Dah banyak sempadan negara di seluruh dunia sudah dibuka, semakin hari pun makin banyak kelonggaran yang diumumkan bagi menggalakkan lagi aktiviti pelancongan selepas pandemik melanda.

Kalau ada geng muslimah yang plan nak travel solo, tip yang dikongsikan oleh Amalina Syafiqah ini boleh dijadikan panduan.

Pernah mengembara secara solo ke beberapa negara di Eropah beberapa tahun yang lalu, Amalina Syafiqah terpanggil untuk berkongsi tip buat anda terutamanya wanita muslimah yang ingin mengembara secara solo ke seluruh dunia.

photo: Canva.com

Ikuti perkongsiaannya:

‘TIPS MUSLIMAH SOLO TRAVELLING’

Assalamualaikum semua.

Memandangkan sekarang dah boleh travel overseas, nak share dengan korang tips yang saya gunakan masa solo travelling ke beberapa negara Eropah dulu (London, Paris, Belgium,Berlin, Amsterdam, Czech Republic, Austria, Switzerland) in 2018. Rasanya boleh pakai lagi tips ni, insyaAllah.

Mula-mula rasa takut juga sebab tak pernah ada pengalaman solo travelling ni, especially dekat europe. Dahlah pakai tudung pulak tu Takut juga kalau ada apa-apa terjadi sebab islamophobia semua. Tapi alhamdulillah perjalanan saya selamat je

  1. Survey negara yang selamat untuk dilawati

– elakkan pergi ke negara yang ada high crime rates/ negara yang bergolak/ ada political instability

– do thorough research and reading regarding places that you would like to visit

– get to know nearest police station available and location of Malaysia embassy

  1. Visit public places

– melawat tempat yang ramai orang, elakkan kawasan yang sunyi / keluar lewat malam

IKLAN

– use other mean of public transports instead of taxi like tram/ train/ bus

  1. Stay dekat hostel/ hotel

– ramai travellers yang kita boleh jumpa, boleh dapatkan tips daripada mereka

– saya pernah stay dekat hostel in London, jumpa orang daripada China, German, France, England yang stay dalam bilik yang sama. Kitorang duduk atas lantai sama-sama masa tu (snacking time). Dapat soalan kenapa Islam suruh pakai tudung semua. In a way dapat explain dekat diorang pasal Islam pulak. Such a nice experience

  1. Beware of our belongings

– letak barang berharga dekat tempat yang selamat

– saya bawa anti-theft backpack untuk travel ke mana-mana. Alhamdulillah tak ada kecurian yang berlaku sepanjang travel tu

– boleh pakai belt bag dalam baju jugak. Saya asingkan kad bank, duit dekat tempat yang berbeza. Ada letak dalam purse/ belt bag/ anti-theft bagpack. Tak letak semua dalam purse sebab bahaya kalau kena curi/ tercicir

IKLAN

– saya siap fotostat passport in case passport tercicir. Nanti senang kalau ada apa-apa berlaku

  1. Join group tour

– kalau nak pergi ke kawasan pedalaman/ jauh dari city, better ambik group tour sebab lebih selamat

– dekat europe banyak free tour, boleh join jugak yang tu selain dapat jimat duit

– saya ambil group tour ke Mount Titlis, Switzerland (yang ni kena bayar)

– tapi yang lain banyak travel sendiri contoh naik train dari Vienna ke Hallstat, Austria

  1. Bawak travel iron

– dah nama perempuan kan, wajiblah kena ada iron

– tapi kalau nak senang beli je tudung travel tu, tak perlu gosok. Tapi saya tetap rasa travel iron tu wajib ada dalam luggage. Hahaha

IKLAN
  1. Inform other traveller kalau kita nak solat dalam bilik

– biasanya kalau stay dekat hostel, saya akan inform yang nak solat dalam bilik, as a courtesy. Tanya diorang O.K ke kalau saya solat dalam bilik sebab takut

menganggu. Alhamdulillah mereka semua hormat masa tengah solat tu.

  1. Jaga kebersihan bilik dan toilet, jangan basahkan lantai toilet

– yang ni memang kena jaga. Mereka tak suka lantai yang basah, so kena pandai-pandai. Kita kena tunjuk yang agama kita ni boleh bertoleransi dengan masyarakat lain yang berbeza agama dan budaya

– jaga kebersihan bilik dan diri. Kebersihan kan separuh daripada iman

  1. Jaga percakapan, tingkah laku

– mereka ni akan observe tingkah laku kita. Show your best muslimah side, sebab kita nak tunjuk yang Islam ni agama yang indah, bukanlah konservatif.

  1. Be punctual

– kalau join apa-apa tour kena punctual. Mereka tak suka orang yang tak punctual ni. Kena jaga imej kita yang bertudung

Rasanya tu je tips yang nak share dengan korang. Jangan rasa takut nak cuba benda baru. InsyaAllah banyak pengalaman manis yang kita akan dapat. Doa banyak-banyak sepanjang musafir minta Allah lindung. InsyaAllah semua O.K je . Yang penting, tetaplah jaga aurat kita sepanjang travel tu. Mereka ni pun akan respect our identity jugak

Travel Iron ni memang penting bila nak bercuti, Usha kat sini je!