Travel ada anak kecil backpackers pula tu, mesti tak mudah kan? Tak sama dengan zaman solo travel dengan kawan-kawan atau famili. Tapi bila dengan anak ni paling penting anak-anak yang enjoy. Cipta sebanyak mungkin memori untuk dikenang sampai bila-bila.

Perkongsian daripada Haizum Shairah trip backpacker dengan anaknya yang masih kecil memang menarik. Walaupun hanya ke Penang, tapi dengan menaiki pengangkutan awam dan explore banyak tempat, tentu tak mudah.

Haizum juga sempat berkongsi tip untuk yang ingin travel sepertinya membawa si kecil trip secara backpack.

Keep Calm, Travel On & Create Memories

Ramai yang tanya ok ke bawak budak backpack? Nervous sebenarnye backpack dengan anak. Tak sama dengan zaman bujang muda mudi. Tapi orang putih kata Keep Calm, Travel On And create memories!

Pengangkutan- 168/pax (2way)

KL Central – Butterworth (4jam)

✏️Sebelum beli tiket ETS study dulu (untuk 1st timer) ETS Ade 3 Class : Business, Platinum & Gold. Pilih seat pon kena tengok yang forward ke backward . Kot ade yang pening nanti duduk melawan arus

✏️ Business Class : RM154 (1 way) – ada makanan & entertaiment (iPad Kalau nak layan movie) – ala-ala naik flight la senang cerita

✏️Platinum: RM 84 (1 way) – berhenti dekat stesen-stesen besar macam Ipoh , Taiping. Tak banyak stop. 8 stesen je. Kami naik Platinum

✏️Gold: Beza Gold dan Platinum, Gold lagi banyak stesen keretapi berhenti dalam 14-15 stesen

✏️Cafe , surau & toilet ada dalam ETS . Makanan boleh beli kat Cafe Coach C. Surau pon dekat Coach C . Toilet ade dekat Coach C & B (ni je la yang kami gune) rasanya ade lagi toilet untuk Couch hujung-hujung. Semua kemudahan elok dan selesa.👍

⛴ Feri : Butterworth – Swettenham Pier Jeti

✏️ Tambang free

✏️ Turun ETS akan lalu Penang Central . Di Penang Central ade terminal bas & feri kalau nk ke Pulau.

✏️Kami pilih naik feri. Terminal under construction lagi. Feri hanya bawa penumpang. speedboat besar (ala.. feri Langkawi dulu2).

✏️dalam 10-15 minit je sampai la pulau

✏️Feri ada setiap satu jam boleh Google jadual Feri

Bas: Swettenham Pier Jeti – Hotel Penaga

✏️ tambang free

IKLAN

✏️ naik bas Rapid Penang yg ade tulis CAT or free shuttle

✏️ bas ni mmg pusing bandar Georgetown. So naik dulu buat satu round. Tengok lokasi mana yg bas lalu. Nanti senang nk plan perjalanan.

✏️operation hour 6:55AM – 11:00 PM

( ni driver bas habaq kat kami. Tak dan study kire percaya je la die 😁)

Hotel – 460 (3D2N)

📍Hotel Penaga 4star. Tempahan melalui bookingdotcom

📍Lokasi – awesome ‼️walking distance dengan semua tempat HOT 〰️Line Clear, Bee Hwa Cafe, Transfer road, Hameediah, Roti bakar Hutton lane

📍Breakfast tiada. Hotel tak sediakan breakfast tapi ade Cafe bukak pukol 11AM.

📍Lunch boleh makan nasi kandar pokok ketapang depan hotel je kalau malas jalan

📍Bilik jenis duplex. Sofa, TV & bilik air kat bawah. Katil je dekat atas.

📍Hotel herritage so barang perabot lama tp ok je semua function elok

📍Semua Bilik air ada jacuzzi yang penting. Penat jalan mmg boleh santai rehat kat dlm jacuzzi 🛁

📍Swimming pool ade tapi time tu under construction 🚧

IKLAN

Itenary

4 June 22

8 – 12pm: Naik ETS ke Butterworth

1:30 -1:45pm: Naik feri dari Butterworth ke Georgetown

2:15pm: Naik Bas Rapid ke Hotel Penaga

3 pm: Check in

4:30pm: Makan nasi kandar Pokok ketapang depan hotel

5 -7pm: Naik bas Rapid ke padang kota lama

Jalan-jalan dekat Fort Cornwallis & bungkus pasembur. Aktiviti malam: mandi jacuzzi dan tidur

5 June 22

7:30am: Bungkus breakfast roti canai jalan Argyll makan dekat hotel. Jalan dlm 4 min dari hotel. Menu lebih kurang Transfer road.. beratoq panjang weii kat situ

11am: jalan kaki ke The Top dalam 15 min

Ade 2 pakej combo A & Combo B. Kami Ambil A je . Top 3 attraction. Rainbow Skywalk, Top boutique Aquarium & Jurassic Research Centre.

IKLAN

4pm: jalan2 area Komtar. Sebelah The TOP je. Lepas tu balik hotel

7:30pm: Lepas solat terus keluar pergi Hameediah. Beratur panjang weii. Gigih sejam beratur nak makan nasi kandaq. Puas hati dapat rasa kari Arnab 👍

6 June 22

7am: bungkus breakfast dekat Bee Hwa Cafe. Char kue teow Paduu. Order roti bakar, telur & nasi goreng. Kedai dekat lorong belakang hotel je.

12pm: check out. Tumpang letak beg dekat hotel sebab nk jalan-jalan dulu

Jalan dekat chowrasta market, lebuh chulia dan mengikut kaki melangkah 👣👣

4pm: naik bas Rapid ke Jeti. Tak sempat kejar feri 4:30 sebab jalan Jem.

5:30pm: naik feri . Sampai terus jalan ke Penang Central. Boleh bungkus makanan untuk mkn dlm ETS

6pm: Jalan ke stesen keretapi Butterworth

6:45pm: keretapi ETS bergerak menuju ke KL

11pm : tiba di KL Sentral. terus order grab

11:30pm : Home sweet Home

Tips backpack dengan anak berusia 5 tahun

👉Pastikan perut kenyang, hati girang, then teruskan perjalanan 😉

👉Plan dahulu perjalanan untuk ke tempat makan viral sebabnya beratur panjang

👉Kemudian go with The flow. Dengan anak2 do not put high expectations. Let them explore And create memories

👉Plan something untuk mengisi masa sementara menunggu nk beratur masuk/makan tempat viral. Anak-anak akan cepat boring bile menunggu. Atau Order Online And pickup. itu lagi jimat masa dan mengelakkan “pertunjukan emosi” dari anak-anak

Sedikit sebanyak perkongsian. Panjang tulis pon. Kalau yang salah info mintak maaf banyak-banyak. Objektif sebenarnya nak HaZz experience naik 🚂🚙⛴. Selalu dok tengok kat tv je. NEXT kita ke mana?

Perkongsian: Haizum Shairah