Car photo created by freepik - www.freepik.com

Dengan adanya kit kecemasan anda boleh menghadapi dugaan kereta rosak di tengah jalan ini dengan baik. Tahukah anda bahawa kebanyakan kereta yang tersadai di tepi jalan akibat kerosakan yang remeh dan biasa seperti bateri tidak berfungsi atau berlakunya kebocoran pada tayar?

Jika anda sentiasa bersedia masalah ini boleh diatasi dengan baik dan cepat. Jadi apakah kit kecemasan serta perlatan yang selalu perlu kita bawa sepanjang masa di dalam kereta?

Ikuti perkongsian LIBUR di bawah!

1. Pengecas Telefon Pintar Kereta

Nampak macam tak berapa penting. Tapi bayangkan telefon pintar anda sudah hampir habis bateri. Kereta pula tersadai sebab tayar bocor atau kerosakan lain. Jadi di sinilah pentingnya pengecas telefon pintar dalam kereta!

2. Kit Pertolongan Cemas

Bila berlaku kemalangan kecil yang boleh menyebabkan kecederaan anda boleh melakukan rawatan awal sebelum ketibaan bantuan atau ambulans. Antara item penting dalam kit pertolongan cemas adalah pita pelekat, aspirin, kain lap antiseptik, krim antiseptik dan pelbagai bantuan perubatan lain.

3. Alat Pemadam Api

IKLAN

Antara yang paling ditakuti ialah kereta terlibat dengan kebakaran. Jadi anda perlu bersedia hadapi segala kemungkinan. Pastikan anda pilih alat pemadam api yang sesuai untuk kenderaan komersial sahaja.

4. Tiga Segi Amaran Reflektif

Kebiasannya apabila anda membeli kereta baru, tiga segi amaran reflektif ini akan disediakan. Namun jika tiada anda boleh membelinya di pasaran. Penggunaannya sangat penting terutramanya apabila kereta tersadai di tepi jalan bagi memberitahu pengguna jalan raya lain.

5. Kabel Jumper

IKLAN

Sediakan wayar jumper yang berukuran kira-kira 10 kaki dan disalut dengan getah mampat. Jumper ini penting jika bateri kereta anda bermasalah.

6. Lampu Suluh

Pelbagai kegunaan yang boleh anda guna lampu suluh. Terutamanya pada waktu malam.

7. Sarung Tangan

IKLAN

Bagi memudahkan dan elak tangan melecur semasa anda melakukan pemeriksaan di bahagian enjin kereta.

8. Alat Utiliti Serba Guna

‘Pisau Swiss Army’ yang ada banyak pelbagai pilihan kegunaan.

9. Baju Hujan

Persediaan jika kereta rosak pada cuaca hujan.

10. Car Jack Kit

Tanpa kit ini anda tidak boleh menukar tayar spare kepada tayar yang bocor.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI