People photo created by bearfotos - www.freepik.com

Merancang percutian bersama anak yang masih kecil mesti teratur supaya semua orang yang berada dalam perjalanan itu berasa gembira dan bahagia. Ibubapa pun tidak stress.

1. Sediakan keperluan anak secukupnya. Sediakan kelengkapan mereka dahulu sebelum kelengkapan diri sendiri seperti susu, botol susu, minyak angin, krim ruam, lampin dan pakaian.

2. Bawa pakaian extra sepasang dua. Lampin anak kecil kadangkala bocor selain daripada mereka suka main dengan makanan dan comotkan baju.

3. Asingkan sedikit barang-barang asas ini tadi sebagai hand carry atau baby bag. Bawa baby bag ini kemana sahaja kita pergi bersama anak kecil.

IKLAN
Tak Perlu Sakit Kepala Bercuti & Melancong Dengan Anak Kecil Dengan Beberapa Tip Ini!
Baby photo created by freepik – www.freepik.com

4. Bawa stroller. Stroller ini penting sewaktu keluar travel bersama anak kecil. Cuba dapatkan stroller yang compact, mesra travel, ringan dan tahan lasak. Benda ini akan memberi kemudahan kepada kita dan keselesaan untuk anak. Tak perlu kita dukung anak sepanjang masa.

5. Anak kecil akan mudah bosan. Untuk elakkan perkara ini berlaku, selitkan tempat atau aktiviti yang menarik untuk anak-anak bermain dalam itinerary percutian kita.

IKLAN

6. Untuk perjalanan jauh menaiki kapal terbang, request bassinet (akan dikenakan surcaj) untuk anak kecil. Bassinet ini memudahkan anak kecil tidur dalam flight sebab kerusi kapal terbang tidak sesuai untuk saiz badan mereka. Request awal dengan syarikat penerbangan sebab tidak semua kerusi dalam kapal terbang ada menyediakan kemudahan bassinet.

7. Trick berguna sebelum penerbangan – biar anak kecil kita kenyang, penat bermain dan kurang tidur. Sebaik sahaja berlepas, anak kecil kita akan tidur lena berjam-jam sepanjang penerbangan.

IKLAN

8. Bawa kudapan kegemaran anak dalam flight. Anak kecil mudah meragam apabila perut mereka lapar.

9. Bawa sedikit alat hiburan kepada mereka. Bagi ibubapa yang tidak amalkan penggunaan gadget kepada anak, ketika dalam penerbangan, gadget mungkin boleh diberikan pengecualian.

10. Jangan tinggalkan first aid untuk anak. Anak kecil kebiasaannya mudah demam apabila pergi ke negara yang berlainan musim daripada Malaysia. Bawa ubat demam, batuk dan selsema untuk anak.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI