Bestnya tengok ramai yang kongsikan trip hujung tahun mereka hari tu. Awal tahun kumpul duit banyak-banyak, hujung tahun dapatlah hasil untuk pergi trip yang best-best kan?

Perkongsian itinerari dan bajet percutiaan daripada Nizar Latif ini mungkin boleh anda masukkan dalam percutiaan idaman hujung tahun akan datang.

Best!

Ringkasan trip:

  • 19 hari
  • 7 negara, 15 bandar
  • 245676 langkah jalan kaki (187.21 km)

Alhamdulillah berpeluang mengembara di destinasi berikut setelah hampir setahun memasang angan-angan dan menabung. Syukur segalanya mengikut perancangan dan selamat pergi dan balik. Terima kasih rakan-rakan kembaraku atas susah senang bersama sepanjang pengembaraan ini.

Perjalanan kembara ini barangkali memenatkan, padat dan touch and go. Oleh itu, itinerary ini KURANG SESUAI untuk warga emas, keluarga dengan anak kecil, pengembara yang tidak dapat tidur dalam perjalanan jauh bas/train. Mudahan ada jua manfaat dalam kecilnya kisah perjalanan ini. Semoga membantu.

Butiran lengkap:

TARIKH
24.11.2019 – 12.12.2019 (19 hari)

ROUTE
KUL – Vienna – Salzburg – Hallstat – Innsbruck – Lake Bled – Ljubljana – Zagreb – Plitvice Lakes – Sarajevo – Mostar – Dubrovnik – Kotor – Tirana – Istanbul – Cappadocia – Istanbul – KUL

NEGARA
Austria, Slovenia, Croatia, Bosnia and Herzegovina, Montenegro, Albania & Turkey

KOS TIKET PENERBANGAN
KUL – Vienna : RM 1494.00 Thai Airways (transit Bangkok)
Istanbul – KUL: RM 1384.00 Royal Jordanian (transit Amman)

(Sepatutnya boleh murah lagi namun disebabkan Scoot membatalkan dan menunda penerbangan KUL-SIN-Berlin pada dua hari berikutnya (menganggu itinerary), kami memohon full refund dan menempah tiket Thai Airways ini dua bulan sebelum tarikh penerbangan)

Jumlah kos tiket penerbangan: RM 2,878.00

KOS PENGANGKUTAN (bas, kereta api dan kapal terbang):

OBB Train:

  • Vienna – Salzburg: 19€ / RM 91.63
  • Salzburg – Hallstat: 9€ / RM 43.40
  • Hallstat – Salzburg: 9€ / RM 43.40
  • Salzburg – Innsbruck: 19€ / RM 91.63
  • Innsbruck – Lake Bled: 29€ / RM 139.85

Getbybus:

  • Ljubljana – Zagreb: 14.64€ / RM 68
  • Zagreb – Plitvice: 12.46€ / RM 57.86
  • Plitvice – Zagreb: 12.46€ / RM 57.86
  • Zagreb – Sarajevo: 25.31€ / RM 117.57
  • Mostar – Dubrovnik: 16.12€ / RM 74.87
  • Dubrovnik – Kotor: 21.21€ / RM 98.52
  • Kotor – Tirana: 26.15€ / RM 121.43

Flight:

  • Tirana – Istanbul (SAW): RM 312.67 Pegasus Airlines (+20 kg baggage)
  • Istanbul (SAW) – Kayseri: RM 79.49 Pegasus Airlines (free 15kg baggage)
  • Kayseri – Istanbul (IST): Turkish Airlines RM 108.72 (free 15kg baggage)

Jumlah kos pengangkutan: RM 1,506.91

KOS PENGINAPAN

  • Do Step Inn, Vienna: RM 194.01 Agoda
  • A&O Salzburg: RM 282 Hostelworld
  • Room with Mountain View, Innsbruck: RM 239.66 Airbnb
  • Bled Hostel: RM 192 Hostelworld
  • Cute Apartment near Bus Station, Zagreb: RM 219.24 Airbnb
  • Flat Got View of City, Mostar: RM 238.56 (2 malam) Airbnb
  • Alex Apartment, Kotor: RM 260.98 (2 malam) Airbnb
  • Vertigo Hostel, Tirana: RM 117 Booking
  • The Dorm Cave by Travellers, Cappadocia: RM 240 (2 malam) Booking
  • Hotel Erenler, Istanbul: RM 220 (2 malam) Booking

Jumlah kos penginapan: RM 2,242.45 / 3 = RM 747.48 seorang

KOS TRAVEL INSURANCE:
RM 136.07 Etiqa Tripcare 360 Platinum

KOS SIMCARD:
RM 80 Hello1010 for Balkan Countries

IKLAN

KOS MAKANAN DAN UBAT
RM 80 (maggi, mee sedap, sardin, sambal Brahims, biskut, minuman 3 in 1, yoko-yoko, panadol extra, ubat selsema & strepsils)

KOS HOT AIR BALLON CAPPADOCIA
120€ / RM 551
Stoneland Travel Goreme
(paling murah setakat sempat survey di Goreme)

KOS DUIT BELANJA
RM 2000 = 431 euro (tukaran 1€: RM 4.64)
Digunakan untuk makan, bayaran tour dan entrance fee, bayar tambang metro/tram/bas intercity, bayar locker, bayar simpan baggage bas, shopping souvenirs kecil. Ada baki lagi 55€.

JUMLAH KESELURUHAN: RM 7,979.46

Ringkasan Itinerari

Hari 1
Perjalanan dari Kuala Lumpur ke Vienna. Transit di Bangkok selama 3 jam. Layanan dan makanan Thai Airways.

Hari 2 : VIENNA
Tiba di Vienna pada pukul 7 pagi. Lepak di McD, tukar kad sim dan cari kaunter tiket train OBB. Beli tiket train dari airport ke Wien HBF 4.20€. Simpan bag, mandi, makan mee sedap di hostel. Berjalan semula ke Wien HBF (5 minit ja), beli tiket metro ke Stephenplatz dan bersiar di:

  • St Stephen’s Cathedral
  • Christmas market
  • Hard Rock Cafe Vienna
  • Hofburg Palace
  • Aida’s Cafe
  • Vienna Opera House (standing ticket)

Hari 3: SALZBURG
Sarapan roti gardenia dan serunding. Daftar keluar hostel dan berjalan ke stesen. Naik train ke Salzburg. Tiba di Salzburg terus ke hostel dan simpan bag di locker disebabkan masih awal untuk daftar masuk. Lunch maggi dulu. Kemudian, menaiki O-bus 5 di hentian berdekatan dengan hostel menuju ke Salzburg Rathaus (1.5€). Bersiar-siar di:

  • Salzburg Bridge
  • Mozart House
  • Salzburg Fottress
  • Old town
  • Mirabell Palace & Garden
  • Balik hostel dan singgah makan di Sofra Restaurant (makanan Turki).

Hari 4: HALLSTAT
Daftar keluar hostel dan simpan bag di locker room Salzburg HBF (locker XL 4.5€. Kongsi 3 orang). Beli kopi dan makan roti. Menaiki train menuju ke Hallstat. Menaiki bot ke Hallstat (6€ return). Bersiar-siar di sana selama 5 jam. Setiap ceruk cantik. Lunch makan roti cicah air kopi. Pulang ke Salzburg dan makan di Aydin’s Kebab berhadapan Salzburg HBF. Ambil semula bag, menaiki train menuju ke Innsbruck. Daftar masuk apartment (self check in) dan makan malam pek Brahims dan maggi.

Hari 5: INNSBRUCK
Sarapan nasi beriani Brahims dan mee sedap. Daftar keluar apartment. Berjalan kaki ke Innsbruck HBF dan simpan bag di locker room. Ke kaunter OBB terlebih dahulu untuk confirmation tiket train ke Lake Bled. Berjalan kaki ke Congress Station, menaiki kereta kabel ke Nordketten & Hafelekar Mountain (38€). Bersiar-siar di sana selama 5 jam. Pemandangannya cantik subhanallah. Setelah turun, bersiar-siar di old town:

  • Goldenes Dach
  • Christmas market di old town
  • Hard Rock Cafe
  • Swarovski
  • Berjalan kaki semula ke Innsbruck HBF, singgah makan malam di kedai turkish di hadapan station dan seterusnya menaiki night train ke Lake Bled, Slovenia.

Hari 6: LAKE BLED
Tiba di stesen Lecse Bled, lewat sikit daripada jadual asal. Ambil teksi ke hostel (4€ seorang). Simpan bag di hostel dan terus bersiar-siar di tasik. Singgah makan dan mengopi dulu. Sambung berjalan pusing tasik hampir 4 jam (banyak pitstop bergambar). Menikmati kek krim Bled di tepi tasik. Cari tiket bas/transfer di stesen bas untuk ke Ljubljana esok.
Malam berjalan ke supermarket berdekatan dengan hostel. Makan malam bihun pama di hostel.

Hari 7: LAKE BLED & LJUBLJANA
Menikmati matahari terbit di tasik. Balik ke hostel untuk sarapan. Masak nasi goreng. Daftar keluar hostel, berjalan ke stesen bas dan menaiki van/private transfer (9€) ke Ljubljana. Setibanya di sana, simpan bag di locker room, berjalan ke old town.

  • Dragon Bridge
  • Ljubljana Castle (dari bawah ja)
  • Ljubljana Market
  • Lunch di kedai kebab. Berjalan semula ke stesen bas, menaiki bas ke Zagreb. Host datang ambil di stesen bas Zagreb dan daftar masuk apartment. Makan malam nasi dan sardin.

Hari 8: PLITVICE LAKES
Sarapan roti dan air milo. Daftar keluar apartment. Berjalan ke stesen bas dan simpan bag di sana. Menaiki bas ke Plitvice Lakes. Minum dan sarapan dulu sebelum hiking. Berjalan/hiking di tasik hampir 6 jam. Lenguh kaki. Tunggu bas dalam kegelapan dan kesejukan untuk balik semula ke Zagreb. Makan roti dan beli biskut dan keropok di stesen bas. Menaiki night bus dari Zagreb ke Sarajevo.

Hari 9: SARAJEVO
Tiba di Sarajevo. Sarapan kopi bosnia. Simpan bag dan cari tiket bas/train ke Mostar. Tukar duit € kepada mark di money changer di pejabat pos Sarajevo. Menaiki tram ke Bascarsija (1.6 km satu hala) dan bersiar-siar di:

  • Old town
  • Sebilj
  • Masjid
  • Latin Bridge
  • Perkuburan mangsa perang
  • Lunch di kedai kebab kawasan old town. Menaiki bas menuju ke Mostar (5€) dan daftar masuk apartment. Makan malam nasi dan sambal bilis.

Hari 10: MOSTAR
Sarapan nasi lebihan semalam. Berjalan kaki ke stesen bas. Menaiki local bus (1.6 km) ke Blagaj (bas no 10/11/12) dan bersiar-siar di sana. Lunch di restoran di tepi sungai. Singgah beli indo mee di kedai runcit depan hentian bas. Balik semula ke Mostar dan bersiar-siar di:

  • Stari Most
  • Old town
  • Masjid
  • Bangunan-bangunan kesan perang
  • Singgah di supermarket.Balik apartment masak nasi goreng dan indo mee.

Hari 11: MOSTAR & DUBROVNIK
Daftar keluar apartment. Berjalan ke stesen bas dan menaiki bas ke Dubrovnik. Tiba di stesen bas, simpan bag dan tukar duit € kepada kuna di sini. Menaiki local bus (1.5 kuna) bersiar-siar di:

  • Old town
  • Lokasi penggambaran GOT
  • Lunch pizza dan air kopi. Balik semula ke stesen bas dan menaiki bas ke Kotor,
  • Montenegro. Host datang ambil di stesen bas dan daftar masuk apartment. Makan indo mee dan telur dadar.

Hari 12: KOTOR
Sarapan indo mee dan telur lagi. Seawal 7.30 pagi, berjalan/hiking St John Fottress. Bersiar-siar sekitar old town. Singgah supermarket jumpa sosej halal. Balik lunch/solat di apartment. Berjalan semula (10 minit) ke old town, menaiki bas ke Perast (2€ return). Bersiar-siar:

  • Perast
  • Our Lady of The Rock (naik bot 2.5€ return)
  • Balik berehat di apartment. Makan malam nasi dan sosej masak sos.

Hari 13: TIRANA
Sarapan biskut dan air nescafe. Daftar keluar apartment. Host hantar ke stesen bas. Menaiki bas menuju ke Tirana, Albania. Berjalan ke hostel dan daftar masuk. Bersiar-siar di:

  • National Historical Museum
  • Skanderbeg Square
  • Masjid
  • Balik ke hostel dan makan malam bihun pama.

Hari 14: CAPPADOCIA
Daftar keluar dan menuju ke lapangan terbang (airport shuttle hostel 10€). Menaiki penerbangan Pegasus Airlines ke Istanbul Sabiha Gochen (SAW). Transit di sini hampir 5 jam. Tukar duit € kepada lira. Lunch McD, mahal betul. Menaiki penerbangan Pegasus Airlines SAW ke Kayseri. Menaiki shuttle van ke Goreme (40 lira) dan daftar masuk hostel. Makan malam wajib cuba pottery kebab. Survey tour dan hot air ballon di town (dekat sangat dengan hostel)

Hari 15: CAPPADOCIA
Seawal 6.30 pagi van datang ambil untuk ke tapak hot air ballon. Cuaca berkabus, tiada penerbangan pada hari ni. Balik semula ke hostel. Sarapan pagi. Green tour (40€) pada pukul 9.30 pagi. Bersiar-siar di:

  • Goreme Panorama
  • Underground City
  • Ihlara Valley
  • Lunch ikan trout sedap (dalam pakej)
  • Pigeon Valley
  • Scene Star Wars 1977 (lupa namanya)
  • Solat di Masjid Goreme. Makan malam di Old Cappadocia Restaurant dan balik hostel.

Hari 16: CAPPADOCIA
Van datang ambil pada pukul 6.30 pagi ke tapak pelepasan hot air ballon. Sarapan di sini. Alhamdulillah hari ini dapat naik. (120€ di Stoneland Travel Goreme setelah pujuk rayu). Balik hostel 9.30 pagi dan kemas barang. Menaiki shuttle van ke Kayseri Airport (40 lira). Lunch burger di kedai dalam airport ni. Menaiki penerbangan Turkish Airlines ke Istanbul New Airport. Tiba di sana, beli Istanbulkart dan naik bas Havaist ke Sultanahmet (18 lira). Berjalan ke hostel dan daftar masuk. Makan malam kebab di kedai berhampiran hostel.

Hari 17: ISTANBUL
Tambah nilai Istanbulkart 60 lira (20 lira seorang) di Gulhane station. Berjalan kaki, menaiki tram dan metro dan bersiar-siar di:

  • Hagia Sophia
  • Blue Mosque
  • Galata Tower
  • Taksim Square
  • Hafiz Mustafa
  • Grand Bazaar
  • Eminonu
  • Galata Bridge
  • Lunch di KFC Eminonu dan dinner Balik Ekmek di bawah Galata Bridge.

Hari 18: ISTANBUL
Berjalan di kedai-kedai berdekatan hostel. Daftar keluar hostel. Menaiki tram dari Gulhane ke Sultanahmet. Menaiki bas Havaist ke Istanbul New Airport (IST). Lunch ayam goreng di Popeye’s. Menaiki penerbangan Royal Jordanian ke Amman, Jordan.

Hari 19: AMMAN & KLIA
Dapat layover service daripada Royal Jordanian disebabkan transit lebih 9 jam. Menaiki penerbangan ke Bangkok dan Kuala Lumpur. Selamat tiba di KLIA. Alhamdulillah.

Tips and tricks:

Sebelum:
1. Tiket flight dibeli pada bulan Februari 2019. Dua bulan sebelum tarikh penerbangan, Scoot membatalkan dan menunda flight dari awal pagi Isnin kepada Rabu yang menganggu itinerary. Kami ambil keputusan untuk full refund dan membeli tiket Thai Airways ke Vienna. Rancangan untuk ke Berlin & Prague terpaksa dibatalkan.

2. Selalu rujuk itinerary travellers lain. Perhalusi route mereka dan ubah mengikut citarasa dan destinasi pilihan yang ingin dilawati. Tiap kali waktu senggang, selalu tonton travelog di Youtube. Sangat membantu.

3. Mengambil masa hampir dua bulan (selalunya pada hujung minggu sahaja) untuk membina route ini. Dari segi susunan bandar itu mudah tetapi untuk sesuaikan perjalanan dengan masa jadual kereta api dan bas yang agak mencabar. Kena rujuk web Omio, Getbybus & OBB.

4. Banyak kali draft route namun mula serius bina pada sekitar Jun. Pada September terpaksa ubah lagi route setelah flight Scoot dibatalkan dan ditunda.

5. Antara yang mencabar route Innsbruck – Lake Bled. Sangkut lama juga di sini. Kalau naik Flixbus, kena transit di Munich. Nasib baik jumpa direct train ke sana.

7. Tiket flight Tirana-Istanbul-Cappadocia-Istanbul dibeli pada bulan Julai 2019.

8. Pembelian tiket train dan bas dibuat dua bulan dan sebulan sebelum (September dan Oktober). Bayar sedikit-sedikit tidaklah terlalu membebankan.Tiket train dan bas dibeli mengikut susunan route. Misalnya Vienna – Salzburg kemudian Salzburg – Hallstat dan begitulah satu persatu sehinggalah ke Tirana.

9. Setelah tiket train dan bas dibeli, tempat penginapan pula ditempah. Seperti kebiasaan, review perlu dibaca. Pening juga masa ni. Nak kena baca review dan paling penting nak sesuaikan dengan bajet. Kebanyakan hostel/apartment yang dipilih berdekatan dengan stesen bas (+-10 minit berjalan kaki). Kesemuanya kami sangat recommend cumanya apartment di Mostar tinggi sikit atas bukit tapi view cantik. Hostel Vertigo saja tak recommend disebabkan dapur dan tandas agak kotor.

10. Setelah selesai semuanya, seminggu sebelum fly print kesemua dokumen yang diperlukan. Itinerary, flight itinerary, tiket bas dan train, voucher hostel/apartment, insurans dan salinan passport.

Semasa:
1. SOLAT. Solat subuh dan jamak maghrib isyak tidak menjadi masalah kerana dapat solat di hostel/apartment. Solat jamak zuhur dan asar selalunya kami solat di stesen bas/train. Cari di ruang terpencil dan saling berjaga. Bawa botol spray wuduk tu sangat membantu.

2. PASSPORT. Apabila banyak cross countries, passport seperti nyawa. Tiapkali sampai apartment, sebelum ke mana-mana, sebelum naik train/bas selalu double check passport.

3. DOUBLE CHECK TIKET. Disebabkan banyak kali naik train dan bas, malam sebelumnya kena double check tiket untuk sahkan masa bertolak, risau mungkin keliru.

4. KESELAMATAN DI HOSTEL. Saya memakai baju pagoda berzip dan seluar banyak poket di tepi untuk simpan passport, phone dan wallet ketika tidur. Nak mandi, bawa sekali semuanya.

5. LOCKER. Di Austria sehingga di Slovenia, locker murah sekitar 4.5€ untuk saiz XL. Boleh sumbat 6 beg. Namun, di Zagreb, Dubrovnik dan Sarajevo tiada locker. Di sana ada tempat simpanan bag yang dijaga oleh orang. Harga mengikut bilangan bag dan bilangan jam. Kami kena charge dalam 25€ seorang di Zagreb dan 16€ di Dubrovnik.

6. WIFI. Di Austria hampir semuanya ada wifi. Di stesen, di dalam train. Walaupun ada simcard, sangatlah berjimat nak guna. Paling teruk, di Sabiha Gochen Airport. Tiada wifi. Di McD situ, kena makan lebih 35 lira baru dapat guna wifi sejam.

7. JETLAG. 3 malam mata masih mengikut waktu Malaysia. Pukul 1 pagi (8 pagi Malaysia) mata dah celik. Alhamdulillah malam keempat dah dapat tidur dengan nyenyak.

8. NIGHT TRAIN/BUS. Ada dua malam kami ambil night train dan bas iaitu Innsbruck – Lake Bled dan Zagreb – Sarajevo. Semestinya agak memenatkan kerana tidur dalam keadaan yang kurang selesa, kemudian tiba di destinasi esoknya terus bersiar-siar. Walaupun penat dan mengantuk, alhamdulillah kami berjaya harunginya.

9. SIMPAN BAG BAS. Nak simpan bag di bawah kena charge 1€ per bag kecuali Tirana-Kotor kena 1.5€.

10. TANDAS. Nak masuk tandas pun 1€ (RM 4.60). Nak jimat, sebelum keluar selesaikan segala urusan dan selesaikan lagi ketika lunch di restoran/kedai makan.

11. GOOGLE MAPS. Sangat membantu untuk membawa ke sesuatu destinasi. Naik naik tram/metro/bas apa pun dinyatakan sekali dalam tu.

12. LENGUH KAKI. Purata kami berjalan 10 kilometer sehari. Balik hostel/apartment sapu yoko-yoko. Siang berjalan sakan, dalam pukul 6-7 petang dah berehat di hostel/apartment. Rehat dan tidur lama sempat la recover dan hilang lenguh kaki.

13. SEJUK. Antara destinasi yang menggeletarkan tubuh badan kami di Hallstat, Plitvice Lakes dan Mostar suhu sekitar 2-3 darjah celcius. Paling sejuk di Goreme/Cappadocia suhu -2 darjah celcius. Tempat lain sedang-sedang saja.

14. PICKPOCKET. Alhamdulillah kami saling ingatkan satu sama lain terutama ketika ramai orang seperti dalam tram dan di jalanan. Di Sarajevo, kami dapat cam dan perhatikan mereka sehinggakan mereka hilang dari penglihatan.

15. MAKAN. Kami dapat jimat kerana makan sehari sekali saja di luar (lunch). Disebabkan portion besar, kami order untuk dua orang dan kongsi makan bertiga. Untuk sarapan dan makan malam, biasanya masak di hostel/apartment. Licin stok makanan dari Malaysia. Kecuali di Istanbul, kami makan di restoran ketika lunch dan dinner. Hostel tiada dapur.

Selepas:
1. Jetlag tiga malam. Mata ikut waktu sana pula.
2. Pengsan keletihan dua hari. Haha
3. Berdebar tunggu penyata kad kredit. Shopping baju Hard Rock 2 helai, sejadah dan lampu di Istanbul yang tidak termasuk dalam kos di atas.

Terima kasih kerana sudi membaca. Sehinga berjumpa lagi di destinasi berikutnya.