Tourism Selangor Global Convention 2021 (TSGC 2021) bakal menjadi pemangkin ke arah mendorong perubahan ketara bagi memastikan kejayaan penetapan semula industri pelancongan untuk tahun 2022.

Tourism Selangor buat julung kalinya bakal menganjurkan Konvensyen bertaraf global ini pada 10 dan 11 Disember ini bertempat di hotel New World Petaling Jaya.

Menteri Besar Selangor, Dato’ Seri Amirudin Shari berkata “Kebanyakan penduduk telah pun menerima dos penuh vaksinasi dan mengikut kadar semasa, kita sudah hampir membina imuniti kelompok di Malaysia.

Tourism Selangor Bakal Anjur Konvensyen Penetapan Semula Industri Pelancongan

“Dengan pelancongan antarabangsa dijangka pulih bermula 2022, para pelabur akan melihat pada prospek pembukaan semula hotel, mercu tanda dan kawasan terkemuka lain”.

“Pelancongan telah menyumbang sebanyak 13.3% kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada tahun 2019, menjadikan ianya salah satu industri terbesar di Malaysia”, kata Y.B. Tuan Hee Loy Sian, EXCO Pelancongan dan Alam Sekitar Negeri Selangor. “Walau bagaimanapun, pandemik Covid-19 telah menjejaskan industri dan menyebabkan jumlah sumbangan menurun sehingga hanya 5.5% pada tahun 2020”.

IKLAN

Tourism Selangor Bakal Anjur Konvensyen Penetapan Semula Industri Pelancongan

TSGC 2021 bakal menampilkan ahli perniagaan ternama dan individu-individu berpengaruh untuk berkongsi pendapat tentang masa depan industri pelancongan. Antaranya ialah Che’ Puan Juliana Evans – Pelakon, Selebriti, dan Duta Kempen Pusing Selangor Dulu” Tourism Selangor, Jazeman Jaafar – Pemandu Lumba Antarabangsa Malaysia, dan Chef Zam – Chef Selebriti Malaysia.

Personaliti utama dari Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), Perbadanan Teknologi Maklumat & Ekonomi Digital Selangor (SIDEC), dan ShopeePay akan turut hadir pada hari Acara.

IKLAN

Tourism Selangor Bakal Anjur Konvensyen Penetapan Semula Industri Pelancongan

Topik-topik yang akan dibincangkan termasuk ‘Pelancongan Digital 4.0 dan E- Dagang’, ‘Inovasi dan Kepelbagaian dalam Kelangsungan Perniagaan Pelancongan Semasa Pandemik’, ‘Pengaruh untuk Destinasi Pelancongan’, ‘Pelancongan Sukan’, ‘Pelancongan Kreatif dan Industri Filem’, serta ‘Dialog Pelancongan Tahap C’.

‘Pusing Selangor Dulu Travel Fair’ akan berlangsung sebelum TSGC 2021 daripada 3 sehingga 5 Disember dari 10 pagi hingga 10 malam di Concourse Square, Paradigm Mall. Ruang pameran dibuka untuk kunjungan para pengunjung yang telah divaksin sepenuhnya. Acara ini akan menawarkan pakej pelancongan eksklusif serta pameran oleh MAS Golden Holidays, Jump Street Asia, SkyMirror Travel & Tours, Sunway Lagoon, dan Skytrex Adventure, Sg Chongkak.

IKLAN

Tourism Selangor Bakal Anjur Konvensyen Penetapan Semula Industri Pelancongan

Lau Yin May, Ketua Pemasaran Kumpulan dan Pegawai Pengalaman Pelanggan, Malaysia Airlines Berhad dalam sebuah kenyataan berkata, “Sektor pelancongan domestik adalah pemangkin kepada pemulihan sektor ekonomi Negara, dalam kita beralih ke fasa endemik.

“Justeru, sebagai Rakan Syarikat Penerbangan Rasmi, Malaysia Airlines, bersama-sama Firefly, Mhholiday dan Journify komited untuk berganding-bahu dalam memainkan peranan yang signifikan dalam membangunkan semula sektor pelancongan negeri Selangor.

Keseluruhan  industri dengan menawarkan pelbagai tawaran menarik kepada para pelancong untuk menerokai tempat-tempat pelancongan terkemuka di Negeri Selangor. Keselamatan para penumpang kami adalah terjamin dengan pematuhan garis panduan dan protokol kebersihan yang amat dititik-beratkan semasa mereka “Fly Malaysia” bagi merakam memori indah”

Dalam masa sama, bagi memastikan keselamatan orang ramai, penyertaan untuk TSGC 2021 adalah melalui jemputan sahaja. Walau bagaimanapun, persidangan 2 hari tersebut akan disiarkan secara langsung dari 9 pagi hingga 5 petang untuk tontonan orang ramai di www.tsglobalconvention.com. Pendaftaran adalah PERCUMA. Untuk maklumat lanjut, sila e-mel info.tsgc2021@tourismselangor.my.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI