Bila sebut spring atau musim bunga bagi yang biasa travel ke luar negara akan tahu ketika inilah masa terbaik untuk menikmati bunga-bunga sedang indah berkembang. Boleh dikatakan ia musim terbaik untuk menikmati pemandangan indah sebegini.

Jika sebelum ini Netherlands terkenal dengan keindahan tulipnya namun untuk menikmati pemandangan itu perlu membayar sebelum dibenarkan masuk ke ladang tetapi di Turkey, orang ramai boleh menikmati pemandangan ini secara percuma sahaja di Emirgan Park, salah satu taman bunga yang terbesar di Istanbul.

Baca perkongsian dari fb Dafi Adnan yang merantau ke negara Turkey dan banyak berkongsi kisah-kisah menarik perjalanannya di rantau orang.






Salam Ramadhan al Mubarak guys!

Well, what can I say, it’s spring time at the moment now. And actually Turkey is the place where all of these tulips originally started and blooming enormously since the Ottoman Empire times.

IKLAN

Not originally started in the Netherlands okay! Tak cayo, cer ‘google’ dan baca fakta sejarah pasal asal-usul bunga tulip ni haa..loll

Alang-alang cuaca dah makin baekk punya dan perut ni makin berkoroncong memanjang ni. Maka seeloknya lah kita bertandang kembali ke Emirgan Park ni yang merupakan antara salah satu taman bunga yang terbesar di Istanbul ni haa..hahaa

Suatu ketika dulu, den pernah bertandang ke taman bunga terbesar di Netherlands iaitu di Keukenhof Gardens. Dan itulah pengalaman kali pertama dalam hidup den menyaksikan kecantikan dan keayuan bunga-bunga tulip ni.

IKLAN

Tapi kalau di Keukenhof tu, ekau kono bayar entry masuk. Tapi kali ni bila den berada kembali di Turkey ni especially di Emirgan Park ni, lagilah tak nak kalah pemandangan bunga-bunga tulip ni haa.

















Sudah lah lawo-lawo, masuk pun free entry pulak tu. Tak ke best namanya ekau nak explore dan merayap ikut lamo manolah yang ekau sukokan..loll

IKLAN

Jadi mengapa perlu berbelanja lebih untuk melihat bunga-bunga tulip di bumi Netherlands. Sedangkan anda boleh mengalami secara percumanya di bumi Turkey ni haa..loll

Sememangnya dalam pertengahan bulan April sehingga sepanjang bulan Mei ni adalah musim yang terbaekk untuk menikmati spring or musim bunga ni dan jugak of course lah menikmati pemandangan bunga-bungaan yang sedang berkembang mekar dengan sihat walafiatnya ketika ini..loll

Well, enjoy the tulips photos from me guys! And Selamat Berpuasa..
#anaknogoriberkelana #waghih #wanderlust #dream #explore #discover #tulips #flowers #lale #springflowers #laleler #flowerphotography #garden #spring #emirgankorusu #emirganpark #emirgan #istanbul #turkey #turkiye