Dalam Rancangan Kawasan Khas gugusan Pulau Tioman bagi tempoh 10 tahun bermula 2020, meletakkan sasaran untuk membangunkan kemudahan jalan raya sepanjang 27 kilometer dari Kampung Mukut ke Kampung Salang di pulau peranginan itu bagi kemudahan penduduk sekitar.

Penduduk di pulau pelancongan itu memang amat mengharapkan pembinaan jalanraya berkenaan bagi memudahkan pergerakan mereka di kawasan itu. Mereka juga berharap pelaksanaannya dapat dilakukan dalam cara yang holistik supaya tidak berlaku masalah pencemaran alam sekitar.

Pulau Tioman Bakal Ada Kemudahan Jalan Raya Sepanjang 27Km

IKLAN

Ahli Dewan Undangan Negeri Tioman, Datuk Seri Mohd Johari Hussain berkata satu lagi projek yang memang diharapkan penduduk ialah pembinaan marina atau mini pelabuhan di setiap jeti hentian, bagi memudahkan perjalanan keluar masuk bot kecil persendirian.

IKLAN

Pembinaan marina ini dapat menyelesaikan masalah kesesakan di jeti sedia ada yang digunakan feri sebagai pengangkutan utama di sini bagi mengambil dan menurunkan penumpang, yang memuncak pada hujung minggu ekoran kedatangan pelancong.

IKLAN

Beliau turut berkata 88 projek dan program terdiri daripada 30 projek berimpak tinggi, 41 projek ‘Entry Point’ dan 17 program ‘Quick Win’ juga dikenal pasti untuk dilaksanakan pada Rancangan Kawasan Khas Pulau Tioman.

Sumber: Bernama

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI