Perak menjadi negeri pertama yang memperkenalkan panggung wayang pandu masuk atau drive in cinema. Pawagam itu yang dikenali Casuarina Sini-Drive terletak di Bandar Meru Raya, Ipoh dan mampu memuatkan sehingga 70 buah kenderaan pada satu-satu masa.


Casuarina Sini-Drive beroperasi setiap malam, kecuali Isnin dan menawarkan pakej antara RM36 hingga RM42. Pihak penganjur juga akan membuat pemantauan di kawasan berkenaan bagi mengelakkan perkara-perkara yang tidak diingini berlaku.


Pengenalan pawagam itu dijangka memberi impak positif kepada sektor pelancongan di Perak yang terkesan teruk ekoran pandemik COVID-19. Seluruh rakyat di negeri Perak ataupun daripada luar dijemput ke Bandaraya Ipoh sambil menikmati keindahan sekitar, boleh juga luangkan masa untuk bersama-sama menonton mengeratkan silaturrahim sesama keluarga, menonton wayang di dalam kereta dan ini tentunya satu pengalaman baru yang akan tentu sekali menyeronokkan.

IKLAN

Namun, ada tiga golongan individu yang dinasihatkan tidak melakukan aktiviti ini dan dilarang menonton di pawagam pandu masuk sekiranya mereka sedang mengantuk, berasa penat atau tidak selesa. Public Health Malaysia menasihatkan orang ramai supaya tidak tertidur di dalam kenderaan dengan enjin terbuka apabila menonton di pawagam pandu masuk kerana gas karbon monoksida yang bocor dari ekzos boleh disedut masuk ke dalam kenderaan dan menyebabkan keracunan.

IKLAN
IKLAN