Melancong dan berjalan-jalan di satu tempat ataupun di negara orang memang menyeronokkan. Pengalaman mengembara ke serata tempat di seluruh dunia, melihat tamadun dan budaya sesuatu tempat akan memberikan kita satu pengetahuan dan sudut pandang yang berbeza dengan orang yang tak pernah pergi ke mana-mana.

Persoalan akan timbul bila kita berfikir macam tu adalah, macam mana nak travel ke serata dunia kalau kita asyik terikat dengan perkara hakiki seperti pekerjaan, tanggungjawab, komitmen dan sebagainya? Kadang-kadang kita terfikir, apa yang mat salleh buat sampaikan dia orang ni macam tak berkerja dan asyik berjalan saja.

Ha kita jangan samakan kita dengan mat salleh. Dia orang duduk di negara yang mempunyai mata wang lebih tinggi berbanding kita. That’s why dia orang rileks je travel dekat negara Asia ni.

Tapi tahu tak sebenarnya, di zaman dunia tanpa sempadan ni, ada beberapa cara yang anda boleh jadikan sebagai travel sebagai satu pekerjaan yang memberikan duit untuk anda bayar bil setiap bulan?

Ya, di artikel inilah saya nak cerita dan kongsikan kepada anda, apa yang budak-budak millennials zaman boleh buat untuk jana pendapatan selain daripada pekerjaan yang konvensional. Oh, pekerjaan yang saya nak kongsikan ni cukup-cukup sesuai untuk anda yang bosan duduk statik dekat office dan memang nak berjalan saja.

Sambil-sambil berjalan tu, jom kita buat duit. Okay, kita teruskan dengan kedudukan yang pertama.

YouTuber

Anda bole jadi seorang YouTuber! Pekerjaan ni sekarang dah jadi semakin trending dikalangan anak-anak muda especially yang tahu sikit skill untuk edit video. nda tahu tak, setiap video yang anda hasilkan dan muatnaik di YouTube itu dibayar? Dari situ la anda boleh jana pendapatan pasif selagi mana video itu ditonton.

Daripada isi kandungan yang kreatif dalam YouTube itulah anda juga boleh mendapatkan tajaan untuk beberapa produk pelancongan dan seterusnya mem’video’kan barangan mereka. Ada, YouTuber yang pernah diberikan tiket percutian di hotel mewah 5 bintang dan terbang di dalam pesawat kelas pertama dengan percuma.

Jadi, kalau anda juga berkeinginan untuk mendapatkan tajaan dan percutian lenggang kangkong senang hati secara percuma, create akaun YouTube anda sekarang dan mulakan berkarya.

Blogger

Blogger pun menggunakan konsep yang sama seperti YouTube tetapi lebih kepada isi kandungan dalam bentuk penulisan. Kalau anda seorang yang rajin menulis dan pandai mengambil gambar, anda sesuai untuk memulakan blog anda sendiri.

Di YouTube, anda mungkin memerlukan beberapa peralatan untuk menghasilkan video yang cantik dan juga skill dalam proses edit video, tetapi di blog, anda hanya memerlukan kreativiti seorang sasterawan negara untuk menghasil bentuk penulisan yag terbaik.

Selain daripada itu, kelebihan juga akan menjadi milik anda sekiranya tahu dalam menggunakan SEO, HTML dan pengurusan laman sesawang.

Instafamous

Jadi seorang instafamous pun boleh memberikan keuntungan untuk anda berjalan ke merata tempat dengan tajaan. Kalau anda ada 100k pengikut di Instagram, mesti ramai yang nak gunakan khidmat anda dalam memasarkan produk mereka.

Itulah yang dilakukan oleh artis-artis sekarang. Dalam masa mereka berkarya di dalam mana-mana platform berkaitan, mereka juga menambah pendapatan melalui platform media sosial seperti Instagram.

Tapi kalau anda nak pergi travel, fokuskan Instagram anda kepada benda-benda yang berkaitan travel sahaja.

Sukarelawan

Anda jadi seorang sukarelawan, kerana sukarelawan lagi-lagi yang terlibat dengan misi kemanusiaan boleh dibawa ke luar negara lebih-lebih lagi jika anda mempunyai kepakaran dalam bidang kesihatan, pendidikan, teknikal dan lain-lain.

Sebagai contoh sukarelawan pendidikan. Cuba dapatkan kedudukan sukarela dalam bidang pendidikan yang akan menempatkan anda di berbagai daerah di serata dunia lebih-lebih lagi di negara miskin. Dengan menjadi sukarela di kawasan tertentu, anda boleh meneroka tempat itu tersebut.

Tetapi perlu diingat bahawa apabila anda menjadi sukarelawan, anda harus mengutamakan matlamat sukarela anda. Jangan biarkan matlamat travel percuma membuat anda berfikir anda boleh mempermudahnya dengan menjadi sukarelawan. Walaupun anda sukarelawan, bertanggungjawab sangat diperlukan.

Jadi Travel Buddies

Jadi travel tuddies akan meningkatkan peluang anda untuk perkgi travel denganpercuma. Dengan menjadi travel buddies, anda boleh menjadi panduan perjalanan dan perunding perjalanan untuk pelanggan anda. Ini supaya anda boleh memberikan pengalaman travel yang sama kepada pelanggan anda apabila anda melakukan perjalanan dengan mereka.

Kemahiran komunikasi yang baik, modal, pengetahuan pemasaran dan rangkaian yang luas diperlukan untuk berada dalam bidang ini.