekat Alang’s Rawa. Konsep 2 resorts ni sangat berbeza. Rawa Island Resorts ala-ala hotel (tempat kerabat raja selalu datang) while Alang’s Rawa macam chalets betul-betul depan beach..in view of condition bilik kami di Alang’s Rawa sgt best bersih selesa..ada 1 katil queen, 2 katil single n 1 baby cot (xreq pn tp dorg sgt concern)..kt tmpt mkn pn siap2 letak baby chair kt meja kami..dari bilik chalet bukak pintu dah pasir pantai dah..picnic depan chalet boleh nampak anak-anak main pantai.org pun tak ramai di Alang’s Rawa sebab ada sikit je chalets..tempat makan pun depan beach

Harga:
Dekat both resorts ni diaorang charge by pax n pakej 2 night stay kalau wekeend..di Alang’s Rawa utk bilik beach house dpt RM520 utk sorg adult..anak 7thn half price RM260 & ank 4 tahun flat rate RM60..so total RM1500++ utk 1 mlm (kami berlima)..kalo 2 malam double la..Harga tu termasuk bilik, bot transfer pergi blk, mkn 3x sehari (air je kena byr), free usage of kayak, snorkeling n safety jakets..makanan pun sedap hadap pulak pantai so bertambah tambah,

Beach hats:
Ramai yg kenan jgk topi budak3 ni..ye customized last minute order haha luckily dorg accept n rezeki postage smpi sblm btolak adoi..blh cek di ig @blessomdesigns..very helpful seller n recommended

Tips:
1) book awal utk tak kecewa haha
2) kalo rasa nk dok gaya hotel bookla Rawa Island Resort (surely lg mahal)..di Alang’s Rawa xde aircond, xde fridge xde tv xde kettle hehe but we survived cos view mengatasi segalanye
3) air minuman kna charge lain..so kalo korg bdua je blh la angkut air mineral byk2..sbb 1 botol mineral besar RM9, air jus Rm15..kami xkuasa la mengangkut air ank pn dah ramai hihihi..redha je
4) air paip guna air payau n air laut so masin hehe..luckily ank3 xbyk ragam so enjoyed
5) sunset view sgt cantik time air surut wajib amik gmbr kt batu2 super cantik..mlm langit cantik dgn kerlipan bintang2 ..sunrise kul 7 pagi wajib amik gmbr hehe
6) time air pasang around 12pm tu dok la bwh jetty akn npk ikan2 berenang2 ke kaki..friendly2 ikan nye ada besar ada kecik cantik2..ank2 syok bg mkn roti kt ikan
7) bwkla mainan ank2 yg blh main kt pantai mcm kite, ball, bubbles n korek pasir wajib
since xde tv dlm blk kalo takut ank2 boring bwkla mainan/books n so on..budak2 ni main sticker books je berejam hahaha
9) lastly both resorts ni sebelah2 je so blh jalan2 g beach jiran..nk beli souvenir pn ada kedai souvenir dlm Rawa Island Resort

Sekian review ikhlas..the best island so far worth it walau agak pricey..semoga bermanfaat

Klook.com