Lega mendengar pengumuman dari pihak berwajib apabila perjalanan rentas negeri sudan dibenarkan walaupun masih dalam tempoh PKPB.

Walaupun begitu, kita diingatkan untuk terus menjaga SOP agar dapat mengekang penyebaran Covid-19 ini.

Artikel berkaitan: 10 Lokasi Air Terjun Sekitar Malaysia Ada ‘Sesuatu’ Buat Ramai Kelu

Jadi bagi yang sudah tidak sabar untuk bercuti, bolehlah melawat sebuah kawasan percutian terletak di Segamat, Johor ini yang tidak kurang menariknya.

Ikuti perkongsian wanita ini Adeela Mokhtar dalam page Backpackers Buddies Malaysia

Menurutnya kawasan percutian ini asalnya adalah sebuah perkampungan orang asli. Boleh dijadikan tempt untuk percamping bersama teman-teman.

Rugi jika tak datang ke sini.

Pun begitu perkhidmatan chalet juga ada disediakan di sini. Dia turut mengingatkan supaya menjaga tempat ini kerana sepanjang menginap tidak nampak sampah bersepah di kawasan sekitarnya.

Takah Pengkoi, Bekok Johor.
Malaysia pun ada tempat cantik mcm ni yaaa.

Camping 3D2N. First night ada ditemani family campers dari JB. Second night tinggal 3 orang gadis di dalam takah pengkoi tanpa orang lain

Percutian mendamaikan.

Tempat ni actually kawasan perkampungan orang asli. Dekat daerah Segamat Johor. Tempat memang sangat cantik. Boleh camping dan ada juga chalet. Ada juga penginapan dalam “Lori Bas”.

IKLAN

Untuk yang tanya masak masak itu, barang semua saya bawak sendiri, dapur, belanga, semua laa bawak sendiri dari rumah Jadi kalau rasa malas nak bawak barang dari rumah. Dekat pekan Bekok ada kedai speedmart 99. So boleh laaa shopping kt situ before masuk

Lori bas turut disediakan.
Hiasan dalaman.

Menarik di sini:

– Untuk pengetahuan kereta semua jenis boleh masuk.

– Tetapi diingatkan line phone semua tak ada off dari dunia social media sebentar

– Toilet sharing tp lelaki perempuan asing

Suasana malam.

– Air terjun sesuai untuk kanak kanak dan dewasa. Untuk yang pandai berenang pun ada tempat yang dalam.

Artikel berkaitan: Nak Tengok Rama-Rama Raja Brooke’s , Mandi Kolam Air Panas Boleh Singgah Kuala Woh

– Plugpoint ada. Tetapi time saya pegi tak boleh hidup, sebab pakai generators ja. So better bawak powerbank kalau yang camping tu. Yang chalet plug ada kat dalam sana. Tiup tilam angin pakai mulut you all. Hebat partner camping saya

IKLAN
Berkhemah tepi air terjun.

– Meja kerusi ada disediakan dekat situ. So boleh saja ambil untuk duduk makan tepi air terjun

– Perkhidmatan pelampung pun ada disediakan

– Untuk bbq pit pun ada disediakan

– Kedai terdekat dalam 10 minit keluar dari kawasan situ. Dekat simpang ada satu kedai runcit

Masak sendiri.

– Jika nak mandi saja tanpa bermalam pun boleh

– Kalau tak suka ramai orang elok pergi time hari biasa, kalau weekend nak jalan pun berlaga bahu. Ramai sangat. Kalau weekdays kekadang nasib baik ada laa orang, kalau tak memang macam kami laa jadinya. Mujur tok batin dgn kakros teman diaorg tidur kt chalet

IKLAN
Kena booking sebelum pergi.

Pesanan ringkas

– Sila bawak plastik sampah sendiri

– Jaga kebersihan kawasan ini sebab kawasan ni sangat bersih nak jumpa sampah pun susah

– Kalau camping bawak lampu lebih, sebab lepas pukul 11 malam. Spotlight semua akan off so akan gelap. Tinggal lampu yang malap dan biasa terang dia.

‘Berehat’ sebentar dari media sosial.

– Untuk campsite tak boleh nak booking kat mana kita nak sebeb kak ros dengan tok batin cakap siapa cepat dia dapat. Ada yg tunggu seawal 6 pagi pun ada nak tempat yang saya pacak khemah ni

Harga

Camping RM40 per pax / night (barang sendiri)
Chalet RM70 per pax / night
Mandi sahaja RM15 per pax

Rasai sendiri kedinginan air terjun ini.

Harga anda jangan persoalkan. Ada yg ckp baik duduk hotel oyo harga mcm ni. Sampai sana dulu tengok sekeliling and baru anda tahu kecantikkan dia. Jalan nak masuk pun bersimen walaupun dlm hutan

Memang patut bayaran begitu. Tak payah nak hiking untuk sampai kat tempat cantik macam ini. Tekan minyak kereta je terus sampai. Part yang suka campsite dia berpasir so kalau hujan pun tak akan kotor khemah and lecak. So erti kata tepuk dada tanya lah selera

Signboard sebelum masuk ke kawasan ini.

Contact person
Kak Ros – 019 659 9316
Booking dulu before ke sana.

Selamat tinggal Takah Pengkoi nanti ada rezeki saya akan datang lagi

Artikel berkait: Macam Tak Percaya Je View Ni Dari Kawasan Air Terjun Seri Perigi Di Yan Kedah!