Anda tahu negara mana yang mempunyai pasport paling berkuasa di dunia? Jawapannya adalah Jepun. Ya, Jepun adalah negara rantau asia yang mempunyai pasport paling berkuasa di dunia.

Ranking negara yang mempunyai pasport paling berkuasa di dunia itu dikeluarkan oleh Indeks Pasport Henley – satu firma yang menjadi rujukan penting kepada pelancongan dan pengaruh kepada sesebuah negara.

Selain daripada Jepun yang menduduki tempat pertama, senarai negara yang mempunyai pasport paling berkuasa itu turut mencatatkan Singapura dan Korea Selatan menduduki tempat kedua dan ketiga.

Indeks Pasport Henley menunjukkan bahawa ketiga-tiga negara itu boleh melawat 189 negara tanpa perlu membuat permohonan visa.

Ketiga-tiga negara dari rantau asia itu menduduki tempat pertama, langsung membuktikan berlakunya peningkatan terhadap pengaruh kuasa dari negara-negara asia di peringkat dunia.

Selain daripada Jepun, Singapura dan Korea Selatan menduduki tempat pertama, Jerman menduduki tempat kedua di mana penduduknya boleh melawat ke 188 buah negara tanpa permohonan visa.

Menyusuli di tempat ketiga adalah Denmark, Finland, Perancis, Itali dan Sweden di mana rakyat negara itu boleh melawat ke 187 buah negara.

Selain daripada negara-negara yang disebut di atas, di sini adalah senarai lengkap negara yang mempunyai pasport paling berpengaruh di dunia dari tempat pertama hingga kesepuluh.

1. Japan

1. Singapore

1. South Korea

2. Germany

IKLAN

3. Denmark

3. Finland

3. France

3. Italy

3. Sweden

4. Luxembourg

4. Spain

5. Austria

IKLAN

5. Netherlands

5. Norway

5. Portugal

5. Switzerland

5. United Kingdom

6. Belgium

6. Canada

6. Greece

IKLAN

6. Ireland

6. United States of America

7. Czech Republic

8. Malta

9. Australia

10. Hungary

10. Latvia

10. Lithuania

10. Slovakia

10. Slovenia

Sumber: Independent, Henley & Partner

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI