• 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    6
    Shares
[mashshare]

Tokyo, Bandar maju yang terkenal dengan kebersihan dan kecanggihan teknologi. Kos hidup di sana memang tinggi, namun ada cara untuk melancong secara murah di sana.

Perkongsian: Romi Zunaidi

Disneysea

Rate tukar : 1000yen = RM39.57
Tiket Flight : KL-Haneda-KL RM630
Pocket Wifi : RM90/6hari dari HIS Travel
Tiket Disneysea : RM310 dari HIS Travel
Subway pass : 72hours 1500yen + 48hours 1200yen
Pasmo card : 4000yen
Penginapan : Khaosan Tokyo Original, Asakusa 20000yen/4nights.Private room untuk 2orang
Travel Insurance : RM58 dari Lonpac Insurance

 

Day 1

Sampai terus beli subway pass & pasmo card dekat Japan Tourism Information Counter.
Overnite airport

Mount Fuji

 

Day 2

Halal Naritaya Ramen Asakusa

Onigiri Tuna x 2 + Mineral = 330yen @family mart
Collect Disneysea ticket dekat HIS counter airport.
Dari Haneda Airport ke Asakusa Station (direct train guna subway pass + pasmo).
Drop beg dekat Khaosan Tokyo Original
Dari Asakusa station ke Shibuya Station (ginza line) – patung hatchiko, shibuya crossing
Dari Shibuya Station ke Meiji-Jingumae Station (fukutoshin line) – jalan area takeshita street,harajuku,makan luke’s lobster 1058yen,lawat meiji jingu shrine
Dari kokuritsu station ke aoyama-itchome station (Oedo Line) & transfer train dari aoyama-itchome station ke Asakusa station (ginza line)
rokok + air = 498yen @ family mart
check in Khaosan Tokyo Original
rent towel 100yen
Nasi Briyani (Brahim)

 

Day 3

shibazakura festival

Nasi Goreng Ayam (Brahim) 
dari Asakusa station ke Higashi-Nihombashi station (Asakusa line) & transfer train dari Bakuro-Yokoyamata station ke Shinjuku station (Shinjuku line).Terus jalan kaki ke Shinjuku Ekspressway Bus Terminal.
Dari shinjuku ekpressway bus terminal ke kawaguchiko station 3500 yen round trip bus.reserve online dari Malaysia (http://highway-buses.jp/).Bayar dekat sana.Perjalanan dalam 1jam 45minit.
Bila sampai kawaguchiko station ambil shibazakura liner (round trip bus+entrance fees fuji shibazakura festival 2000 yen).Perjalanan dalam 30minit.
onigiri salmon x2 + mineral = 380yen @ family mart
return back to Khaosan Tokyo Original.
mineral = 108 yen @ family mart
Nasi Briyani (Brahim)
Dari Asakusa station ke Oshiagee Skytree Station – view Tokyo Skytree malam2
Dari Oshiagee Skytree Station ke Asakusa Station

 

Day 4 

disneysea

Asakusa – lawat sensoji temple & jalan2 area Nakamise street)
sekai cafe, asakusa.burget set = 1300yen 
Dari asakusa station ke ueno station (ginza line) -jalan2 ke ueno park & ameyoko street
Dari ueno station to akihabara station (hibiya line) – jalan2 di Akihabara
mineral 110yen
Dari suehirocho station ke asakusa station (ginza line)
laundry 100yen @ Khaosan Tokyo Original
saray kebab @ asakusa = 600yen

 

Day5

Chicken Man @ Ameyokocho Street, Ueno


Nasi Briani (Brahim)
dari asakusa station ke Kyobashi station (ginza line).walk in ke tokyo station.
Dari tokyo station ke maihama station (JR Keiyo line) guna pasmo card 
Dari Maihama Station ke disneysea (disney monorail) guna pasmo card.
Disneysea Theme Park – Lebih 8jam main ride & pusing seluruh Disneysea sampai puas.
Balik pulak, dari disneysea (disney monorail) ke Maihama Station guna pasmo card.Terfikir pulak nak singgah ueno makan chicken man so dari maihama station ke hotchoburi station (JR Keiyo line) guna pasmo card.
Dari hotchoburi station ke ueno station (Hibiya Line)
chicken man 800 yen @ ameyoko street,ueno
Habis makan nak rest dulu so dari ueno station ke asakusa station (ginza line)
Mandi siap2 @ Khaosan Tokyo Original, Asakusa.Malam kita keluar ke Kabuchiko
Dari asakusa station ke ueno hirokoji station (ginza line) & transfer train dari ueno okachimachi ke shinjuku nishugishi (oedo line) – pusing area kabuchiko.red district area
return back to asakusa
saray kebab @ asakusa = 600yen

 

Day 6

tokyo skytree

Nasi Goreng Ayam (Brahim)
check out.drop beg dekat khaosan tokyo original.petang pick up balik memandangkan flight balik 11.45pm
dari asakusa station ke daimon station (asakusa line) – view tokyo tower
dari akabanebashi station ke tochomae station (oedo line) – view tokyo metropolitan gov building
dari tochome station ke aoyama itchome station (oedo line) & transfer train dari aoyama intchome station ke ginza (ginza line) – pusing area Ginza
Dari higashi ginza station ke oshiagee skytree station (asakusa line) – nak cari tomica shop di tokyo skytree
Dari oshiagee skytree station to asakusa station (asakusa line)
naritaya halal ramen 700yen @ asakusa
ambil beg di Khaosan Tokyo Original & terus ke airport
Dari asakusa station ke haneda airport (direct train guna subway pass + pasmo card)
haneda-kl (11.45mlm – 550am)

Jumlah perbelanjaan termasuk flight ticket : RM2106

Note : 
1) Kalau nak stay area Asakusa, try book dekat Khaosan Tokyo Original, Asakusa.Dekat gila dengan train station Asakusa.Kami dapat bilik menghadap sumida river. Kalau nak ke Nakamise Street/ Sensoji Temple dah dekat sangat jalan kaki.
2) Nak balik KL, terus refund Pasmo Card dekat Haneda airport ade lagi balance dalam 2200++ yen.
3) Boleh turun kg kalau stay lama.turun naik train je.hehe
4) Pergi dua orang so kos penginapan dan wifi kita bahagi dua.Pocket wifi pun speed bagus.Boleh cari di HIS Travel sebelah Lot10.
5) Saya guna google maps & apps Tokyo Subway untuk cari lokasi & train. apps Halal Navi untuk makanan halal.
6) Disneysea wajib pergi. Saya pilih Disneysea berbanding Disneyland kerana sesuai untuk orang dewasa dan hanya satu di dunia.Banyak ride yg dapat main hari tu. Seeloknya pergi pagi2 lagi sebelum gate open 8.30am.Kami bertapak depan gate dalam pukul 7am.Train kat Japan dah start dalam pukul 5am. Saya guna pasmo card untuk train ke disneysea memandangkan train ke disneysea menggunakan JR Line.Saya guna subway pass sampai Tokyo Station sahaja.Dan dari Tokyo Station ke Maihama Station saya guna pasmo card memandangkan rangkaian train yang berlainan.Dari Maihama Station ke Disneysea boleh jalan kaki tapi dalam 1km or guna cara saya naik monorail Disney berhenti di stesen Disneysea guna pasmo card.
7) Fuji Shibazakura Festival buka antara bulan Apr-May setiap tahun.Kalau pergi Tokyo waktu ni singgah la.View memang sangat cantik.
8) Saya beli subway pass.Cover tempat2 menarik di Tokyo.Unlimited.Kalau salah train pun tak apa tak rugi.Contoh beli yang 72hours = 1500yen punya naikla seberapa banyak train dalam 72hours tu.Kalau tak banyak bergerak naik train dalam sehari just beli pasmo card @ macam touch n go dah memadai.
9) Nak save budget sikit, kami bawa makanan mcm brahim just panaskan dalam microwave je.Cari penginapan yg ada kemudahan microwave.dah jimat belanja sedikit sebanyak.

Japan memang best. Tak hairan aku akan kembali suatu hari nanti. Insya allah

Crossing line paling sibuk di dunia

 

Tinggalkan Komen

POST BERKAITAN

[wpdreams_rpl]

ITENERI

Muat turun iteneri kami dan rangka percutian anda sendiri agar menjadi lebih menarik!

Muat turun iteneri kami dan rangka percutian anda sendiri agar menjadi lebih menarik!

Facebook

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Tinggalkan Komen

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error: