[et_pb_section admin_label=”Section” fullwidth=”on” specialty=”off” transparent_background=”off” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” custom_css_main_element=”margin-bottom:10px;” custom_padding=”||10px|”][et_pb_fullwidth_code admin_label=”Leaderboard” custom_css_main_element=”margin-top:10px;margin-bottom:10px”]<div style=”clear:both;float: left; width: 100%; margin:auto; display:inline-block; text-align:center;margin:5px 0px 25px 0px”><!– /6273129/LIBUR_720X90 –><div id=”div-gpt-ad-1478320342780-0″><script>googletag.cmd.push(function() {googletag.display(‘div-gpt-ad-1478320342780-0’); });</script></div></div>[/et_pb_fullwidth_code][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”Section” fullwidth=”off” specialty=”on”][et_pb_column type=”2_3″ specialty_columns=”2″][et_pb_row_inner admin_label=”Row” global_module=”1677″ padding_mobile=”off” use_custom_gutter=”off” column_padding_mobile=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off”][et_pb_column_inner type=”4_4″ saved_specialty_column_type=”2_3″][et_pb_code global_parent=”1677″ admin_label=”SHARE”][mashshare][/et_pb_code][/et_pb_column_inner][/et_pb_row_inner][et_pb_row_inner admin_label=”Row”][et_pb_column_inner type=”4_4″ saved_specialty_column_type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”– EDIT DISINI –” background_layout=”light” text_orientation=”justified” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

TEKS: MEOR

 

Item wajib dibawa ketika bercuti:Kamera seumpama pencerita untuk setiap pengalaman sukadan suka anda ketika melancong.Mahukan sesuatu yang ringan dan mudah dibawa? Ketahui 10kamera kompak pilihan kami yangbakal memudahkan anda merakam kenangan terindah.

LEICA V-LUX (TYP114)

10 KAMERA CUTI PILIHAN

Jika anda mahukan sebuah kamera yangmampu melakukan semuanya-foto sukan,potrait dan pelancongan maka Leica V-Luxadalah jawapannya. Berada dalam kelastersendiri dengan sensor bersaiz besarsatu inci serta panjang zum dari 25mm sehinggalah ke 400mm membolehkan anda merakam apa sahaja yang melintas di hadapan mata, samada jauh ataupun dekat. Lensa yangdigunakan adalah lensa Leica DC Vario Elmaritdengan bukaan penuh apertur 2.8 hingga 4.Saya kurang pasti dengan apa yang dikatakan ‘LeicaLook’ pada setiap imej yang dihasilkan oleh lensa Leica tetapi padanan warna pada gambar jpeg yang dihasilkan memangmenarik. V-Lux juga bukan calang-calang daripada segi rakaman video. Mampu menghasilkan video pada resolusi 4K yakni empat kali ganda lebih tinggi berbanding resolusi tipikal fullHD. Jadi apalagi yang anda mahukan daripada sebuah kamera? Mahal? Come on, its a LEICA after all!

 

NIKONCOOLPIX S6900

10 KAMERA CUTI PILIHANSaya hanya sempat ‘bermain-main’ sekejab sahaja dengankamera ini ketika majlis pelancarannya. Namun, saya ingin katakan model S69000 bakal memenuhi keinginan semua peminat fotografi dan pengembara yang kerap melancong. Ini kerana ia dilengkapi fungsi skrin sesentuh LCD pelbagai sudut yangmembolehkan anda mengambil potret diri sendiri dengan mudah (selfie),yang menjadi kegilaan semua pengembara ketika melancong. Di samping itu,fungsi near field communication (NFC) serta wifi membolehkan anda memuat naik gambar-gambar dengan bersahaja dan tenang sepanjang masa. Lensa zum yang digunakan juga berkualiti tinggi iaitu daripada famili Nikkor yang bermula dari sudut luas 25mm sehingga 300mm beserta sistem penstabil imej dalam lensa (VR),untuk memastikan gambar anda tidak kabur ketika zuba zum pada sudut yang jauh.Bagi sesetangah orang, 16 juta piksel mungkin tidak sebanyak mana tetapi bagi penulis ia jauh lebih daripada mencukupi untuk merakam gambar-gambar terindah ketika bercuti.

 

SONYCYBERSHOT RX100 III

10 KAMERA CUTI PILIHAN

Kamera kompak dengan sensor besar bersaiz satu inciserta resolusi maksimum 20.1 juta piksel menjanjikankualiti foto yang baik buat anda yang gemarkan kamera kompak bersaiz kecil. Lensa zum Carl Zeiss pada jarak24-70mm menawarkan bukaan apertur maksimum 1.8 pada kedudukan 24mm dan 2.8 pada kedudukan 70mm untuk membolehkan anda mengawal efek kabur pada latar belakang atau hadapan sesuatu objek. Di samping itu, saya suka dengan fungsi terbina dalam pemidang tilik elektronik yang boleh diaktifkan bila-bila masa suka ataupun memilih menggunakan paparan lcd dibelakang kamera. Sesuai dengan trend terkini, ia turut dilengkapi fungsi wifi dan near field communication(NFC). Sangat mudah sebab saya tak perlukan kabel untuk muat naik gambar-gambar ke akaun Instagramdan Facebook.

IKLAN

 

OLYMPUS STYLUS SP-820UZ

10 KAMERA CUTI PILIHAN

Tidak mahu banyak berfikir dan hanya pentingkan kamera pada harga murah dan hasil gambar yang mantap? Maka, model Olympus 820UZ ini mungkin sesuai buat anda. Murah dan kecil saiznya, tetapi kemampuan zum adalah antara yang paling tinggi setakat ini iaitu 22.4mmsehingga 896mm! Meman gpuas hati jika anda suka mengambil gambar pada sudut yang jauh. Resolusi rakaman foto maksimum ialah 14 juta piksel dan rakaman video full HD1080. Cukuplah anda bukan mahu jadi jurugambar profesional bukan?

 

SAMSUNG NX300

10 KAMERA CUTI PILIHAN
Samsung mungkin masih belum dianggap ‘player’dalam dunia fotografi tempatan. Namun, jangan memandang sepi kamera yang mereka hasilkankerana ada di antara model tersebut amat sesua idengan pengembara yang tidak mahu pening kepala untuk memahari terma fotografi, sebaliknyahanya halakan kamera kepada subjek dan nantikanhasil foto yang baik. Fungsi penting yang disukaipengguna NX300 dengan kemampuan rakaman resolusi 21.6 juta piksel termasuk saya ialah skrin sesentuh AMOLED dan fungsi wifi terbinadalam. Mudah memilih fungsi yang sesuai kerana ia seperti menggunakan telefon bimbit. Rakam saja gambar dan nah, terus boleh dimuat naik kelaman sosial tanpa perlu menjadikan anda seorang yang pakar dalam fotografi!

 

FUJI FILM X30

10 KAMERA CUTI PILIHAN

Fujifilm semakin dikenali dengan sensorX-Trans mereka yang mampu menghasilkan kualiti warna dan ketajaman gambar yang mengagumkan. Kamera kompak Fujifilm X30 adalah salah satu daripadanya. Resolusi mungkin tidak besar iaitu hanya 12 juta piksel,namun gabungan sensor X-TransCmos dan Pemproses EXR daripada Fuji mampu menghasilkan kualiti gambar yang memukau. Bagi saya, gambar jpeg terus dari kamera ini sangat menarik warnanya. Ia juga menawarkan lensa dengan kemampuan zum 28-112 dan pemidang tilik elektronik dengan fungsi fokus auto hibrid. Seperti Sony RX III, ia juga mampu merakam video dengan resolusi Full HD. Saiz kamera ini agak besar berbanding yang lain, jadi anda harus cuba dahulu kamera ini di kedai untuk memastikan agar ianya sesuai untuk anda bawa ke mana-mana.

 

IKLAN

RICOH GR

10 KAMERA CUTI PILIHAN

Kamera ini sesuai untuk pengembara yang ingin mempertingkatkan ilmu fotografi mereka ke tahap yang lebih baik. Tidak perlu fikir tentang zum dan tidak perlu fikir tentang wifi. Apa yang ada di tangan anda adalah kamera berkualiti dengan hanya satu sudut rakaman iaitu 28mm dan bukaan apertur maksimum 2.8. Anda akan melatih mata anda untuk melihat sepertimana lensa kamera ini melihat. Ini membolehkan anda berfikir denganlebih baik sebelum memetik pengatup untuk menghasilkan gambar yang diinginkan. Jika mahu lebih mahir dalamfotografi, ini adalah antara model kamera yang perlu anda miliki.

 

PANASONIC LUMIX LX-100

10 KAMERA CUTI PILIHAN

Satu lagi model kamera yang sesuaiuntuk anda yang ‘ingin maju’ ketika cuba menghasilkan gambar berkonsep pelancongan. Model LX100 yang baru dilancarkan memiliki fungsi yang hampir menyamai kamera profesional DSLR. Ia dilengkapi sensor bersaiz micro Four Third yang lebih besar daripada sensor satu inci serta lensa zum Leica dengan bukaan apertur besar iaitu 1.7 pada kedudukan 24mm sehingga 2.8 pada 75mm. Fungsi ini memudahkan saya untuk mengawa lpemandangan kabur pada belakang dan depan subjek dengan lebih baik. Kamera kecil yangberjiwa besar ini tutur menawarkan pemidang tilik elektornik yang sangat jelas, memudahkan saya mengatur komposisi dengan lebih baik. Usah dilupa dengan rakaman video pada resolusi 4K untuk paparan jauh lebih jelasberbanding full HD.

CANON POWERSHOT D30

10 KAMERA CUTI PILIHAN

Untuk memilih kamera yang sesuai,kadang-kala anda perlu melihat di mana lokasi yang anda bakal pergi. Penulis pernah berkunjung ke sekitar Ternatedi Indonesia yang dipenuhi kawasan pulau dan pantai yang cantik. Untuk lokasi sebegini, penulis perlukan kamera yang tahan lasak dan kalis air seperti PowerShot D30. Jika kamera ini berada di dalam poket anda, anda tidak perlu risau di mana sahaja anda pergi bercuti kerana ia memiliki fungsi kalis air pada kedalamansehingga 25 meter, tidak akan rosak atau pecah jika terjatuh dari kocek anda(maksimum ketinggian 2 meter) dan tahan beku sehingga negatif 10 darjah selsius.

IKLAN

 

GOPRO HERO 5

10 KAMERA CUTI PILIHAN

GoPro.Fungsi paling menarik semestinya kemampuan merakam video pada pilihan resolusi 4K, 2.7K serta full HD 1080. Jangan dilupa, ia juga boleh merakam gambar pegun pada resolusi maksimum 12 juta piksel beserta kemampuan rakaman 30 bingkai gambar sesaat! Tidak dilupakan fungsi terbina dalam wifi serta bluetooth serta aplikasi telefon GoPro App untuk membolehkan kamera ini dikawal dengan telefon anda. Di samping itu, mod Hilight Tag membolehkan anda menandakan momen penting dalam setiap rakaman video untuk memudahkan anda membuat editing di kemudian hari.

[/et_pb_text][/et_pb_column_inner][/et_pb_row_inner][et_pb_row_inner admin_label=”Row” global_module=”1530″ padding_mobile=”off” use_custom_gutter=”off” column_padding_mobile=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off”][et_pb_column_inner type=”4_4″ saved_specialty_column_type=”2_3″][et_pb_comments global_parent=”1530″ admin_label=”Comments” show_avatar=”on” show_reply=”on” show_count=”on” background_layout=”light” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_button=”off” button_letter_spacing=”0″ button_use_icon=”default” button_icon_placement=”right” button_on_hover=”on” button_letter_spacing_hover=”0″ custom_padding=”|10px||10px” disabled=”on” disabled_on=”on|on|on”] [/et_pb_comments][et_pb_code global_parent=”1530″ admin_label=”FB Comment”][fbcomments][/et_pb_code][et_pb_text global_parent=”1530″ admin_label=”Header Post Berkaitan” background_layout=”light” text_orientation=”center” header_text_color=”#000000″ text_text_color=”#000000″ use_border_color=”off” border_color=”#000000″ border_width=”4px” border_style=”solid” text_font_size=”17″ text_font=”Open Sans||||” disabled=”off” disabled_on=”off|off|” custom_margin=”||10px|” text_letter_spacing=”7px”] POST BERKAITAN [/et_pb_text][et_pb_code global_parent=”1530″ admin_label=”Post Berkaitan” custom_css_main_element=”padding-left:10px;||padding-right:10px;”][wpdreams_rpl][/et_pb_code][/et_pb_column_inner][/et_pb_row_inner][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_code admin_label=”Medium Rec” disabled=”off” disabled_on=”off|off|”]<!– /6273129/LIBUR_300X250 –> <div id=”div-gpt-ad-1478320342780-1″ style=”height: 250px; width: 300px;margin:auto”><script type=”text/javascript”> googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1478320342780-1’); }); </script></div>[/et_pb_code][et_pb_divider admin_label=”Divider” color=”#eaeaea” show_divider=”on” divider_style=”solid” divider_position=”top” hide_on_mobile=”off” disabled=”off” disabled_on=”off|off|off” height=”5″] [/et_pb_divider][et_pb_code admin_label=”Surat Berita Desktop” disabled=”off” disabled_on=”on|on|off”]<iframe width=”320″ height=”441″ frameborder=”0″ scrolling=”no” src=”http://www.karangkraf.info/libur-300px.php”></iframe>[/et_pb_code][et_pb_code admin_label=”Surat Berita Mobile” disabled=”off” disabled_on=”off|off|on”]<iframe class=”hoi” src=”http://www.karangkraf.info/libur-300px.php” width=”100%” frameborder=”0″ scrolling=”no”></iframe>[/et_pb_code][et_pb_code admin_label=”Med Rec B” custom_css_main_element=”clear:both”]<!– /6273129/LIBUR_300X250_B –> <div id=”div-gpt-ad-1480383910352-0″ style=”height:250px; width:300px;margin:auto”><script type=”text/javascript”>googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1480383910352-0’); }); </script> </div>[/et_pb_code][et_pb_text admin_label=”Header Iteneri” background_layout=”light” text_orientation=”center” header_text_color=”#000000″ text_text_color=”#000000″ use_border_color=”off” border_color=”#000000″ border_width=”4px” border_style=”solid” text_font_size=”17″ text_font=”Open Sans||||” disabled=”off” disabled_on=”off|off|” custom_margin=”||10px|” text_letter_spacing=”7px”]

ITENERI

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Intro Iteneri Desktop” saved_tabs=”all” global_module=”590″ background_layout=”light” text_orientation=”center” disabled=”off” disabled_on=”on|on|” text_font_size=”15″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Muat turun iteneri kami dan rangka percutian anda sendiri agar menjadi lebih menarik!

[/et_pb_text][et_pb_button admin_label=”Button 1Desktop” saved_tabs=”all” global_module=”571″ url_new_window=”on” button_text=”Srinagar (5H 4M)” button_alignment=”center” background_layout=”light” disabled=”off” disabled_on=”on|on|” custom_button=”on” button_text_size=”14″ button_letter_spacing=”0″ button_use_icon=”default” button_icon_placement=”right” button_on_hover=”on” button_letter_spacing_hover=”0″] [/et_pb_button][et_pb_button admin_label=”Button 2 Desktop” saved_tabs=”all” global_module=”568″ url_new_window=”on” button_text=”Balkan (9H 8M)” button_alignment=”center” background_layout=”light” disabled=”off” disabled_on=”on|on|” custom_button=”on” button_text_size=”14″ button_letter_spacing=”0″ button_use_icon=”default” button_icon_placement=”right” button_on_hover=”on” button_letter_spacing_hover=”0″] [/et_pb_button][et_pb_button admin_label=”Button 3 Desktop” saved_tabs=”all” global_module=”572″ url_new_window=”on” button_text=”Moscow (8H 7M)” button_alignment=”center” background_layout=”light” disabled=”off” disabled_on=”on|on|” custom_button=”on” button_text_size=”14″ button_letter_spacing=”0″ button_use_icon=”default” button_icon_placement=”right” button_on_hover=”on” button_letter_spacing_hover=”0″] [/et_pb_button][et_pb_text admin_label=”Intro Iteneri Mobile” background_layout=”light” text_orientation=”center” disabled=”off” disabled_on=”off|off|on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”15″ saved_tabs=”all” global_module=”591″]

Muat turun iteneri kami dan rangka percutian anda sendiri agar menjadi lebih menarik!

[/et_pb_text][et_pb_button admin_label=”Button 1 Mobile” saved_tabs=”all” global_module=”582″ url_new_window=”on” button_text=”Srinagar (5H 4M)” button_alignment=”center” background_layout=”light” disabled=”off” disabled_on=”off|off|on” custom_button=”on” button_text_size=”14″ button_letter_spacing=”0″ button_use_icon=”default” button_icon_placement=”right” button_on_hover=”on” button_letter_spacing_hover=”0″] [/et_pb_button][et_pb_button admin_label=”Button 2 Mobile” saved_tabs=”all” global_module=”583″ url_new_window=”on” button_text=”Balkan (9H 8M)” button_alignment=”center” background_layout=”light” disabled=”off” disabled_on=”off|off|on” custom_button=”on” button_text_size=”14″ button_letter_spacing=”0″ button_use_icon=”default” button_icon_placement=”right” button_on_hover=”on” button_letter_spacing_hover=”0″] [/et_pb_button][et_pb_button admin_label=”Button 3 Mobile” saved_tabs=”all” global_module=”584″ url_new_window=”on” button_text=”Moscow (8H 7M)” button_alignment=”center” background_layout=”light” disabled=”off” disabled_on=”off|off|on” custom_button=”on” button_text_size=”14″ button_letter_spacing=”0″ button_use_icon=”default” button_icon_placement=”right” button_on_hover=”on” button_letter_spacing_hover=”0″] [/et_pb_button][et_pb_sidebar admin_label=”Media Sosial” orientation=”right” area=”et_pb_widget_area_2″ background_layout=”light” remove_border=”on” disabled=”off” disabled_on=”on|on|”] [/et_pb_sidebar][/et_pb_column][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][/et_pb_row][/et_pb_section]

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI