Kalau ada masa anda boleh cuba buat carian di laman sosial mengenai Pulau Rawa. Kecantikkan dan keunikan pulau ini memang tidak boleh disangkal lagi. Macam tidak percaya lokasinya hanya di negara kita sahaja.

Pulau Rawa merupakan antara pulau yang tercantik ada di Johor. Pulau Rawa sering dihebahkan dalam laman sosial atau mulut ke mulut oleh pengunjung yang pernah menjejakkan kaki ke sini ibarat Maldives kepada Johor dek kecantikan perairannya persis di negara kepulauan itu.

Hanya ada dua resort di Pulau Rawa iaitu Rawa Island Resort dan Alang’s Rawa. Menginap di kedua-dua resort ini memang menjadi idaman setiap pelancong kerana kedudukannya berhadapan dengan laut. Menariknya, Rawa Island Resort ada menyediakan gelongsor khas kepada tetamunya yang mahu berseronok dengan aktiviti air sambil mandi laut di tepi pantai.

IKLAN

Jika mengimpikan percutian ke Pulau Rawa, anda perlu membuat tempahan lebih awal kerana faktor lokasi penginapan yang terhad. Jangan sesekali anda berangan untuk walk-in sahaja ke sini memang tiada harapanlah untuk bercuti di Pulau Rawa nan indah ini.

Jom layang foto-foto kenangan dan tip percutian ke Rawa, sumber daripada saudara Rais Ramli

Perjalanan 4 jam dari KL ke Jeti Mersing melalui exit tol Ayer Hitam, Felda Nitar dan terus ke Mersing. Waktu balik nanti boleh lah singgah beli pasu ke anak patung ke..hihi

  • Hanya setengah jam menaiki bot laju dari Jeti Mersing. Penginapan dan bot kami berurusan direct dengan Rawa Island Resort. Beserta dengan makan 3 kali sehari. Cuma part yang paling best BBQ dinner pada malam Sabtu .
  • Cuaca Alhamdulillah, pada hari pertama Sempatlah buat beberapa photoshoot sebelum berendam. Namum hujan sepanjang hari pada hari kedua. Namun Allah gantikan dengan lebih baik pada hari ketiga. Air laut begitu landai sehingga tak perlu snokeling untuk melihat batu karang. Sempatlah kami capture moment ni sebelum air naik .
  • Banyak Lagi moment best kat sini. 3 hari 2 malam, bagi kami tak cukup. Anak-anak memang tak lekang main slide sambil tengok ikan bawah jeti!

Jom cuti-cuti Malaysia!

Klook.com