Kebanyakkan pelancong dan pengembara dari Malaysia ni sebenarnya tak berapa menitik beratkan soal penjagaan kulit terutamanya kaum lelaki.

Kalau tak percaya, cuba spotcheck beg travel mereka dan tengok apa kelengkapan penjagaan kulit yang mereka bawa. Boleh dikatakan 8 daripada 10 lelaki langsung tak ada produk penjagaan kulit.

Bagi mereka, produk penjagaan kulit seperti itu tidak perlu dan hanya memberat dan memenuhkan beg sahaja. Jangan begitu abang-abang semua, bawalah sekurangnya satu produk penjagaan kulit seperti moisturizer ketika korang sedang bercuti dan mengembara.

Sebab apa perlu bawa? Okay, mari saya ceritakan apa perkongsian daripada owner spa kecantikan MBH Medispa, Yaya Mohammad berkenaan penjagaan kulit untuk traveller ni.

Moisturizer

Kalau korang bercuti ke negara yang sejuk, moisturizer adalah benda yang sangat penting untuk korang bawa. Sebabnya, suhu negara sejuk ni kering. Walaupun sejuk tetapi kelembapan udara kering menyebabkan kulit cepat merekah. Di Malaysia, tak perlu pakai moisturizer sebab kelembapan dalam udara di negara kita tinggi.

Kulit kering yang akan mengakibatkan luka.

Berbeza dengan kadar kelembapan udara di negara lain. Apabila kulit kering, ia akan menyebabkan rekahan dan boleh mengakibatkan luka sekiranya lambat dirawat. Antara bahagian badan yang paling cepat untuk merekah akibat kekeringan adalah bahagian kaki.

Kalau kaki dan merekah dan luka. Lupakan la nak bercuti dengan seronok. Pedih..

Sunscreen

Sangat perlu untuk korang yang suka ke laut dan pantai. Berjemur bawah matahari tanpa sunscreen akan menyebabkan kulit cepat terbakar, mengelupas dan gelap.

Orang lelaki ni bukannya takut gelap sebab memang orang tua-tua kata, lelaki hitam manis ni lebih menawan. Tapi pemakaian sunscreen bukan sahaja pasal kulit gelap atau apa, tetapi lebih kepada kulit mengelupas. Kulit mengelupas itu kelihatan bertompok-tompok dan kulit anda akan tercabut sedikit demi sedikit.

Kulit mengelupas akibat sun burn.

Cleanser

Cleanser ni lebih kepada orang perempuan sebab ia membantu untuk membersihkan permukaan kulit supaya lebih licin dan sihat. Malah ianya juga digunakan untuk menanggalkan kesan-kesan solekan yang ada pada permukaan wajah. Yang ini lelaki tak perlu bawa pun tak apa melainkan korang bercuti pakai make-up.

Kalau korang bercuti tu, apa kata cuba dapatkan travel kit daripada MBH Medispa. Traveller sangat sesuai untuk dapatkan travel kit ni sebab saiznya kecil dan senang untuk dibawa ke mana-mana.

Bersempena dengan tarikh pelancaran jualan akhir tahun YES, I SUKA MBH SALE pada 10 Oktober 2019 lepas, MBH Medispa turut menampilkan satu rawatan terbaharu yang diberi nama MBH Therapeutic Face Massage dengan harga promosi RM10.10 sahaja daripada harga asal RM69. So kalau korang nak beli travel kit ni, jom layan spa dulu!