Setelah habis musim haji dan selari dengan pengumuman Kerajaan Arab Saudi tentang perkara bahawa wanita boleh mengerjakan umrah tanpa Mahram, semakin ramai yang menjejakkan kaki ke bumi Haramain itu.

Ada yang sudah berkali-kali ke sana dan ada juga yang baru pertama kali dapat menunaikan umrah dalam hidup. Bagi yang sudah pernah ke sana pasti tahu apa yang perlu dibuat apabila berada di bumi haram, namun untuk yang pertama kali mungkin perlu banyak membaca dan bertanya tentang persediaan untuk ke Mekah dan juga Madinah.

Pertama Kali Nak Tunai Umrah, Wanita Ini Kongsi 15 Tip Berguna Buat Jemaah Wanita. Sekali Pergi Selamanya Rindu!
Kredit Foto: Siti Zurina Mat Saman

Zafira Zainul Abidin yang baru sahaja pulang dari menunaikan umrah pada Oktober yang lalu berkongsi tip buat jemaah wanita yang baru pertama kali ke Mekah dan Madinah. Apa yang dikongsikan sangat berguna terutamanya untuk membuat persediaan ke tanah haram.

Wanita ini juga sering berkongsi tip lain untuk bakal jemaah yang lain, jadi kalau dah ada perancangan nak ke sana bolehlah usha akaun media sosial wanita ini untuk mendapatkan maklumat lain.

15 Tips untuk jemaah wanita pertama kali ke Umrah.

Walaupun sd hampir 2minggu meninggalkan bumi Mekah dan Madinah tapi perasaan masih tertinggal disana.. Niat ingin share2 tips yang kami lalui sepanjang berada disana. Semoga bermanfaat.

  1. Baju Jubah dan Jubah Seluar

Bawa dalam 2 helai Jubah dan 2 jubah seluar. Pilih warna hitam dan putih. Pasti akan membeli di Madinah atau Mekah. Sebagai kenangan dan tambah koleksi .

  1. Telekung & Tudung

2 helai telekung saja kain nya tak perlu bawa sudah memadai. Mini telekung pun bagus ada poket. Tudung sarung/sauk dalam 4 helai memudahkan.

IKLAN
  1. Handsock dan Stokin

4 pasang setiap satu. Bole cuci lepas pakai. Pakaian dalam jugak begitu. Selipar 1 set, stokin tawaf, kasut untuk berjalan ziarah-ziarah.

  1. Hanger

Perlu bawa untuk sidai baju dalam 5 pcs atau lebih, habis umrah tinggalkan saja atau sedekah pada cleaner-cleaner. Baju tidur 2 helai, inner seluar 2 pasang. Bole cuci lepas pakai.

Pertama Kali Nak Tunai Umrah, Wanita Ini Kongsi 15 Tip Berguna Buat Jemaah Wanita. Sekali Pergi Selamanya Rindu!
Kredit Foto: Siti Zurina Mat Saman
  1. Sabun kain serbuk

Untuk cuci baju semasa dihotel. Service laundry ada bole jek kalau ada bajet 1kg 10SR. 10kg dah 100SR.

  1. Simkad

Beli simkad yang berdaftar di sana contoh Telco Mobily, bole top up untuk yang ada simkad pastikan masih valid.

IKLAN
  1. Ubat ubatan

Bawa siap-siap ubat batuk, vitamin C, redoxon, selesema, suplement lain, Vaseline, lotion penting kulit kering cuaca panas kalau musim dari April ke Oktober. Pad, pantyliner sedia ikut keperluan. Di sana mahal sikit. Minum banyak-banyak air zam-zam disana.

  1. Plastik/ zip lock/wrapping

Memudahkan packing barang-barang kecil dan wrapping beg.

  1. Pertukaran wang SR (Saudi Riyal)

Mengikut bajet masing-masing. SR 2k sudah memadai. Yang suka shopping ready lebih skit. Tapi ingat luggage hanya 30kg seorang.

  1. Duit dalam sampul

Masukkan duit sedekah ke dalam sampul – terutamanya bila bagi tips di airport (kadang diorang demand 20R, 50R) . Hati-hati bagi sedekah risau tersentuh boleh batal wuduk pulak.

IKLAN
  1. Botol spray Wuduk

Standby Bawa botol wuduk spray. Toilet jauh.

Pertama Kali Nak Tunai Umrah, Wanita Ini Kongsi 15 Tip Berguna Buat Jemaah Wanita. Sekali Pergi Selamanya Rindu!
Kredit Foto: Siti Zurina Mat Saman
  1. Shopping barang-barang

Pada kami di Mekah lebih murah dan banyak pilihan terutama di Kawasan Jabal Rahmah. Kalau nak beli sejadah, keychain dan lain-lain untuk family, kawan sesuai beli di sana. Di Madinah pun banyak tempat untuk pilih Jubah wanita or lelaki untuk anak-anak pun ada. Tapi apapun terpulang mengikut mana yang sesuai.

  1. Makan ubat tahan period

Minta nasihat doktor. Ini penting. Nanti sampai sana tak dapat buat umrah gara-gara masa period tiba. Usaha untuk berdoa dan dipermudahkan.

  1. Wheelchair

Pengalaman pertama, membawa ibu dan kakak guna WC. Pastikan jenis WC tayar mati, untuk memudahkan pengguna dan yang di tolak. tidak perlu risau untuk pam angin.

  1. Sentiasa beristighfar dan bertahmid. Supaya dipermudahkan urusan. Jaga adab itu wajib. insyallah.

Semoga urusan puan2 & tuan2 dipermudahkan. Semoga mendapat Umrah Mabrur. Insyallah ada rezeki nak pergi lagi bersama family.

Kredit: Zafira Zainul Abidin