Sekarang ini agak viral tentang Tasik Biru yang terletak di Bukit Mahkota, Cheras. Ia merupakan bekas tapak lombong kuari dan ada tanda larangan memasukinya kerana ia kawasan persendirian. Malah ia juga bukan tempat mandi yang sesuai kerana merupakan bekas lombong kuari.

Tapi berlainan Tasik Biru di New Zealand yang diiktirat sebagai tasik air tawar paling jernih di dunia. Bukan saja paling jernih tapi viewnya cukup ohsem.

Disebut Rotomairewhenua atau a dikenali sebagai Tasik Biru di Taman Tasik Nasional Nelson, New Zealand secara rasminya merupakan tasik air tawar paling jernih di dunia, lapor laman berita Oddity Central.

Air Tasik Biru mengalir dari Tasik Constance yang terletak di sebelahnya dan aliran air tersebut melalui serpihan empangan yang terhasil sejak sekian lama akibat tanah runtuh.
Empangan itu bertindak sebagai penapis semula jadi yang menapis zarah-zarah, menjadikan Tasik Biru hampir sejernih air suling.

IKLAN

Tasik Biru Di New Zealand Diiktiraf Tasik Air Tawar Paling Jernih Di Dunia, View Memang Ohsem

Tasik Biru Di New Zealand Diiktiraf Tasik Air Tawar Paling Jernih Di Dunia, View Memang Ohsem

Institut Penyelidikan Air dan Atmosfera Nasional New Zealand (NIWA) melakukan ujian saintifik terhadap air tasik itu dan mengesahkanya sebagai air tawar semula jadi yang paling jernih diketahui manusia.

IKLAN

Jarak penglihatan di Tasik Biru adalah antara 70 hingga 80 meter. -Wikimedia Commons
Ahli hidrologi NIWA, Rob Merrilees merupakan individu pertama yang menemui ciri-ciri mengagumkan pada Tasik Biru yang dibandingkan dengan mata air tawar Te Waikoropupu.

IKLAN

Semasa lawatannya ke Tasik Biru pada 2009, dia menyedari bahawa air tasik itu lebih jernih berbanding Te Waikoropupu dan perkara tersebut disahkan oleh ujian NIWA dua tahun kemudian.

“Kami menggantung cakera hitam berdiameter satu meter di bawah pelampung dan berlabuh ke pantai. Kemudian kami mendayung sampan sambil melihat cakera itu.
“Jarak di mana ia hilang sepenuhnya memberikan kadar kejernihan air itu, ”jelas pegawai NIWA, Mark Gall.

Kajian menunjukkan bahawa jarak penglihatan di Tasik Biru adalah antara 70 hingga 80 meter yang menjadikannya hampir sama optiknya dengan air suling. -Sumber : Kosmo/ Agensi

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI