Kuantan

Baru-baru ini Kuantan yang terletak di Pahang telah diistyhar menjadi sebuah Bandar Raya. Yang diPertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah turut menzahir rasa syukur atas pemasyhuran Kuantan sebagai sebuah bandar raya.

Titah baginda, selepas hampir 40 tahun dinaiktaraf sebagai sebuah Majlis Perbandaran, Kuantan terus mengorak langkah dan mencipta satu lagi sejarah apabila dimasyhurkan sebagai sebuah bandar raya.

Diisytihar Sebagai Bandar Raya, Ini 15 Lokasi Menarik & Unik Boleh Korang Terjah Di Kuantan

Tidak dinafikan percutian bersama keluarga di Kuantan akan lebih menarik apabila berkunjung ke destinasi ini kerana negeri Pahang sememangnya terkenal dengan pelbagai destinasi pelancongan sama ada taman tema, alam semula jadi, kawasan tanah tinggi bahkan pantai.

Jadi bagi yang berada di negeri Pahang, boleh melawat beberapa kawasan menarik terdapat di bandar Indera mahkota ini.

1. Masjid Sultan Ahmad Shah, Kuantan

Masjid Sultan Ahmad Shah yang tersergam indah di tengah-tengah Bandar Kuantan ini telah direka dengan batu marmar khas yang bersinar cantik apabila terkena pantulan cahaya matahari dan pasti akan memukau pandangan mata yang melihatnya. Masjid ini merupakan salah satu masjid negeri yang terletak di tengah pusat bandar berhampiran dengan padang Majlis Perbandaran Kuantan.

Diisytihar Sebagai Bandar Raya, Ini 15 Lokasi Menarik & Unik Boleh Korang Terjah Di Kuantan

2. Pantai Cherating

Pantai Cherating terletak di sempadan negeri Pahang dan Terengganu merupakan satu lagi lokasi menarik yang boleh dilawati ketika bercuti di daerah Kuantan. Pantai Cherating merupakan destinasi pelancongan yang dilengkapi dengan pelbagai kemudahan dan sesuai untuk dijadikan sebagai lokasi percutian keluarga. Terdapat banyak hotel dan resort yang menyediakan perkhidmatan penginapan kepada pengunjung dan pastinya memberi keselesaaan ketika percutian di Kuantan.

3. Taman Esplanade Kuantan

Nikmati pemandangan yang menyegarkan dengan meluangkan masa di Taman Esplanade Kuantan. Setelah puas makan angin di sepanjang laluan berjalan kaki yang berkepanjangan 2 km ini boleh meneruskan aktiviti di sini dengan memancing, bergambar dengan signboard bersaiz gergasi ‘Kuantan’ atau mengisi perut yang lapar di kedai-kedai makan yang terdapat di sini.

4. Muara Sungai Balok

Bila perut dah kenyang dengan makanan laut segar dari Pasar Sungai Balok, boleh bergerak menuju ke Muara Sungai Balok untuk melengkapkan lagi pengalaman anda di sekitar kawasan ini. Tiada yang lebih memuaskan jiwa daripada dapat melihat pemandangan yang indah selepas menikmati makanan yang segar.

IKLAN

Diisytihar Sebagai Bandar Raya, Ini 15 Lokasi Menarik & Unik Boleh Korang Terjah Di Kuantan

5. Pasar Nelayan Balok

Nak makan hasil laut yang betul-betul segar semasa bercuti di Kuantan? Datanglah ‘bershopping’ di Pasar Nelayan Balok. Hasil laut yang diniagakan di sini teramatlah segar kerana ianya diniagakan oleh para nelayan sendiri.

6. Muzium Seni Pahang

Terletak tidak jauh dari Masjid Sultan Ahmad Shah 1 dan berhadapan dengan mahkamah Syariah, Muzium Seni Pahang adalah sebuah destinasi yang wajib dilawati untuk para pencinta seni untuk melihat pelbagai koleksi menarik yang dipamerkan sama ada seni catan, foto atau arca.

Diisytihar Sebagai Bandar Raya, Ini 15 Lokasi Menarik & Unik Boleh Korang Terjah Di Kuantan

7. Kuantan River Tours

Ingin melihat Kuantan dari sudut yang berbeza selepas puas makan angin di sekitar bandar? Salah satu aktiviti yang wajib dibuat adalah mengikuti Kuantan River Tours.
Sepanjang perjalanan menyelusuri sungai Kuantan ini dapat melihat pemandangan bangunan-bangunan tinggi dan juga kawasan perkampungan nelayan dari sungai, pemandangan ini disempurnakan lagi dengan pantulan bayang-bayang yang terbentuk pada permukaan air, jangan lupa untuk membawa kamera ya!

9. Santuari Penyu Cherating

Mula dibuka kepada orang ramai pada 1 Jun 1998, Santuari Penyu Cherating ditubuhkan dengan tujuan untuk melindungi penyu daripada sebarang bahaya yang dapat memendekkan jangka hayat mereka. Anda juga boleh datang ke Santuari Penyu Cherating untuk mendapatkan pelbagai maklumat berkaitan penyu dan mengetahui cara yang boleh dilakukan untuk memberi pelindungan kepada haiwan yang kian terancam ini.

IKLAN

Diisytihar Sebagai Bandar Raya, Ini 15 Lokasi Menarik & Unik Boleh Korang Terjah Di Kuantan

10. Kuantan City Mall

Ada bajet lebih nak bershopping lepas puas berjalan-jalan di sekitar Kuantan? Mai singgah ke Kuantan City Mall yang merupakan pusat membeli-belah yang paling baru di Kuantan. Antara store yang terdapat di sini adalah Padini, Kaison, Sports Direct dan lain-lain lagi.

11. Gua Charas

Gua Charas terletak di Bukit Charas yang merupakan sebuah bukit batu kapur dan granit yang telah berusia mencecah 400 juta tahun. Puncak yang tertinggi bukit tua ini adalah sehingga 355 meter. Dikelilingi oleh ladang kelapa sawit, anda perlu mendaki naik untuk menuju ke laluan masuk ke gua yang terdapat di sini.

12. Pantai Pelindung

Pantai Pelindung adalah sebuah kawasan pantai yang agak tenang, jauh dari pandangan dan pengetahuan pelancong yang datang ke Kuantan, tapi bagi yang dah tahu, memang beruntung! Ini kerana anda telah menemui sebuah tarikan ciptaan Tuhan yang dapat dinikmati keindahannya dalam keadaan penuh privasi. Terletak di Beserah yang sangat sesuai dijadikan tempat beriadah.

Diisytihar Sebagai Bandar Raya, Ini 15 Lokasi Menarik & Unik Boleh Korang Terjah Di Kuantan

13. Jaman Tory Resepi

Jaman Tory Resepi menampilkan keunikan masakan setanding dengan nama restorannya. Kepada pelancong yang ingin berkunjung ke Kuantan restoran ini wajib untuk dikunjungi kerana keistimewaan masakannya sangat berbeza berbanding dengan restoran-restoran yang lain terdapat di sekitar daerah Kuantan.

IKLAN

14. Pantai Balok

Pantai Balok merupakan salah satu lokasi menarik yang terdapat di Kuantan, Pahang. Terletak kira-kira 15 minit dari pusat bandar, pasti akan memudahkan pengunjung untuk sampai ke lokasi ini.

15. ANA Ikan Bakar Petai

ANA Ikan Bakar Petai mendengar namanya sahaja sudah cukup istimewa dan berbeza. Jika berkunjung ke Kuantan tidak sah jika tidak mencuba kenikmatan hidangan utama yang popular di sini iaitu ikan bakar petai.

15. Kula Cakes

Bagi yang gemarkan manisan, boleh juga mencuba untuk makan pelbagai jenis dessert di sini. Bukan sahaja menyediakan pencuci mulut yang menarik, tetapi juga mempunyai dekorasi kedai yang antik dan cantik untuk berselfie. Kula Cakes yang bertempat di Kuantan, Pahang yang mula beroperasi sekitar tahun 2011 merupakan antara kedai kek yang paling popular di Kuantan.

Antara signature dish Kula Cakes ialah Mango Cheesecake. Mungkin bagi anda Mango Cheesecake ialah hidangan yang biasa-biasa sahaja, tetapi diubah menjadi lebih sedap di sini.

Diisytihar Sebagai Bandar Raya, Ini 15 Lokasi Menarik & Unik Boleh Korang Terjah Di Kuantan

Artikel Berkaitan:

Ada Apa Kat Pulau Ular, Kuantan? Macam Best Je Air Laut Dia ‘Clean & Clear’

Bagai Di Bali! Tarikan Pantai Adena Beach Resort Kuantan Buat Tak Sabar Nak Pergi Cuti

Pulau Ular, Hidden Gem Kuantan. Jangan Risau Seekor Ular Pun Tak Ada Kat Sini!

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI