Jaranglah Libur jumpa orang Malaysia yang suka travel sorang-sorang ni. Paling tidak mesti akan ada sorang yang akan ikut sekali dalam trip kita sewaktu bercuti.

Tapi bak kata orang-orang tua, rambut sama hitam tapi hati lain-lain. Jadi Libur nak kongsikan tip kepada korang, apa yang perlu dilakukan sekiranya berdepan situasi sebegini bersama ‘partner in crime’ travel korang tu nanti.

Kawan yang banyak songeh ni wajib ditinggalkan

Ini betul. Dah banyak sangat cekadak dia, itu tak boleh, ini tak boleh. Semua benda tak nak, elok ditinggalkan je. Tak pening-pening kepala nak fikir diri dia je.

Kawan yang bawa beg macam nak pindah rumah pun patut dielakkan

Kawan yang bawak beg macam sumbat almari tu, memang akan bermasalah kalau salah satu barang dia tak ada nanti. Akhirnya nanti akan terjebakkan korang pula. Lagipun yang bawa beg sebesar alam ni leceh nak bergerak, habis masa nak pikul beg dia je.

IKLAN

Kawan yang suka pot pet pot pet ni elok dibawa ketika travel

Diorang ni jenis kurang malu atau segan-segan sikit nak terjah ke mana pun lagi-lagi kalau nak tanya jalan sekiranya sesat. Lagi satu, diorang ni juga pemeriah suasana dikala sendu kebosanan. Tak cepat sentap, boleh bahan-membahan dan kita akan terasa sunyi apabila dia tak ada.

Kawan yang gila-gila pun elok dijadikan geng travel

Sama macam jenis suka pot pet pot pet tu tadi. Kawan yang gila-gila ni pun kebanyakkannya jenis berani. Diorang boleh lead kita ke tempat-tempat baru. So kita ikut je kepala gila-gila dia tu.

Kawan yang pandai urus duit

Kawan yang jenis macam ni adalah spesis yang wajib dibawa. Disamping pandai manage duit, make sure dia pandai menasihatkan korang kot-kot kalau dilanda nafsu serakah. Contoh bajet RM300 tapi nafsu nak RM600. Ha kawan yang semacam ni akan membantu korang untuk damage control.

Bawa kawan yang boleh share segala kos bersama

Ada kawan-kawan travel macam ni baru le best. Tak ada la sangkak sangat nak travel sorang-sorang. Dapat sikit berjimat. Nak lagi best, bawa kawan-kawan yang boleh share katil dan makanan dengan anda. Lagi syiokk.

Jangan tinggalkan kawan kuat makan

Kawan jenis kuat mentekedarah ni jangan ditinggalkan. Tipu kalau anda rasa tak seronok bawa kawan-kawan semacam ni keluar berjalan. Tengok diorang makan pun dah mampu membuat kita berasa kenyang.

Ada 7 golongan yang akan dinaungi ‘Arasy di akhirat nanti, salah satunya adalah “dua orang sahabat yang bersahabat kerana Allah, mereka bertemu kerana Allah dan mereka berpisah juga kerana Allah”.