Masjid dan surau mungkin akan dibuka semula dalam waktu terdekat, bergantung kepada nasihat KKM dan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Keputusan itu mungkin diperoleh jika pihak berkuasa berpuas hati dengan garis panduan yang dikemukakan, selain trend kerjasama rakyat dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Segala keputusan yang dicapai dalam mesyuarat MKI itu akan dipersembahkan kepada Majlis Raja-Raja terlebih dahulu untuk mendapat perkenan. Keputusan itu akan dimaklumkan oleh Pihak Berkuasa Utama (Raja, Mufti, Jabatan Agama) di semua negeri di Malaysia.

Perlis Benarkan Solat Jumaat

Solat Jumaat Ketika COVID-19: Perlis Benarkan, Pulau Pinang Kekal Larang

IKLAN

Walau bagaimanapun negeri Perlis telah membenarkan pelaksanaan solat Jumaat di masjid seluruh negeri bermula 15 Mei 2020 ini dengan syarat tertentu tanpa kehadiran orang awam.

Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) dalam sebuah kenyataan berkata solat Jumaat berkenaan hanya terhad kepada ahli jawatankuasa masjid sahaja. Perintah berkenaan dikeluarkan selepas mendapat perkenan Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail sebagai permulaan untuk membolehkan ‘Syiar Jumaat’ dihidupkan kembali.

IKLAN

Peraturan disediakan untuk masjid-masjid di Perlis agar didirikan solat Jumaat selama tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ekoran Covid-19 selepas mengambil kira dan mempertimbangkan pandangan-pandangan yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri Perlis, Jawatankuasa Muazakarah Khas Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia (MKI), dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Solat Jumaat Ketika COVID-19: Perlis Benarkan, Pulau Pinang Kekal Larang
benar.news
  • Solat Jumaat di Perlis hendaklah didirikan dengan mematuhi ketetapan tertentu seperti jumlah jemaah termasuk imam dan khatib adalah tidak melebihi 12 orang dan tidak kurang daripada tiga orang.
  • Masjid tidak dibuka kepada orang awam, sebaliknya hanya pegawai masjid dan Ahli Jawatankuasa masjid sahaja dibenarkan melakukan solat Jumaat.
  • Mereka berusia 60 tahun dan ke atas tidak dibenarkan hadir ke masjid.
  • Setiap yang diizinkan hadir hendaklah membuat pemeriksaan suhu badan, sanitasi tangan dan merekodkan kehadiran di dalam buku kehadiran.
  • Mereka yang mempunyai gejala seperti demam, sesak nafas, sakit tekak dan selesema serta mempunyai sejarah kesihatan lain seperti kencing manis, darah tinggi, lelah, penyakit barah dan sebagainya tidak dibenarkan hadir.
  • Jemaah mestilah melaksanakan penjarakan sosial semasa solat (sekurang-kurangnya dua meter) serta diwajibkan memakai pelitup muka ketika menunaikan solat Jumaat.
  • Jemaah dikehendaki berwuduk terlebih dahulu sebelum ke masjid dan pelaksanaan rukun solat Jumaat terhad selama 15 minit sahaja.
  • Tiada kontak fizikal dibenarkan di dalam masjid sama ada sebelum atau selepas solat dan jemaah hendaklah terus beredar meninggalkan kawasan masjid seusai selesai solat.
  • Pelaksanaan itu mesti dibuat di kawasan lebih terbuka seperti anjung masjid bagi memastikan Perlis diisytiharkan sebagai Zon Putih dalam waktu terdekat.
Pulau Pinang Kekal Tidak Bernarkan olat Jumaat

Solat Jumaat Ketika COVID-19: Perlis Benarkan, Pulau Pinang Kekal Larang

IKLAN

Pulau Pinang pula masih melanjutkan tempoh larangan semua kegiatan membabitkan masyarakat awam di masjid dan surau sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) sehingga keputusan muktamad dibuat.

Mufti Pulau Pinang Datuk Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Noor berkata, larangan itu merangkumi solat Jumaat, solat sunat tarawih dan solat berjemaah yang lain. Beliau turut menasihatkan orang ramai agar terus patuh pada larangan yang dibuat sebelum ini merangkumi solat Jumaat, solat sunat tarawih dan solat berjemaah yang lain di masjid serta surau di seluruh Pulau Pinang.

Sumber: Bernama | Astroawani | HMetro