Perkara paling menyeronokkan bila melancong ialah menyaksikan keindahan alam semulajadi yang tiada di negara sendiri. Ia satu terapi minda selepas bergelut dengan tugasan dan kerja yang tidak pernah habis. Selain dapat berjalan-jalan, kita juga boleh belajar budaya masyarakat setempat selain mencuba masakan baru.

Iceland sememangnya negara yang sangat indah. Ditambah berpeluang melihat aurora yang sangat menarik pasti membuatkan ia satu pengalaman tidak dapat dilupakan seumur hidup. Dipenuhi lanskap gunung berapi dan kolam air panas, pelancong yang ingin menyaksikan aurora boleh menyaksikannya di lokasi yang menjadi tumpuan seperti Seltjarnarnes (Reykjavik), Vik, Látrabjarg/Westfjords, Eldborgahraun dan Djúpavík.

Dikongsi dari page Backpackers Buddies Malaysia (BBM) yang dikonsikan oleh Cikgu Loh, dirinya berkongsi info penting yang kita kena tahu tentang Supermarket di Iceland kerana kalau kerap membeli makanan di sini, harganya boleh tahan rabak poket, hikz. Ikuti catatan dikongsikannya.

Iceland sememangnya antara negara yang mempunyai kos hidup paling tinggi di dunia. Nasi briyani ayam atau kambing sepinggan tu biasa-biasa je dah harga RM100-140.

Sekali sekala ok lagi, Mau rabak poket kalau hari-hari makan dengan harga begini kan?

Jadi… salah satu perkara untuk menjimatkan poket anda bila travel ke Iceland ialah dengan membeli barang keperluan makanan di supermarket-supermarket berdekatan.

IKLAN

Supermarket yang famous di Iceland ialah:
Bonus- Harga barang paling murah macam Mydin
Kronan- Sedikit Mahal dari Bonus cuma pilihan lagi banyak
Netto
Hagkaup
Noatun











Dalam banyak-banyak supermarket ini, saya lebih prefer Supermarket Bonus kerana harganya lebih murah berbanding supermarket lain. Sudah tentunya pilihan traveler macam saya ni sebab mencari murah itu fardhu. Haha.

IKLAN

Nak cam Supermarket Bonus ini senang sahaja, Logonya besar dengan haiwan babi berwarna pink dengan warna kuning.

Anda jangan risau pula, kerana dalam supermarket ini ada juga dijual ayam halal dan banyak lagi keperluan makanan lain.

Kebanyakan supermarket-supermarket di Iceland memulakan operasi bermula jam 8 Pagi- 9 Malam bergantung kepada musim dan jika ke kawasan yang jauh dari bandar, supermarket di sana tutup lebih awal pada jam 6 petang.

IKLAN

Pengalaman paling best sebenarnya semasa travel ialah mengunjungi supermarket dan membeli belah sepertimana orang local. Cuci mata sambil melihat jenama-jenama makanan dan barang keperluan membuatkan hati lebih teruja apabila travel.

Setuju tak?
Untuk memudahkan anda melihat senarai supermarket di seluruh Iceland apabila travel nanti, anda boleh lihat di sini: https://bit.ly/supermarketiceland

Datanglah Iceland bila ALLAH rezekikan kita nanti. Saya sangat rekemen untuk anda datang di sini. Antara negara top list favourite saya.

Ada yang plan nak datang Iceland nanti?
Follow Cikgu Loh di Facebook untuk info travel sebelum border bukak