Setiap kali melintasi Gua Tempurung dalam perjalanan ke Utara, sentiasa terfikir apa keistimewaan gua ini hingga jadi bualan pengembara.

Kenapa Gunung Tempurung ini begitu viral di kalangan pendaki atau mereka yang gemarkan aktiviti percutian lasak dan lebih adventure ini.

Perkongsian dari Minah Travel di Grup Backpackers Buddies Malaysia memberitahu rahsia di sebaliknya apa yang ada dalam Gunung Tempurung ini.

Nampak Tak Wajah Wanita di Dinding Gua Tempurung ni?

Gua tempurung merupakan destinasi utama jika berkunjung di Gopeng, Perak. Gua ini kaya dengan batu kapur, marmar, stalagmit dan stalaktit.

Menariknya, batu-batu yang berusia jutaan tahun ini mempunyai tarikan tersendiri. Terdapat 25 objek yang menyerupai bentuk manusia atau haiwan di dalam gua ini.

IKLAN

Gambar pertama ni boleh nampak dengan jelas wajah seorang wanita. Gambar kedua pula, bentuk seperti ayam. Ini bukan ukiran manusia ye tapi ini adalah pembentukan semulajadi!

Unik kan?

Nak tengok bentuk-bentuk lain lagi, korang kene jelajah sendiri ke Gua Tempurung.

IKLAN

Kalau korang masuk ke gua ini tanpa ‘guide’ mungkin tak perasan bentuk-betuk ini, jadi kalau korang inginkan cabaran dan eksplorasi yang lebih informatif, boleh ambil guide @guatempurungextreme

Terdapat empat jenis ekspedisi iaitu Golden Flowstone (tempat kering), Top Of The World (tempat kering), Top Of The World and Short River Adventure (kawasan basah) dan Grand Tour (kawasan basah). Minah Travel ambil kesemua ekspedisi. Memang best!!

IKLAN

Artikel Berkaitan:

Bercuti Dengan Bajet Rendah, Tak Mustahil Kalau Ikut 7 Perkara Ini!

Wow! Royale Chulan KL Tawar Khidmat Rawatan & Pusat Kuarantin Bagi Pesakit Covid-19 Berisiko Rendah!

7 Lokasi Hotpost Tawarkan ‘Raja Buah’ Durian Pelbagai Jenis Di Selangor