Pasti bukan calang-calang orang apabila sebuah rumah, mampu diletakkan bersebelahan dengan istana. Empunya rumah tersebut adalah ‘Tukang Kahar’. Namanya sahaja seperti tiada kena mengena dengan golongan bangsawan malah jauh sekali kerabat Diraja.

Rumah Tukang Kahar, kediaman seorang tukang kayu yang terkenal dengan seni ukiran dan pembinaan yang unik di Negeri Sembilan suatu ketika dahulu, dibuka untuk kunjungan orang ramai dan dijadikan sebagai muzium.

Siapa ‘Tukang Kahar’, Sampai Rumahnya Pun Dijadikan Muzium Diletakkan Bersebelahan Istana Lama Seri Menanti? Siapa ‘Tukang Kahar’, Sampai Rumahnya Pun Dijadikan Muzium Diletakkan Bersebelahan Istana Lama Seri Menanti? Siapa ‘Tukang Kahar’, Sampai Rumahnya Pun Dijadikan Muzium Diletakkan Bersebelahan Istana Lama Seri Menanti?

IKLAN

Rumah berusia 140 tahun itu, terletak bersebelahan Muzium Diraja Istana Lama Seri Menanti. Tapak asal rumah Tukang Kahar ini terletak di Kampung Tengah, Negeri Sembilan sebelum dipindahkan ke lokasi ini. Setiap pelawat yang berkunjung ke sini hanya 15 orang sahaja dibenarkan berada di atas rumah kayu berkenaan pada satu-satu masa. Waktu lawatan bermula pukul 9 pagi hingga 5 petang.

Siapa ‘Tukang Kahar’, Sampai Rumahnya Pun Dijadikan Muzium Diletakkan Bersebelahan Istana Lama Seri Menanti?

IKLAN

Tukang Kahar atau nama sebenarnya Kahar Siak Bakhi merupakan seorang tukang kayu dan pengukir yang berasal dari Kampung Tengah. Tukang Kahar mewarisi ilmu dan kemahiran pertukangan daripada bapanya, Siak Bakhi, yang juga bekerja sebagai tukang kayu dan berasal dari Acheh. Seni ukiran yang dihasilkan oleh Tukang Kahar sangat berlainan dengan ukiran milik tukang lain. Oleh kerana hasil tangannya yang unik ini, maka beliau hanya terlibat dalam kerja pertukangan bangunan penting, seperti istana dan masjid dan tidak melibatkan diri dalam pertukangan rumah kediaman, melainkan rumah miliknya sendiri. Ini bagi memastikan kualiti seni ukiran yang dihasilkan tetap terpelihara.

Siapa ‘Tukang Kahar’, Sampai Rumahnya Pun Dijadikan Muzium Diletakkan Bersebelahan Istana Lama Seri Menanti? Siapa ‘Tukang Kahar’, Sampai Rumahnya Pun Dijadikan Muzium Diletakkan Bersebelahan Istana Lama Seri Menanti?

IKLAN

Disebabkan keunikan hasil pertukangannya, Tukang Kahar diberikan kepercayaan untuk membina Istana Lama Seri Menanti, istana kayu setinggi empat tingkat dengan menggunakan pasak. Istana berkenaan mempunyai 99 batang tiang, termasuk empat batang tiang seri yang panjangnya 67 kaki dan kerja pembinaan bermula pada tahun 1902 dan siap pada tahun 1908 manakala kediamannya telah dibina pada tahun 1880-an.

Foto: FB The Interesting Historical Facts of Malaysia | Sumber: Bernama

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI