Merupakan pusat pentadbiran yang menempatkan pejabat-pejabat kerajaan Malaysia, Putrajaya juga mempunyai banyak tarikan lain untuk korang beriadah dengan keluarga atau teman-teman.

Boleh piknik, jogging, buat aktiviti lain bahkan nak OOTD pun boleh dilakukan di tempat-tempat yang ada di Putrajaya.

Berikut 10 port best yang ada kat Putrajaya yang boleh korang explore, sehari memang tak cukup!

Putrajaya Steps

Naik turun 248 anak tangga je…kacang! Jangan salahkan Senah, kalau esoknya kaki korang jelly Kalau tak nak naik pun ambil je gambar di tingkat bawah.

Kelab Tasik Putrajaya

Hotspot untuk aktiviti famili. Ikan di sini sangat jinak, tak hairan ramai yang datang untuk beri makan ikan. Selain itu, korang boleh berkayak, bermain basikal, skuter dan berjogging. Makan pun sedap di sini

Pusat Penghayatan Alam, Taman Wetland Putrajaya

Selain pusing ronda Taman Wetland yang luas, korang boleh datang ke sini untuk belajar mengenai alam dalam cara yang interaktif. Ada kolam 3D di sini, confirm anak-anak akan teruja.

Dibuka setiap hari kecuali Isnin (9 am-5 pm)

IKLAN

Pantai Floria, Anjung Floria

Best bawa famili ke sini, selain pemandangan yang cantik, korang boleh beraktiviti seperti kayak, bermain bot kawalan jauh, memancing, berkelah dan juga mandi manda di Pantai Floria.

Taman Cabaran Putrajaya, Presint 20

Peminat aktiviti extreme, di sini syurga korang dengan pelbagai aktiviti seperti Mountain Bike, Wall Climbing dan Skateboard. Caj yang dikenakan pun murah jer.

IKLAN

Taman Botani Putrajaya

Taman Botani Putrajaya merupakan tempat yang perlu dikunjungi apabila melancong ke Putrajaya. Keunikan taman ini telah diakui dunia apabila diiktiraf sebagai salah satu daripada empat puluh buah taman yang tercantik di Asia.

Monumen Milleniam

Monumen Millennium adalah monumen kebangsaan kedua yang dibina di Putrajaya selepas Plaza Mercu Tanda. Berketinggian 68 meter, monumen berbentuk seperti peluru berpandu ini berdiri di dalam taman berkeluasan 25 hektar di Presint 2.

Sepertimana di kebanyakan lokasi di sekitar Putrajaya, monumen ini juga merupakan salah satu lokasi yang menarik untuk berfotografi kerana anda dapat menyaksikan kemegahan jambatan Putrajaya serta melihat dengan jelas percikan warna-warni bunga api pada sambutan tertentu.

IKLAN

Taman Saujana Hijau Putrajaya

Taman Saujana Hijau Putrajaya pastinya memukau para pengunjung apabila tiba di lokasi ini. Keunikan taman ini sebagai lokasi pemuliharaan flora dan fauna yang menampilkan tiga konsep yang berbeza untuk dinikmati pengunjung iaitu konsep European Garden, Oriental Garden dan English Garden. Ketiga-tiga konsep ini ditampilkan di kawasan yang berkeluasan 40 hektar.

Astaka Morocco

Nikmati keindahan seni bina Morocco atau Maghribi bila menjejakkan kaki ke Astaka Morocco. Di dalam taman ini, terdapat binaan replika istana Morocco yang dihasilkan dengan penuh ketelitian di mana dindingnya dihiasi dengan motif ukiran yang indah termasuklah ayat Al-Quran.

Taman Putra Perdana, Putrajaya

Sebagai bandar pintar dalam taman, tidak peliklah kenapa begitu banyak sekali taman yang ada di sekitar Putrajaya ni. Salah satunya adalah Taman Putra Perdana Putrajaya yang terletak bersebelahan dengan Pulse Grande Hotel, Presint 1 dan di tengah-tengah bulatan utama Putrajaya.

Di dalam taman ini juga terdapat sebuah mercu tanda berbentuk piramid iaitu Plaza Mercu Tanda yang didirikan untuk merasmikan bandaraya Putrajaya pada tahun 1995. Selain dapat melihat dengan lebih dekat binaan yang ikonik ini, anda juga boleh menggunakan teropong umum yang disediakan untuk melihat keindahan sekitar Putrajaya dengan sepuas hati.